Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

 przepis na szarlotkę na kruchym cieście


Szarlotka z budyniem i kruszonką - przepis na jedno z tych ciast, które piekę bardzo często, niezależnie od pory roku. Jest  łatwa do zrobienia, pachnąca cynamonem i jabłkami. Proste i szybkie ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, którego reklamować nie trzeba.  Najlepsza jest oczywiście z samodzielnie przygotowanych jabłek.
Domowa szarlotka jak u mamy i babci jest właściwie moją domeną, ale tym razem za pieczenie wziął się (wreszcie!) mój mąż. I chwała mu za to, bo dawno nie jadłam tak dobrej szarlotki. Do prażonych Jabłek Grójeckich dodał goździki i szczyptę kardamonu, a do budyniu łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Nasza szarlotka może nie jest dietetyczna, zwłaszcza podana z lodami, ale kiedyś w końcu trzeba przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę przyjemności.

Szarlotka-z-budyniem
Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm
  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy albo śmietankowy, opakowanie o wadze 40 g (takie na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka plus opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Jabłka do szarlotki

  • 1,5 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • opcjonalnie szczypta kardamonu
  • 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru 

Szarlotka-z-budyniem

Szarlotka z budyniem przepis


1. Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i siekam nożem do momentu, aż będzie miało konsystencję kruszonki, ale można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować. Dodaję jajko i zagniatam jednolite ciasto. Kruche ciasto na szarlotkę formuję w kulę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki.

2. Przygotowuję jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.

3. Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykrywam garnek pokrywką, żeby wierzch budyniu nie wysychał.

4. Formę do ciasta smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta kroję na równej grubości plastry, wykładam nimi dno formy, zaklejam kawałkami ciasta puste miejsca i nakłuwam całą powierzchnię widelcem.
Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

5. Na ciasto wykładam warstwę jabłek i wyrównuję. Na jabłka wylewam gorący budyń, wyrównuję i obsypuję startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.

Jak zrobić jabłka do szarlotki


1. Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne i kroję w niewielką kostkę.
2. Przygotowane jabłka przekładam na patelnię, dodaję cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smażę na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaję budyń, zmniejszyłam ogień i mieszając smażę jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przed wyłożeniem jabłek na ciasto wyjmuję goździki.

Szarlotka-z-budyniem
Szarlotka z budyniem

Komentarze

  1. Lubię szarlotke jak chyba wszyscy! Moja francuska rodzina obok sernika uważa ją za narodowy polski deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi Olu narobiłaś smaka :-) Bardzo ciekawa jestem smaku Twojej szarlotki,szczególne tych jabłek. Zwykle szarlotkę piekę z innych odmian jabłek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że jednak najlepszym jabłkiem do szarlotki jest Reneta lub Antonówka, na Antonówkę to trzeba jeszcze chwilkę poczekać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pomysł z tym budyniem ! Koniecznie zrobię ten przepis, bo ja uwielbiam szarlotkę, ale z budyniem jeszcze nie jadłam, a to oznacza, że szybko muszę nadrobić te braki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tym budyniem! Szarlotka fantastycznie komponuje się z nim. Chyba dzisiaj upiekę takie pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mega przepis, wykorzystam go na pewno, bo szarlotki uwielbiamy :) a do tego z budyniem to dopiero wypasiony wypiek :) Na zdjęciach wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka i plesniak to moje ulubione ciasto :) uwielbiam je i mogę jeść cały czas :) ale z budyniem chyba jeszcze nie jadłam :) zdjęcie powalające, teraz moglabym taką zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To może być i cudne (zważywszy jak wygląda) i pyszne... Pomysł z budyniem niesamowity! Już bym robiła, ale teraz w czasie katastrofy boję się strat... (zrobię jak wszystko minie i nie będzie szkoda wywalić jak nie wyjdzie).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę z budyniem, smakuje naprawdę świetnie :D Zdjęcia przecudne, jak zawsze <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego przepisu nie znałam. Największą niespodzianka jest budyń. Koniecznie muszę sprawdzić smak tej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł z budyniem mega. Niestety w mojej rodzinie się nie sprawdzi, tylko ja lubię budyń, a ciast nie jadam. Chyba że na jakąś większą okazję, to wtedy bardzo chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham szarlotkę! Moja ciocia Kazia piecze właśnie z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wracam po kawałek szarlotki!
    Kawa plus szarlotka to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham szarlotke! Będę musiała w końcu sama spróbować zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, ale mi na smaka. Idę szukać potrzebnych składników... ☺️

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój mąż uwielbia szarlotkę �� na taką na pewno miałby ochotę ����

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak, szarlotka to jest pyszne ciasto. U mnie często w wersji szybkiej, tzn, kruche ciasto, jabłka ze słoika(mam ich pól piwnicy), kruszonka i do piekarnika :)
    I lody do ciepłego ciasta i nic więcej już nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy można zrobić w tortownicy? :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie wygląda jednak zastanawia mnie w przepisie dodanie budyniu do smażonych jablek bo zazwyczaj dodaję kisiel a budyń na jabłka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu można dodać zarówno budyń, jak i kisiel, oba pełnią tę samą rolę.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: