Szybkie ciasto cytrynowe

Szybkie ciasto cytrynowe 

ciasto na niedzielę do kawy.

Szybkie ciasto cytrynowe - wilgotne aromatyczne, idealne na... słodkie śniadanie. Bazę stanowi zwykłe ciasto ucierane, ale dodatek soku i skórki z cytryny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Można też pójść o krok dalej i zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem waniliowym.
Proste ciasto cytrynowe można przygotować w ekspresowym tempie umieszczając od razu wszystkie składniki w misie miksera, ale zazwyczaj przygotowuję je zgodnie z poniższym przepisem.

Z ucieranym ciastem cytrynowym wiąże się zabawna historyjka. Chciałam upiec je na warsztaty fotograficzne, które prowadził Stanisław Drężek - jeden z najlepszych fotografów jakich znam i zarazem doskonały nauczyciel fotografii. Bardzo mi zależało, aby to było piękne, puszyste ciasto cytrynowe. Byłam tak zaaferowana, że uruchamiając piekarnik włączyłam funkcję grill. To co widzicie na zdjęciach to właśnie ucierane ciasto cytrynowe upieczone na grillu. Funkcję grillowania wyłączyłam dopiero na około 10 minut przed końcem pieczenia.
Mimo tej pomyłki ciasto cytrynowe wyszło genialne w smaku i z... cudownie chrupiącą skórką.


Szybkie-ciasto-cytrynowe

Szybkie ciasto cytrynowe

1 szklanka = 250 ml
najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
  • 250 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny 
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 jajka 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki soku i skórka otarta z małej cytryny 
Szybkie-ciasto-cytrynowe

Szybkie ciasto cytrynowe przepis

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i odkładam na bok.
Masło ucieram z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania dodaję ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i szczyptę soli, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa mi się zważy.
Zmniejszam obroty miksera do minimum i porcjami dodaję na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną (lub budyń). Na sam koniec dodaję sok z cytryny i skórkę cytrynową i miksuję kilka chwil, do połączenia składników.
Formę (keksówkę,  okrągłą lub do babki) smaruję masłem i obsypuję mąką. Ciasto przelewam do formy i piekę przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół).
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy, i pozostawiam do wystygnięcia na kratce.
Szybkie ciasto cytrynowe można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

 Szybkie-ciasto-cytrynowe
Szybkie ciasto cytrynowe

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie - uwielbiam takie smaki, zwłaszcza w okresie zbliżającego się lata!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: