TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kawa gotowana z przyprawami

Kawa gotowana z przyprawami

rozgrzewająca kawa na zimne dni

Kawa gotowana z przyprawami to jesienno - zimowy wariant bardzo lubianego i popularnego przepisu na kawę z garnka. Gotowana kawa jest lekka, delikatna w smaku i nie zakwasza organizmu. Ma bardzo przyjemny, korzenny aromat, świetnie rozgrzewa i zawsze poprawia nam nastrój. Na blogu znajdziesz jeszcze inny przepis na rozgrzewającą gotowaną kawę. To wywodząca się z Ameryki Środkowej tradycyjna kawa z garnka po meksykańsku, którą bez obaw mogą pić osoby cierpiące na zgagę. 

Rozgrzewającą zimową kawę gotujemy w zwykłym garnku, więc nie będzie Ci potrzebny ani ekspres do kawy, ani nawet zwykła kawiarka. Wystarczy nieduży garnuszek, dobra, mielona kawa i korzenne przyprawy. 

kawa gotowana z przyprawami
Rozgrzewająca kawa gotowana z przyprawami, doskonała na chłodne dni.

Kawa gotowana z przyprawami

składniki na 2 porcje 

  • 2 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu 
  • 2 łyżki stołowe grubo mielonej kawy, najlepiej ciemno palonej, ja użyłam średnio palonej kawy El Salvador la Mayada, bo bardzo ją lubię 
  • 1-2 goździki
  • 2-3 ziarenka kardamonu lub 1 lekko nagnieciony strąk kardamonu
  • opcjonalnie 1 mała gwiazdka anyżu 
  • miód do smaku, ale możesz zastąpić ulubionym słodzikiem
Żeby uzupełnić magnez, kawę możesz dodatkowo wzbogacić ciemnym kakao lub melasą z karobu, które dodajemy do garnka razem z kawą (po 1 łyżeczce na każdą porcję). Melasę z karobu, tzw. syrop z drzewa świętojańskiego widziałam ostatnio w dobrej cenie na stronie www.tureckisklep.pl
 

Kawa gotowana z przyprawami przepis

 1. Do niewielkiego rondelka wlewam zimną wodę, dodaję przyprawy - cynamon, goździki, kardamon ewentualnie także gwiazdkę anyżu. Podgrzewam na niewielkim ogniu około 5 minut, a następnie doprowadzam do wrzenia.

2. Kiedy zaczyna wrzeć, rozsypuję na powierzchni wody kawę. Zmniejszam płomień do minimum, gotuję około 30 sekund i wyłączam ognień. Przekrywam rondelek pokrywką i pozostawiam na około 3-5 minut, żeby fusy opadły.

 3. Zaparzoną kawę cedzę przez sitko lub filtr do kawy i słodzę do smaku.  Opcjonalnie możesz do niej dodać odrobinę ulubionego alkoholu,  choćby takiego jak np. domowy likier kawowy Kahlua.

Buen provecho!

kawa-gotowana-z-przyprawami
Kawa gotowana z przyprawami
 

Komentarze

  1. Najlepsza na rozgrezwające popołudnie. U mnie dzisiaj będzie z ajerkoniakiem.


    OdpowiedzUsuń
  2. Ola, przypomniałaś mi kawę jaką raz miałam okazję pić. I zrobię Twoją, bo z tych składników zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanuje za pomysł i sposób przygotowania, ale tak samo jak świat dzieli się na osoby kochające psy albo koty tak na tych, którzy wolą kawę lub herbatę. Jak można się domyślić w moim przypadku to herbata jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie zrobię w najbliższy weekend i będę się delektować tą kawą do nieprzytomności :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sprawa! Na zimowe wieczory musi to się sprawdzać niesamowicie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych