Puree z dyni do wszystkiego

Puree z dyni do wszystkiego

Mus z dyni do obiadu i do słoików


Puree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym
Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody.

sprawdzony przepis na mus z dyni

do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów

idealny mus na puszyste placki z dyni 


Puree-z-dyni-do-wszystkiego
Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery

Na przetwory z dyni najlepsza jest japońska dynia hokkaido, która można jeść ze skórką lub dynia piżmowa, ale z innych gatunków także można je przygotować. Skórka z dyni hokkaido zagęszcza puree i nadaje mu bardziej intensywny smak, ale nie każdemu będzie to odpowiadało. Dynia muscat jest natomiast znacznie bardziej delikatna w smaku i leciutko słodkawa.
Przepis podstawowy na mus z dyni do słoików na zimę nie zawiera żadnych przypraw, dodajemy je dopiero po otwarciu słoiczka. Jeśli robimy przetwory dla niemowlaka, to zawsze obieramy dynię.


Puree z dyni do wszystkiego - składniki

  • dowolna ilość dyni zwyczajnej, dyni hokkaido, muskat, dynia piżmowa lub inne gatunki

Puree z dyni do wszystkiego - przepis

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180-190 stopni.
Dynię myję, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w niezbyt szerokie paski o grubości mniej więcej 2 cm w najszerszym miejscu.
Pokrojoną dynię układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 do 60 minut w zależności od gatunku dyni. Pod koniec pieczenia sprawdzam widelcem czy jest już miękka. Upieczoną dynię odstawiam na około 15 minut żeby nieco przestygła.
Wydrążam łyżką miąższ i blenduję na gładki mus.
Przekładam przecier dyniowy do garnka i doprowadzam do wrzenia. Gorący przekładam do czystych wyparzonych słoików i pasteryzuję około 25-35 minut.

Puree-z-dyni-do-wszystkiego
 Puree z dyni do wszystkiego

Komentarze

  1. Ola,boję się pasteryacji. Ona mnie nie lubi chyba. Czy wystarczy jeżeli upiekę dynie zrobię z niej puree, przełożę do pojemników i zamrożę pomijając krok przełożenia do garnka i doprowadzenia do wrzenia?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: