Łatwa babka majonezowa

Łatwa babka majonezowa

najszybsze ciasto świata.  


Łatwa babka majonezowa przepis na szklanki na szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak pyszne, że znika ze stołu jako pierwsze. Ta babka to największe marzenie każdego łasucha, do spełnienia w 5 minut. wykorzystaj do niej majonez domowy albo majonez z gotowanych jajek - taki jest najlepszy.
Plus czas pieczenia oczywiście :)
Babka z majonezem jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość, a przy tym jest tak łatwa, że przygotuje ją nawet dziecko.

Latwa-babka-majonezowa
Łatwa babka majonezowa - Cztery Fajery

Ciasto z majonezem bez jajek to najnowsze odkrycie Agnieszki i moje. Smakuje absolutnie genialnie.
Jeśli nie wierzycie - spróbujcie sami.

Babka majonezowa jest tak samo pyszna posypana cukrem pudrem czy ozdobiona lukrem, jak polana polewą czekoladową, nawet bez tych dodatków jest doskonała. To uniwersalne ciasto z dodatkiem majonezu pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.
Łatwa babka z majonezem zawsze wychodzi, także tym, którzy pieką ciasto pierwszy raz w życiu. Można ją upiec w ozdobnej formie do babki albo zwykłej keksówce.
W babce majonezowej nie wyczujecie smaku majonezu. W tym cieście majonez zastępuje tłuszcze -  olej, margarynę lub masło.

Łatwa babka majonezowa - składniki

szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Proporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm albo na formę do babki o średnicy 24 cm albo na tortownicę o średnicy 20-22 cm
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru (można  troszkę mniej)
  • 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego
  • 3 czubate łyżki dobrego majonezu o łagodnym smaku
  • szczypta soli
Latwa-babka-majonezowa

Łatwa babka majonezowa przepis 

Pieczenie: temperatura piekarnika 180 stopni, grzałka góra/dół albo 170 stopni, termoobieg
Czas pieczenia babki: około 35 - 45 minut.

Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku, miksujemy przez chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Do powstałej masy dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką.
Dodajemy majonez i aromat i ponownie delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciasto majonezowe dekorujemy cukrem pudrem lub polewą

Latwa-babka-majonezowa
Łatwa babka majonezowa

Komentarze

  1. Znam ten przepis, jest pewny i ...babka super wychodzi.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to najlepsze możliwe proporcje. Świetnie wychodzi i w formie do babki i w keksówce

      Usuń
  2. Z piaskowych ,robię tylko tą babkę! Majonez ,to na gęsto ubity olej z jajkami ,więc bez obaw ! Nigdy nie robi się zakalec ! Jednak soli radzę już nie dodawać ,ponieważ jest w majonezie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona tym przepisem, dziękuję w imieniu swoim i gości którzy zachwalali tę babkę: o)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: