4/09/2020

Kaczka z pomarańczami i jabłkami

Kaczka z pomarańczami i jabłkami

aromatyczna kaczka na każdą okazję


Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej woni goździków, słodkich pomarańczy i jabłek wynagrodzi wam czas oczekiwania. Cudownie miękkie rozpływające się w ustach mięso smakuje rewelacyjnie, nikt się nie oprze takiej kaczce.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę z idealnie chrupiącą skórką. Tak przygotowaną kaczkę można podać również na świąteczny stół.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami
Kaczka z pomarańczami i jabłkami - Cztery Fajery

Kaczka w pomarańczach z jabłkami i goździkami jest moim popisowym daniem na szczególne okazje, ale często przygotowuję ją także w weekendy, jeśli spędzamy je akurat w domu. Podana w towarzystwie podsmażonych moreli stanowi ucztę godną królów. Pomysł na kaczkę z morelami jest autorstwa Agnieszki Szyszkowskiej i po raz kolejny bardzo się cieszę, że moja koleżanka jest technologiem żywności, bo sama nie wpadłabym na takie połączenie.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami

Jeśli mam wystarczająco dużo czasu to najpierw moczę kaczkę przez 2 godziny w maślance lub jogurcie, po czym płuczę, osuszam i nacieram przyprawami. Dzięki temu kaczka pieczona z pomarańczami jest jeszcze bardziej delikatna.

Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem moczenia mięsa w mleku. Najłatwiej dostępne w sklepach  mleko pasteryzowane i mleko UHT są całkowicie pozbawione bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową. Tym samym moczenie mięsa w mleku w żaden sposób nie podniesie jego walorów smakowych. Wprost przeciwnie, może prowadzić do rozwoju procesów gnilnych, a w konsekwencji do zatruć pokarmowych. Zwłaszcza jeśli dodamy do tego np. cebulę, która oprócz cennych dla zdrowia krzemu i magnezu zawiera także siarkę.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami - składniki

  • 1 kaczka o wadze około 2 do 2,5 kg
  • 100 ml likieru pomarańczowego lub sok z 1 pomarańczy
  • 6-8 kwaskowych jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy
  • 1 czubata łyżeczka majeranku, ale można dodać więcej
  • duża szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej ostrej lub słodkiej papryki
  • od 3 do maksymalnie 5 goździków
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku

Do podania: jeśli są akurat świeże morele, to przekrojone na połówki i wypestkowane owoce podsmażam przez kilka minut na maśle i podaję do upieczonej już kaczki.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami - przepis 

Sól, pieprz, majeranek, paprykę, cynamon i czosnek mieszam ze sobą.
Kaczkę oczyszczam z resztek pierza, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz przyprawami. Polewam tuszkę likierem pomarańczowym i odstawiam na 24 godziny do lodówki.

Przed włożeniem kaczki do piekarnika przygotowuję nadzienie. Jabłka dokładnie myję, ale ich nie obieram. Kroję na ćwiartki lub ósemki i wycinam gniazda nasienne. W niektóre kawałki jabłek wbijam po jednym goździku. Pomarańczę sparzam wrzątkiem, myję, obieram ze skórki i błon, kroję w dość dużą kostkę i usuwam pestki. Do wnętrza kaczki wkładam tyle jabłek, ile uda mi się tam zmieścić i kawałki pomarańczy. Otwory (po szyjce i "dolny") spinam wykałaczkami.

Naczynie w którym będę piekła kaczkę smaruję cienko masłem. Przygotowaną kaczkę z pomarańczami i jabłkami układam grzbietem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra - dół)  i piekę bez przykrycia około 20 minut. Zmniejszam temperaturę do 150 stopni  i piekę około 3 godzin.  W połowie pieczenia odwracam kaczkę grzbietem do dołu i dodaję pozostałe pokrojone jabłka i pomarańcze. Na pół godziny przed końcem zdejmuję pokrywę i polewam kaczkę powstałym sosem lub sokiem z pomarańczy.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami z wolnowaru

Przygotowaną wg powyższego przepisu kaczkę z pomarańczami i jabłkami wkładam do misy wolnowaru grzbietem do dołu. Na dno misy wlewam około 50 ml soku pomarańczowego, zamykam pokrywę i w zależności od wielkości kaczki ustawiam czas.
Opcja Low - 7 do 8 godzin
Opcja High - 5 do 6 godzin
W połowie pieczenia można odwrócić kaczkę na drugą stronę i dodać pozostałe jabłka i pomarańcze.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami
 Kaczka z pomarańczami i jabłkami

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis