1/15/2020

Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana

krem z pora i ziemniaków


Zupa porowo - ziemniaczana przepis bardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania czosnku, a smak ma zdecydowanie przyjemniejszy. W naszej kuchni wykorzystujemy także zielone liście młodych porów, robię z nich bardzo smaczną przystawkę w stylu tajskim - kurczak w liściach pora.

Zupa-porowo-ziemniaczana
 Zupa porowo - ziemniaczana Cztery Fajery

Zupa krem z pora i ziemniaków jest pożywna, smaczna,  niedroga i łatwa do zrobienia.  Sprawdzi się o każdej porze roku. Mistrzami w przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora  - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka  -patatesli  pırasa corbası.

Zupa porowo - ziemniaczana - składniki 

  • 3 duże pory, tylko biała część
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra bulionu - warzywny, drobiowy lub wołowo-drobiowy
  • opcjonalnie śmietana 18% lub jogurt do zabielenia
  • czarny pieprz, turecka papryka pul biber (jest dostępna w tureckisklep.pl) i sól do smaku
  • do dekoracji natka pietruszki lub cebula dymka

Zupa porowo - ziemniaczana - przepis


1. Pory myję i kroję w plasterki. Cebulę, ziemniaki i czosnek obieram i kroję w kostkę.

2.W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dokładam pozostałe warzywa mieszam i smażę około 2-3 minut. Wlewam bulion, doprawiam solą, pieprzem i papryką i gotuję do chwili, aż warzywa będą miękkie.

3. Zupę miksuję, doprawiam do smaku i ewentualnie zabielam śmietaną lub jogurtem, zahartowanym wcześniej kilkoma łyżkami zupy. Kremową zupę z pora podaję posypaną płatkami papryki i drobno pokrojoną cebulą dymką lub natką pietruszki.

Zupa-porowo-ziemniaczana

Por - ciekawostki 

Por uprawiany był w Mezopotamii już 2000 lat p.n.e. Stanowił też ważny składnik diety starożytnych Egipcjan. Swoją popularność w Europie zawdzięcza Rzymianom, a do Polski przywędrował wraz z królową Boną.
Por ma działanie antyseptyczne, moczopędne i przeciwskurczowe. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią, zawiera bowiem więcej żelaza niż czerwone buraki. Rozszerza naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia, ale może powodować wzdęcia.

Zupa-porowo-ziemniaczana
Zupa porowo - ziemniaczana

4 komentarze:

  1. Zupa idealna na rozgrzanie, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała na chłodniejsze dni, turecka papryka idealnie podkreśla smak. Robiłam ją też z czarną papryką antep isot - również wyszła super

      Usuń
  2. Jeden por, a na talerzu mamy Turcję lub Tajlandię w zależności od nastroju. :) Świetny przepis, dzięki któremu można ruszyć na mini wakacje, gdy za oknem szary styczeń. Zupa smakuje pysznie, ale jesteśmy pewni, że kurczak w liściach pora jest równie doskonały! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w takim razie zorganizujemy warsztaty z porem w roli głównej ?

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis