Herbata ze świeżej mięty

Herbata ze świeżej mięty

najlepsza herbata miętowa na lato.


Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z delikatną pikantną nutą wypity w upalny dzień doskonale schładza organizm. To zupełnie inny smak i aromat, niż kupowana w marketach herbata z suszonej mięty.
Zapewne wiesz, że herbata zrobiona ze świeżych ziół jest znacznie lepsza i zdrowsza niż słodkie soki, wody smakowe czy napoje gazowane. Już choćby z tego względu warto samodzielnie przygotować aromatyczną herbatę z mięty.
Równie dobrym napojem na lato jest zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą

herbata-ze-swiezej-miety
Domowa herbata ze świeżej mięty świetnie gasi pragnienie.
 
Ps. Ilekroć na naszym blogu pojawiają się szklaneczki tulipanki, dostajemy od Was wiele pytań gdzie można je kupić. Te szklaneczki, które widzicie na zdjęciach oraz łyżeczki z motywem tulipana zostały kupione przez Internet na stronie www.tureckisklep.pl

Herbata ze świeżej mięty właściwości

Herbata miętowa z cytryną po turecku nazywa się nane-limon, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "miętowa cytryna". To najbardziej orzeźwiająca ze wszystkich znanych mi herbat ziołowych. Herbata ze świeżej mięty ma działanie oczyszczające organizm, wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi stres. Pomaga także łagodzić bóle głowy, nudności, biegunkę i wymioty oraz cały szereg innych dolegliwości żołądkowych. Picie herbaty z mięty zaleca się także kobietom w ciąży.
Możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu, w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Do przygotowania herbaty z liści świeżej mięty odpowiednie będą wszystkie gatunki tej rośliny. 

herbata-ze-swiezej-miety

Herbata ze świeżej mięty

  • około 12-16 listków świeżej mięty na szklankę
  • po 1 łyżce soku z cytryny na szklankę
  • po 1 plasterku cytryny na szklankę
  • wrząca woda 
  • opcjonalnie miód lub cukier do smaku

Herbata ze świeżej mięty przepis

1. Do szklanek włóż umyte liście mięty.
2. Zalej miętę wrzątkiem, przykryj szklanki spodeczkami i odstaw na 10-15 minut do zaparzenia.
3. Dodaj plasterek cytryny, sok z cytryny i ewentualnie miód lub cukier. Wymieszaj i delektuj się smakiem
Herbatę miętową ze świeżej mięty możesz pozostawić do całkowitego wystudzenia i podawać na zimno z lodem.

herbata-ze-swiezej-miety
 Herbata ze świeżej mięty.

Komentarze

  1. To jest ciekawe jak substancje drażniące, ostre (pieprz - piepryna, imbir - gingerole i szogaole, chilli - kapsaicyna) powodują ochłodzenie w czasie upałów. Poprzez wrażenie gorąca powodują, iż człowiek zwiększa pocenie się, co ochładza ciało. Z miętą jest trochę inaczej, bo mentol wpływa na receptory, na które wpływają też chłodne napoje i lody; przesyła to sygnał do mózgu, iż "język jest zimny" co powoduje takie uczucie. Reasumując ostre przyprawy realnie ochładzają, mięta daje takie wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wykorzystam przepis, bo miętę uwielbiam i fantastycznie odświeża w upalne dni

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika Torkowska15 czerwca 2020 17:05

    Bardzo lubię też połaczenie mięty, cytryny i imbiru, choć na lato... może to nie być idealny wybór :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze dziś zaparzę, w tym roku mam urodzaj mięty w ogródku

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam całą donicę mięty i ciągle ją parzę, wykorzystuję ją też do lemoniady, wody smakowej...

    OdpowiedzUsuń
  6. O tej porze roku w moim domu pije się zawsze na zimno miętę i melisę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. W Maroku sie kiedyś taką herbatą raczyłem, z tym że ta marokańska jest do tego słodka jak ulepek, a twoje na szczęście nie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię miętę, ale moja połówka nie lubi, a szkoda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super smak, zapach... uwielbiam taką herbatkę a jak pomyślę, że odrobinę przyspiesza przemianę materii i odchudza to już całkiem ją kocham:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczny wpis, z przyjemnością przygotuję sobie wodę z cytryną z Twojego przepisu. Z miodem nigdy wcześniej nie próbowałam. Miętę i cytrynę lubię, więc trzeba pójść o krok dalej :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Piję całe lato - ostudzona, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjna jest te herbatka! Jedna z moich ulubionych! Świetnie orzeźwia i fajnie działa na żołądek! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudownie wygląda, a ze i herbata (ogólnie) i mięta to moje ulubione napoje to na pewno sięgnę po przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: