12/03/2020

Grecka zapiekanka warzywna

Grecka zapiekanka warzywna

Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta

 
Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą z oliwek i serem feta. Najprostszy wariant składa się z ziemniaków, cukinii, pomidorów i ziół, ale można też dodać bakłażana lub czerwoną paprykę. W niespełna pół godziny (plus czas zapiekania)  przygotujesz łatwe i smaczne danie dla całej rodziny. 
 
Zapiekankę warzywną przygotuj w dużej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (około 30x30cm), aby warzywa  nie tworzyły zbyt wielu warstw. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie briami w wolnowarze, ale wówczas otrzymamy raczej wegetariański gulasz

grecka-zapiekanka-warzywna
Briami to grecka potrawa z warzyw zapiekanych w oliwie z oliwek, a serwowana z serem feta.
 
Briami możesz zjeść z chlebem albo potraktować jako dodatek do obiadu. Jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli nie lubisz fety, możesz ją zastąpić twardym dojrzewającym serem takim jak parmezan albo ser pecorino. Oba są łatwo dostępne w większości sklepów.

Prawdę mówić oryginalny przepis na briami traktuję, jako wskazówkę. Do tej zapiekanki dodaję, te warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem wersja bez bakłażana, ponieważ podczas smażenia bakłażan wchłania dużą ilość oliwy i powoduje, że danie jest dość kaloryczne.

Grecka zapiekanka warzywna

  • 1 średnia czerwona cebula 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 2 średnie cukinie 
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • około 120-150 ml oliwy z oliwek np. włoskiej oliwy extra virgine, w przypadku wolnowaru zmniejsz ilość oliwy o połowę.
  • 200-250 g twardego sera feta lub około 100-150 g startego sera typu parmezan
  • opcjonalnie zielone lub czarne oliwki
Przyprawy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • mały pęczek natki pietruszki

Grecka zapiekanka warzywna przepis

1. Umyj warzywa, obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Pokrój cukinię, cebulę, paprykę i pomidory w plasterki o grubości około 6-8 mm, a ziemniaki 3-4 mm. Czosnek drobno posiekaj. Alternatywnie możesz pokroić warzywa w mniej więcej równej wielkości kostkę, nieco większą niż "na jeden kęs".

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Żaroodporne naczynie do pieczenia posmaruj oliwą.  

3. Pozostałą oliwę wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Wrzuć do miski pokrojone warzywa i wymieszaj.

4. Wlej do naczynia żaroodpornego puszkę krojonych pomidorów. Układaj warzywa na przemian - plasterek ziemniaka, plasterek cebuli, plasterek cukinii, plasterek papryki, aż do wyczerpania składników. Całość polej pozostałą oliwą.

5. Zapiekaj około 45 minut pod przykryciem, jeżeli nie masz pokrywki, to przykryj naczynie folią aluminiową. Następnie zdejmij pokrywę, przemieszaj warzywa i piecz około 30-45 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i złocisto-brązowe.

6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwi  i pozostaw w nim zapiekankę na około 10 minut. Przed podaniem posyp pokrojoną w dużą kostkę fetą i posiekaną natkę pietruszki.

Uwaga: Jeśli zamiast fety chcesz dodać parmezan, to posyp nim warzywa na około 10-15 minut przed końcem pieczenia. 

grecka-zapiekanka-warzywna

Grecka zapiekanka warzywna z wolnowaru

W tej wersji otrzymamy raczej gęsty gulasz warzywny, ale za to bardzo smaczny. Przygotowanie w wolnowarze zajmuje jeszcze mniej czasu niż w wersji tradycyjnej, nie wymaga bowiem naszego nadzoru. Do wolnowaru możesz też dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, albo łyżkę pasty paprykowej np. tureckiej pasty biber salcasi. Proporcje są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności od 3,5 do 4,7 litra.

1. Pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę lub grube plastry. Do dużej miski wlej oliwę i wymieszaj ją z przeprawami i czosnkiem. 

2. Dodaj ziemniaki, wymieszaj je z oliwą i ułóż w misie wolnowaru.

3. Do miski z oliwą dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i przełóż do wolnowaru.

4. Polej warzywa pomidorami z puszki i pozostałą oliwę.

5. Ustaw czas wolnowarzenia na 7-9 godzin, poziom LOW. W połowie czasu wolnowarzenia warto przemieszać warzywa, ale nie jest to konieczne.
 
6. Podawaj z serem feta i świeżym pieczywem.
 

Co to jest briami

Przepis na grecką zapiekankę warzywną briami zaliczany jest do tzw. „lathera” - potraw przygotowywanych wyłącznie z oliwą z oliwek bez dodatku innego tłuszczu. Słowo „lathera” pochodzi od greckiego słowa „lathi”, oznaczającego właśnie oliwę. Tego typu potrawy duszone z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia stanowią podstawę kuchni greckiej, ale też śródziemnomorskiej. 

Do briami staraj się używać jak najlepszej oliwy, to bardzo ważne ponieważ właśnie ona nadaje potrawie wspaniały smak.  Świetnie sprawdzają się włoskie oliwy extra vergine np. Plenum Galardi.

grecka-zapiekanka-warzywna
Grecka zapiekanka warzywna


7 komentarzy:

  1. Ach te wakacyjne wspomnienia...Greckie wyspy są cudowne, i jedzenie, oliwa, wino...

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak by smakowała w Grecji... Przynajmniej tak można sie przenieść do tego cudownego kraju, bo nie wiadomo kiedy będziemy mogli tam polecieć. Cudnie ją zrobiłaś. I te kolory rozgrzewają:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybitnie moje smaki, uwielbiam wszelkiej maści zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wybitnie moje smaki. Jadłbym jak szalony.
    p.s. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. oj! ale bym jadła <3 pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna zapiekanka! Od razu mnie zaciekawiła i postanowiłam wypróbować przepis. Od razu przypomniały mi się nasze ostatnie wakacje w Grecji. Bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo szybka do przygotowania. Mimo braku mięsnego dodatku smakowała mojej rodzinie. Na pewno częściej będzie u nas gościć :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis