Kaczka z pomarańczami i jabłkami
aromatyczna kaczka na każdą okazję
Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej woni goździków, słodkich pomarańczy i jabłek wynagrodzi wam czas oczekiwania. Cudownie miękkie rozpływające się w ustach mięso smakuje rewelacyjnie, nikt się nie oprze takiej kaczce.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę z idealnie chrupiącą skórką. Tak przygotowaną kaczkę można podać również na świąteczny stół.
Kaczka w pomarańczach z jabłkami i goździkami jest moim popisowym daniem na szczególne okazje, ale często przygotowuję ją także w weekendy, jeśli spędzamy je akurat w domu. Podana w towarzystwie podsmażonych moreli stanowi ucztę godną królów. Pomysł na kaczkę z morelami jest autorstwa Agnieszki Szyszkowskiej i po raz kolejny bardzo się cieszę, że moja koleżanka jest technologiem żywności, bo sama nie wpadłabym na takie połączenie.
Jeśli mam wystarczająco dużo czasu to najpierw moczę kaczkę przez 2 godziny w maślance lub jogurcie, po czym płuczę, osuszam i nacieram przyprawami. Dzięki temu kaczka pieczona z pomarańczami jest jeszcze bardziej delikatna.
Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem moczenia mięsa w mleku. Najłatwiej dostępne w sklepach mleko pasteryzowane i mleko UHT są całkowicie pozbawione bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową. Tym samym moczenie mięsa w mleku w żaden sposób nie podniesie jego walorów smakowych. Wprost przeciwnie, może prowadzić do rozwoju procesów gnilnych, a w konsekwencji do zatruć pokarmowych. Zwłaszcza jeśli dodamy do tego np. cebulę, która oprócz cennych dla zdrowia krzemu i magnezu zawiera także siarkę.Kaczka z pomarańczami i jabłkami - składniki
- 1 kaczka o wadze około 2 do 2,5 kg
- 100 ml likieru pomarańczowego lub sok z 1 pomarańczy
- 6-8 kwaskowych jabłek
- 1 pomarańcza
- 1 czubata łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy
- 1 czubata łyżeczka majeranku, ale można dodać więcej
- duża szczypta cynamonu
- pół łyżeczki mielonej ostrej lub słodkiej papryki
- od 3 do maksymalnie 5 goździków
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
Do podania: jeśli są akurat świeże morele, to przekrojone na połówki i wypestkowane owoce podsmażam przez kilka minut na maśle i podaję do upieczonej już kaczki.
Kaczka z pomarańczami i jabłkami - przepis
Sól, pieprz, majeranek, paprykę, cynamon i czosnek mieszam ze sobą.Kaczkę oczyszczam z resztek pierza, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz przyprawami. Polewam tuszkę likierem pomarańczowym i odstawiam na 24 godziny do lodówki.
Przed włożeniem kaczki do piekarnika przygotowuję nadzienie. Jabłka dokładnie myję, ale ich nie obieram. Kroję na ćwiartki lub ósemki i wycinam gniazda nasienne. W niektóre kawałki jabłek wbijam po jednym goździku. Pomarańczę sparzam wrzątkiem, myję, obieram ze skórki i błon, kroję w dość dużą kostkę i usuwam pestki. Do wnętrza kaczki wkładam tyle jabłek, ile uda mi się tam zmieścić i kawałki pomarańczy. Otwory (po szyjce i "dolny") spinam wykałaczkami.
Naczynie w którym będę piekła kaczkę smaruję cienko masłem. Przygotowaną kaczkę z pomarańczami i jabłkami układam grzbietem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra - dół) i piekę bez przykrycia około 20 minut. Zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę około 3 godzin. W połowie pieczenia odwracam kaczkę grzbietem do dołu i dodaję pozostałe pokrojone jabłka i pomarańcze. Na pół godziny przed końcem zdejmuję pokrywę i polewam kaczkę powstałym sosem lub sokiem z pomarańczy.
Kaczka z pomarańczami i jabłkami z wolnowaru
Przygotowaną wg powyższego przepisu kaczkę z pomarańczami i jabłkami wkładam do misy wolnowaru grzbietem do dołu. Na dno misy wlewam około 50 ml soku pomarańczowego, zamykam pokrywę i w zależności od wielkości kaczki ustawiam czas.Opcja Low - 7 do 8 godzin
Opcja High - 5 do 6 godzin
W połowie pieczenia można odwrócić kaczkę na drugą stronę i dodać pozostałe jabłka i pomarańcze.
Kaczka z pomarańczami i jabłkami
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych