Sernik jagodowy z serkiem mascarpone

Sernik jagodowy z serkiem mascarpone - pyszna alternatywa dla serników na zimno


Sernik jagodowy z serkiem mascarpone i twarożkiem typu Philadelphia robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem nasi znajomi prosili o podanie przepisu.
Sernik z serkiem mascarpone bardziej przypomina deser, niż klasyczny sernik na zimno. Jest doskonały, bardzo kremowy i wyjątkowo smaczny.
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone dodatkowo wzbogaciliśmy dodając do jagód odrobinę zielonego sosu Tabasco, który nadał musowi wyjątkowego smaku. To inspiracja z ostatnich warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłyśmy wspólnie z Asią (Byłem tu. Tony Halik), Kamilą z bloga Ugotowae-Pozamiatane.pl i Magdą z Home Photo Shot. Magda jest też autorką zdjęcia, które widzicie poniżej.
Przygotowanie tego wyjątkowego sernika jest bardzo proste, więc bez problemu poradzi sobie z tym każdy.
Jestem pewna, że sernik jagodowy z serkiem mascarpone będzie Wam smakował

Sernik jagodowy z serkiem mascarpone - składniki

na 6 dużych porcji
  • 300 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 1 mała łyżeczka Tabasco Habanero Pepper Sauce
  • 90 g brązowego cukru
  • 75 g cukru pudru
  • 10-12 herbatników typu Petit Beurre lub waszych ulubionych
  • skórka i 1 łyżka stołowa soku z  małej cytryny
  • 120 g twarogu typu Philadelphia
  • 250g serka mascarpone
  • 300 ml gęstej śmietany
  • pokruszone pistacje do dekoracji
Uwaga: jeszcze ciekawszy smak musu jagodowego można uzyskać dodając cukier trzcinowy melasowy. zamiast zwykłego brązowego cukru. 
Trzcinowy cukier melasowy jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

sernik jagodowy na zimno z serkiem mascarpone i Philadelfia


Przepis na sernik jagodowy z serkiem mascarpone

Jagody wyłóż na patelnię, polej sosem Tabasco, sokiem pomarańczowym i posyp brązowym cukrem.
Podsmaż na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
Pokrusz ciastka, pozostaw kilka większych kawałków.
Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok
Ubij razem cukier puder, sok cytrynowy, skórkę, serek mascarpone, twarożek Philadelphia i połowę śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji
Na dnie szklaki lub pucharka ułóż warstwę masy serowej, na to porcję jagód.
Przekładaj warstwy, aż do wyczerpania składników i odstaw porcje sernika do schłodzenia w lodówce.
Ubij osobno pozostałą śmietankę.
Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i pistacjami.

Dajcie znać, jak Wam smakował sernik jagodowy z serkiem mascarpone.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: