Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana

krem z pora i ziemniaków


Zupa porowo - ziemniaczana przepis bardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania czosnku, a smak ma zdecydowanie przyjemniejszy. W naszej kuchni wykorzystujemy także zielone liście młodych porów, robię z nich bardzo smaczną przystawkę w stylu tajskim - kurczak w liściach pora.

Zupa-porowo-ziemniaczana
 Zupa porowo - ziemniaczana Cztery Fajery

Zupa krem z pora i ziemniaków jest pożywna, smaczna,  niedroga i łatwa do zrobienia.  Sprawdzi się o każdej porze roku. Mistrzami w przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora  - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka  -patatesli  pırasa corbası.

Zupa porowo - ziemniaczana - składniki 

  • 3 duże pory, tylko biała część
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra bulionu - warzywny, drobiowy lub wołowo-drobiowy
  • opcjonalnie śmietana 18% lub jogurt do zabielenia
  • czarny pieprz, turecka papryka pul biber (jest dostępna w tureckisklep.pl) i sól do smaku
  • do dekoracji natka pietruszki lub cebula dymka

Zupa porowo - ziemniaczana - przepis


1. Pory myję i kroję w plasterki. Cebulę, ziemniaki i czosnek obieram i kroję w kostkę.

2.W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dokładam pozostałe warzywa mieszam i smażę około 2-3 minut. Wlewam bulion, doprawiam solą, pieprzem i papryką i gotuję do chwili, aż warzywa będą miękkie.

3. Zupę miksuję, doprawiam do smaku i ewentualnie zabielam śmietaną lub jogurtem, zahartowanym wcześniej kilkoma łyżkami zupy. Kremową zupę z pora podaję posypaną płatkami papryki i drobno pokrojoną cebulą dymką lub natką pietruszki.

Zupa-porowo-ziemniaczana

Por - ciekawostki 

Por uprawiany był w Mezopotamii już 2000 lat p.n.e. Stanowił też ważny składnik diety starożytnych Egipcjan. Swoją popularność w Europie zawdzięcza Rzymianom, a do Polski przywędrował wraz z królową Boną.
Por ma działanie antyseptyczne, moczopędne i przeciwskurczowe. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią, zawiera bowiem więcej żelaza niż czerwone buraki. Rozszerza naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia, ale może powodować wzdęcia.

Zupa-porowo-ziemniaczana
Zupa porowo - ziemniaczana

Komentarze

  1. Zupa idealna na rozgrzanie, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała na chłodniejsze dni, turecka papryka idealnie podkreśla smak. Robiłam ją też z czarną papryką antep isot - również wyszła super

      Usuń
  2. Jeden por, a na talerzu mamy Turcję lub Tajlandię w zależności od nastroju. :) Świetny przepis, dzięki któremu można ruszyć na mini wakacje, gdy za oknem szary styczeń. Zupa smakuje pysznie, ale jesteśmy pewni, że kurczak w liściach pora jest równie doskonały! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w takim razie zorganizujemy warsztaty z porem w roli głównej ?

      Usuń
    2. Już 4 lutego planujemy "Tajlandię od kuchni", a 12 marca "Kuchnię Bliskiego Wschodu" - w obu przypadkach gwarantujemy baaardzo smaczne menu! ;)

      Usuń
    3. Mam się pojawić w roli fotografa?

      Usuń
  3. Smaczna zupka! Idealna na taką pogodę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to idealna zupa na jesień (w tym roku raczej trudno mówić o zimie)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: