Sernik na zimno z mascarpone

Sernik na zimno z mascarpone

Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką.


Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik z blendera. Smakuje wszystkim bez wyjątku i to nie tylko latem. Sernik mascarpone z truskawkami jest wyśmienity o każdej porze roku, nawet jeśli użyjesz mrożonych owoców. Jeśli nie masz tortownicy, podaj ten pyszny sernik w pucharkach - nie mam co prawda zdjęć, ale w małych słoiczkach wygląda fantastycznie. 
Sernik bez pieczenia z serkiem mascarpone jest niesamowicie kremowy. Żeby go przygotować potrzebujesz zaledwie 5 produktów, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie spożywczym.

sernik-na-zimno-z-mascarpone
Prosty i szybki sernik na zimno z mascarpone i truskawkami.

Sernik na zimno z mascarpone

  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5-6 łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru 

Galaretka do sernika na zimno

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 650 ml gorącej wody
  • kilkanaście truskawek do dekoracji

Sernik na zimno z mascarpone przepis

1. Dwie galaretki rozpuść w 650 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem, możesz je dodatkowo obłożyć papierem, tak jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik.

sernik-na-zimno-z-mascarpone

3. Żelatynę wsyp do małego garnuszka i zalej kilkoma łyżkami gorącej wody. Nie dopuszczając do wrzenia podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Nigdy nie zalewaj żelatyny wrzącą wodą, ponieważ straci swoje żelujące właściwości.
4. Ubij śmietanę na sztywną masę. W robocie kuchennym Magimix zajmuje to około 5-6 minut. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, bo zamiast bitej śmietany zrobisz masło. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodawaj cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, po jednej łyżce serki homogenizowane i serek mascarpone.
5. Kiedy masa dobrze się połączy dodaj żelatynę i miksuj jeszcze około minuty.
6. Masę sernikową przełóż do tortownicy lub pucharków i wyrównaj.
7. Udekoruj truskawkami i zalej tężejącą galaretką.
8. Schłódź sernik w lodówce przez minimum 6 godzin przed podaniem.

sernik-na-zimno-z-mascarpone
Sernik na zimno z mascarpone

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: