Kaczka z pomarańczami i jabłkami

Kaczka z pomarańczami i jabłkami

aromatyczna kaczka na każdą okazję


Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej woni goździków, słodkich pomarańczy i jabłek wynagrodzi wam czas oczekiwania. Cudownie miękkie rozpływające się w ustach mięso smakuje rewelacyjnie, nikt się nie oprze takiej kaczce.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę z idealnie chrupiącą skórką. Tak przygotowaną kaczkę można podać również na świąteczny stół.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami
Kaczka z pomarańczami i jabłkami - Cztery Fajery

Kaczka w pomarańczach z jabłkami i goździkami jest moim popisowym daniem na szczególne okazje, ale często przygotowuję ją także w weekendy, jeśli spędzamy je akurat w domu. Podana w towarzystwie podsmażonych moreli stanowi ucztę godną królów. Pomysł na kaczkę z morelami jest autorstwa Agnieszki Szyszkowskiej i po raz kolejny bardzo się cieszę, że moja koleżanka jest technologiem żywności, bo sama nie wpadłabym na takie połączenie.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami

Jeśli mam wystarczająco dużo czasu to najpierw moczę kaczkę przez 2 godziny w maślance lub jogurcie, po czym płuczę, osuszam i nacieram przyprawami. Dzięki temu kaczka pieczona z pomarańczami jest jeszcze bardziej delikatna.

Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem moczenia mięsa w mleku. Najłatwiej dostępne w sklepach  mleko pasteryzowane i mleko UHT są całkowicie pozbawione bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową. Tym samym moczenie mięsa w mleku w żaden sposób nie podniesie jego walorów smakowych. Wprost przeciwnie, może prowadzić do rozwoju procesów gnilnych, a w konsekwencji do zatruć pokarmowych. Zwłaszcza jeśli dodamy do tego np. cebulę, która oprócz cennych dla zdrowia krzemu i magnezu zawiera także siarkę.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami - składniki

  • 1 kaczka o wadze około 2 do 2,5 kg
  • 100 ml likieru pomarańczowego lub sok z 1 pomarańczy
  • 6-8 kwaskowych jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy
  • 1 czubata łyżeczka majeranku, ale można dodać więcej
  • duża szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej ostrej lub słodkiej papryki
  • od 3 do maksymalnie 5 goździków
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku

Do podania: jeśli są akurat świeże morele, to przekrojone na połówki i wypestkowane owoce podsmażam przez kilka minut na maśle i podaję do upieczonej już kaczki.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami - przepis 

Sól, pieprz, majeranek, paprykę, cynamon i czosnek mieszam ze sobą.
Kaczkę oczyszczam z resztek pierza, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz przyprawami. Polewam tuszkę likierem pomarańczowym i odstawiam na 24 godziny do lodówki.

Przed włożeniem kaczki do piekarnika przygotowuję nadzienie. Jabłka dokładnie myję, ale ich nie obieram. Kroję na ćwiartki lub ósemki i wycinam gniazda nasienne. W niektóre kawałki jabłek wbijam po jednym goździku. Pomarańczę sparzam wrzątkiem, myję, obieram ze skórki i błon, kroję w dość dużą kostkę i usuwam pestki. Do wnętrza kaczki wkładam tyle jabłek, ile uda mi się tam zmieścić i kawałki pomarańczy. Otwory (po szyjce i "dolny") spinam wykałaczkami.

Naczynie w którym będę piekła kaczkę smaruję cienko masłem. Przygotowaną kaczkę z pomarańczami i jabłkami układam grzbietem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra - dół)  i piekę bez przykrycia około 20 minut. Zmniejszam temperaturę do 150 stopni  i piekę około 3 godzin.  W połowie pieczenia odwracam kaczkę grzbietem do dołu i dodaję pozostałe pokrojone jabłka i pomarańcze. Na pół godziny przed końcem zdejmuję pokrywę i polewam kaczkę powstałym sosem lub sokiem z pomarańczy.

Kaczka z pomarańczami i jabłkami z wolnowaru

Przygotowaną wg powyższego przepisu kaczkę z pomarańczami i jabłkami wkładam do misy wolnowaru grzbietem do dołu. Na dno misy wlewam około 50 ml soku pomarańczowego, zamykam pokrywę i w zależności od wielkości kaczki ustawiam czas.
Opcja Low - 7 do 8 godzin
Opcja High - 5 do 6 godzin
W połowie pieczenia można odwrócić kaczkę na drugą stronę i dodać pozostałe jabłka i pomarańcze.

Kaczka-z-pomaranczami-i-jablkami
 Kaczka z pomarańczami i jabłkami

Komentarze

  1. Dzień dobry.
    Czy kaczkę przed włożeniem do wolnowaru trzeba opiec.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, do wolnowaru wkładamy surową kaczkę.Kiedy kaczka jest niemal gotowa można ją na 30 minut wstawić do piekarnika, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: