Ciasteczka maślane z trzech składników

Ciasteczka maślane z trzech składników

Przepis na kruche ciastka z jabłkami do zrobienia w domu z dzieckiem.


Ciasteczka maślane z trzech składników to chyba najprostszy z domowych wypieków. Kruche ciastka z mąki, masła i sera przygotujecie błyskawicznie. Do tych ciasteczek nie będzie Wam potrzebny ani proszek do pieczenia ani drożdże. Można z nich wyciąć dowolny kształt, obsypać cukrem i potraktować jako ekspresowe ciasteczka do kawy, ale jeszcze lepiej smakują z włożonym w środek kawałkiem jabłka.

Ciasto na trzyskładnikowe ciasteczka przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej. Co prawda wystarczy schłodzić je w lodówce przez godzinę, ale łatwiej rozwałkowuje się ciasto bardzo zimne. Zresztą nie lubię czekać, wolę zrobić ciasto wieczorem przed snem, a rano upiec ciastka.

Ciasteczka-maslane-z-trzech-skladnikow
Kruche ciastka do zrobienia w domu z dzieckiem - ciasteczka trzyskładnikowe

Ciasteczka maślane z trzech składników

  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 200 g sera sernikowego "z wiaderka", może być Pilos z Lidla, "Mój Ulubiony" z OSM Wieluń lub inny, który Wam smakuje, ale możecie też samodzielnie 2 lub 3-krotnie zmielić ser.
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru

Dodatkowo
  • 2 Jabłka Grójeckie, to moim zdaniem najlepsze polskie jabłka, a ponadto wspieram polskich producentów
  • cukier puder do oprószenia 

Ciasteczka maślane z trzech składników przepis


1. Masło kroję w niewielką kostkę

2. Z mąki, sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc.

3. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone obieram jabłka. Wykrawam gniazda nasienne i kroję jabłka na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję na plasterki o grubości około 2 mm.

4. Ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka o średnicy około 7-8 cm.

5. Na polówce każdego ciastka układam plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.

6. Ciasteczka maślane z jabłkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.

7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.

Ciasteczka trzyskładnikowe z Magimix

1. Masło kroję w niewielką kostkę.
2. W dużym pojemniku mocuję mieszadło do ciast.
3. Wsypuję mąkę, dodaję mąkę i ser i miksuję przez 10-12 sekund. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.
4.. Stolnicę podsypuję mąką, schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm i wykrawam kółka o średnicy około 7-8 cm
5. Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na plasterki na tarczy do szatkowania 2 mm. Na polówce każdego ciastka układam 2-3 plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.
6. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.


Ciasteczka-maslane-z-trzech-skladnikow
Ciasteczka maślane z trzech składników

Komentarze

  1. Jaki wspaniały przepis. Idealny dla nas na teraz. Jak tylko będę miała biały ser to od razu przygotuję i upiekę z dziećmi. Młodzi coraz częściej lubią mi towarzyszyć w kuchni, a to okazja idealna do wspólnego spędzenia czasu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały całej Twojej rodzince. W pieczeniu tych ciasteczek wyspecjalizował się mój mąż, a on nie jest fanem wypieków, znacznie chętniej smaży steki :D

      Usuń
  2. Aaaa znam, znam robię je często. Są pyszne, szybkie, a przede wszystkim tanie :) Ja jeszcze robiłam wariant z gruszką i też jest pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gruszką jeszcze nie próbowałam. Dzięki za podpowiedź

      Usuń
  3. Ale fajny przepis :) Uwielbiam maślane ciasteczka i biały ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto smacznie i szybko - domowy klasyk w wykonaniu mojego męża, ale... zdjęcia mojego autorstwa :D

      Usuń
  4. Prosto, szybko i smacznie. Takie przepisy się ceni :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno mnie nie odwiedzaliście. Częstujcie się, chociaż wirtualnie.

      Usuń
  5. Ależ pyszności :) i wiem co jutro będę robiła :) dziękuję za przepis bo ciasteczka wyglądają wybornie

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciasteczka są bardzo proste, robią je moje Wnuki.
    Najczęściej z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam ciasto 12 łyżek i wyszło, dało się zjeść więc chyba i tego spróbuje, tylko jak ja nie lubię czekać :( Ta godzina w lodówce mnie dobije, ja bym chciała na już! Zagnieść, włożyć upiec... A tu się nie da.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zrobię je z gruszką, bo mam akurat kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszoty normalnie siw nie poznamy po tej pandemii potem 🙈🙈🙈

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś je robiłam ☺️ Mam w lodówce ricottę. Myślisz, że się nada?

    OdpowiedzUsuń
  11. pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa :) u nas nosiły nazwę "ciasteczka kryzysowe" :D jak się bardzo chciało czegoś słodkiego, a nie bardzo było z czego je zrobić :) jednak mąka, masło, cukier i twarożek były zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy zamiast sera sernikowego można użyć mascarpone?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: