TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ciasteczka maślane z trzech składników

Ciasteczka maślane z trzech składników

Przepis na kruche ciastka z jabłkami do zrobienia w domu z dzieckiem.


Ciasteczka maślane z trzech składników to chyba najprostszy z domowych wypieków. Kruche ciastka z mąki, masła i sera przygotujecie błyskawicznie. Do tych ciasteczek nie będzie Wam potrzebny ani proszek do pieczenia ani drożdże. Można z nich wyciąć dowolny kształt, obsypać cukrem i potraktować jako ekspresowe ciasteczka do kawy, ale jeszcze lepiej smakują z włożonym w środek kawałkiem jabłka.

Ciasto na trzyskładnikowe ciasteczka przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej. Co prawda wystarczy schłodzić je w lodówce przez godzinę, ale łatwiej rozwałkowuje się ciasto bardzo zimne. Zresztą nie lubię czekać, wolę zrobić ciasto wieczorem przed snem, a rano upiec ciastka.

Ciasteczka-maslane-z-trzech-skladnikow
Kruche ciastka do zrobienia w domu z dzieckiem - ciasteczka trzyskładnikowe

Ciasteczka maślane z trzech składników

  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 200 g sera sernikowego "z wiaderka", może być Pilos z Lidla, "Mój Ulubiony" z OSM Wieluń lub inny, który Wam smakuje, ale możecie też samodzielnie 2 lub 3-krotnie zmielić ser.
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru

Dodatkowo
  • 2 Jabłka Grójeckie, to moim zdaniem najlepsze polskie jabłka, a ponadto wspieram polskich producentów
  • cukier puder do oprószenia 

Ciasteczka maślane z trzech składników przepis


1. Masło kroję w niewielką kostkę

2. Z mąki, sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc.

3. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone obieram jabłka. Wykrawam gniazda nasienne i kroję jabłka na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję na plasterki o grubości około 2 mm.

4. Ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka o średnicy około 7-8 cm.

5. Na polówce każdego ciastka układam plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.

6. Ciasteczka maślane z jabłkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.

7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.

Ciasteczka trzyskładnikowe z Magimix

1. Masło kroję w niewielką kostkę.
2. W dużym pojemniku mocuję mieszadło do ciast.
3. Wsypuję mąkę, dodaję mąkę i ser i miksuję przez 10-12 sekund. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.
4.. Stolnicę podsypuję mąką, schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm i wykrawam kółka o średnicy około 7-8 cm
5. Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na plasterki na tarczy do szatkowania 2 mm. Na polówce każdego ciastka układam 2-3 plasterki jabłek i przykrywam drugą połówką lekko ją dociskając.
6. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół i piekę do zrumienienia - około 25-35 minut.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypuję ciastka cukrem pudrem.


Ciasteczka-maslane-z-trzech-skladnikow
Ciasteczka maślane z trzech składników

Komentarze

  1. Jaki wspaniały przepis. Idealny dla nas na teraz. Jak tylko będę miała biały ser to od razu przygotuję i upiekę z dziećmi. Młodzi coraz częściej lubią mi towarzyszyć w kuchni, a to okazja idealna do wspólnego spędzenia czasu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały całej Twojej rodzince. W pieczeniu tych ciasteczek wyspecjalizował się mój mąż, a on nie jest fanem wypieków, znacznie chętniej smaży steki :D

      Usuń
  2. Aaaa znam, znam robię je często. Są pyszne, szybkie, a przede wszystkim tanie :) Ja jeszcze robiłam wariant z gruszką i też jest pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gruszką jeszcze nie próbowałam. Dzięki za podpowiedź

      Usuń
  3. Ale fajny przepis :) Uwielbiam maślane ciasteczka i biały ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto smacznie i szybko - domowy klasyk w wykonaniu mojego męża, ale... zdjęcia mojego autorstwa :D

      Usuń
  4. Prosto, szybko i smacznie. Takie przepisy się ceni :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno mnie nie odwiedzaliście. Częstujcie się, chociaż wirtualnie.

      Usuń
  5. Ależ pyszności :) i wiem co jutro będę robiła :) dziękuję za przepis bo ciasteczka wyglądają wybornie

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciasteczka są bardzo proste, robią je moje Wnuki.
    Najczęściej z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam ciasto 12 łyżek i wyszło, dało się zjeść więc chyba i tego spróbuje, tylko jak ja nie lubię czekać :( Ta godzina w lodówce mnie dobije, ja bym chciała na już! Zagnieść, włożyć upiec... A tu się nie da.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zrobię je z gruszką, bo mam akurat kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszoty normalnie siw nie poznamy po tej pandemii potem 🙈🙈🙈

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś je robiłam ☺️ Mam w lodówce ricottę. Myślisz, że się nada?

    OdpowiedzUsuń
  11. pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa :) u nas nosiły nazwę "ciasteczka kryzysowe" :D jak się bardzo chciało czegoś słodkiego, a nie bardzo było z czego je zrobić :) jednak mąka, masło, cukier i twarożek były zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy zamiast sera sernikowego można użyć mascarpone?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych