12/08/2020

Pierogi z łososiem i serem

Pierogi z łososiem i serem

Prosty przepis na pyszne pierogi na święta i nie tylko. 

Pierogi z łososiem i serem są przepyszne i łatwe do zrobienia.  Kiedy temperatura spada i masz ochotę na coś ciepłego, stanowią świetną alternatywą dla tradycyjnych dań, choćby takich, jak pierogi z mięsem. Miałam okazję przekonać się o tym podczas warsztatów kulinarnych, które prowadził Matteo Brunetti. Pierogi z łososiem serem i koperkiem najsmaczniejsze są od razu po ugotowaniu, ale podsmażone na patelni i posypane prażonymi migdałami to przysłowiowe niebo w gębie

Na blogu znajdziesz też przepis na najlepsze ciasto na pierogi oraz pierogi tureckie manti, które przypominają polskie uszka, a także wiele innych. Kliknij pod ostatnim zdjęciem w ramkę z napisem pierogi

  
pierogi-z-lososiem-i-serem
Pierogi z łososiem i serem - Cztery Fajery

Pierogi z łososiem i serem

na około 40-50  pierogów z mąki pszennej lub 25 z mąki bezglutenowej
  • 500 g mąki pszennej lub 320 g mąki bezglutenowej np. mix b Schar, jest dostępna w Kuchnie Świata
  • niepełna szklanka - około 230-240 ml bardzo gorącej wody,
  • około 3-4 łyżki oleju
  • około pół łyżeczki soli 
  • 1 rozbełtane małe jajko (pomiń jeżeli używasz mąki bezglutenowej)

Farsz do pierogów z łososiem i serem

  • 250 g ricotty, ale można zastąpić serkiem mascarpone
  • 500 g filetu ze świeżego lub wędzonego łososia
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • sok z 1 cytryny 

Do dekoracji pierogów

  • pół szklanki płatków migdałowych 
  • masło do prażenia migdałów
pierogi-z-lososiem-i-serem

Pierogi z łososiem i serem przepis

1.Sól rozpuszczamy w niemal wrzącej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posoloną gorącą wodę, mieszamy, dodajemy olej i ponownie mieszamy. Czekamy aż przestygnie i dodajemy jajko. Ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto, w razie konieczności podsypujemy mąką, lub dodajemy niewielką ilość wody. Ciasto przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.

2. Z łososia zdejmujemy skórkę, płuczemy filet pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem  i kroimy w bardzo małą kostkę.
Ricottę odsączamy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy rozdrabniaczem. Następnie mieszamy łososia z ricottą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, łyżką soku z cytryny i koperkiem.

3. Blat lub stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Szklanką wykrawamy kółka, na środek każdego z nich nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem. Jeżeli ciasto nie chce się sklejać, to zwilżamy brzegi od wewnętrznej strony wodą..

4. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 do 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Możemy je następnie podsmażyć na patelni z masłem i płatkami migdałów.

Pierogi-z-lososiem-i-serem


pierogi-z-lososiem-i-serem
Pierogi z łososiem i serem

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierogi z rybą. Oczywiście mogą być pysznym daniem na święta...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Tak rzadko jem pierogi z rybą. I zupełnie nie wiem dlaczego. Zrobię te Twoje, bo mi smaka narobiłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pierogów z łosośiem i twarogiem nie jadlam ale właśnie rok temu w jednej mazurskiej restauracji jadłam pierogi z sandaczem i byłam mile zaskoczona smakiem
    Dla mnie bylo to niebo w gębie :) ciekswa jestem tego połączenia łosoś i twarogu to chyba na weekend pokuszę się i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi kocham w każdej postaci a ten zestaw musi być wsoanialy smakowo,bardzo mi odpowiada i na pewno wyprobuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi jak i również łososia, więc z pewnością by mi posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy w życiu nie jadłam pierogów z rybą,a z łososiem to już w ogóle i teraz już wiem co zrobię na święta. To będzie danie, które zaskoczy wszystkich...hmmmm zrezygnuję z jednego typu pierogów i zrobię właśnie ten,bo u mnie co roku pojawiają się pierogi z borówkami i bitą śmietaną,a w tym roku goście dostaną pierogi z twojego przepisu. Ależ będzie zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dołączę do tych, którzy pierogów z ryba nie jedli.
    Przepis znakomity i wyjątkowy. Pasuje na święta. Połączenie ryby z serem bardzo oryginalne.
    Nie ma się co zachwycać, trzeba wypróbować.
    Dzięki za przepis :-)
    Pozdrawiam.
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja przyznam, że pierogi to tak tradycyjnie - jednak po przeczytaniu Twojego wpisu naszło mnie na eksperymentowanie z nowymi smakami :) bardzo chętnie wypróbuję, ależ one muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite, moim dzieciakom posmakują, wszyscy lubimy takie smaki. Z drugiej strony bardzo ciekawe połączenie, gratuluję pomysłu <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogów z łososiem jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O nigdy takich nie jadłam, choć połączenie wędzonego łososia i sera bardzo lubie, nie wiem jednak, czy dałabym ricottę, albo mascarpone, one są takie ciut bezpłciowe, twarożek jest trochę kwaśnawy też by pasował, albo twaróg kozi?

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis