8/01/2020

Domowe kiszonki które leczą

Domowe kiszonki które leczą

znane i mniej znane przepisy na zdrowe kiszonki


Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka – Jędrzejewskiej, to prawdziwa skarbnica pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Choć właśnie się ukazała, to z półek księgarskich znika błyskawicznie. Cieszę się więc ogromnie, że udało mi się ją zdobyć.

O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe wiadomo od dawna, istnieją dowody, że ta technika konserwowania żywności była popularna już 2000 lat przed naszą erą. Przygotowanie kiszonek nie przysparza zazwyczaj problemów, ale warto poznać zasady, które nam to ułatwią, zwłaszcza, że jesteśmy w środku sezonu na domowe przetwory. Dzięki samodzielnie przygotowanym kiszonkom uzupełnimy w okresie zimowym brak witamin i dostarczymy cennych składników.

Kisić można niemal wszystko, nie tylko ogórki, kapustę i buraki. Rewelacyjnie smakuje popularny w kuchni rosyjskiej kiszony czosnek i marokańskie kiszone cytryny. W książce Domowe kiszonki, które leczą znajdziesz 80 przystępnie podanych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Oprócz najbardziej popularnych w kuchni polskiej propozycji kiszonek z ogórków i kapusty, będziesz mogła przygotować równie smaczne kiszone śliwki, pomidory czy marchewka i wiele innych  przetworów. Nie mogło oczywiście zabraknąć także przepisów na ich wykorzystanie, masz więc szansę wzbogacić domowe menu o zdrowe i smaczne potrawy.

Podsumowując - książka ze wszech miar godna polecenia dla wszystkich, którzy chcą w naturalny sposób zadbać o własne zdrowie i urozmaicić codzienne menu.

Tytuł: Domowe kiszonki, które leczą
Autor: Ewa Sypnik – Pogorzelska, Magdalena Jarzynka – Jędrzejewska
Liczba stron: 224
Ilość przepisów: 80
Wydawnictwo RM
Data wydania: lipiec 2020

11 komentarzy:

  1. Ta książka jest bardzo potrzebna. Prezpisy są proste i nieprzekombinowane. Zawiera wiele cennych rad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z tej książki kolejną kiszonkę. Jak tylko wrócę do domu, pochwalę się rezultatem!

    OdpowiedzUsuń
  3. A patrzyłam ostatnio na tą książkę, miałam chęć kupić ��takie domowe kiszonki to samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam kiszonek... Chyba muszę się zaopatrzyć w tą książkę 🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście książka, która byłaby dla mnie świetna. Ja po omacku próbuję robić i coś wychodzi, coś nie, a tak bym miała więcej wiedzy. Ciekawe czy biblioteka posiada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzyłam ostatnio na nią i nawet się zastanawiałam nad kupnem. Domowe kiszonki to samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiecie co spaliście mi z nieba. Kurcze szukałam czegoś takiego, mam w domu coś podobnego Ale niestety nie przemawia do mnie tak dosadnie. Czas na zdrowie ,,bo kto wie ile czasu spędzimy jeszcze zamknięci w domach Dlatego warto żeby się dobrze wzmocnić i uodpornić na wszelakie dziadostwo. Nic tak nie działa jak naturalna kiszonka !

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą ja koniecznie nabyć. Lubię takie skarbnice wiedzy. Robię takie podstawowe, chętnie poszerzę wiedzę i popróbuję - wszystko dla smaku i przede wszystkim zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie największym hitem są kiszone cytryny. Kocham je od lat miłością nieprzemijającą. Mogłabym je jeść bez dodatków. Kiszonki to prawdziwy super food.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie nastawiam dzisiaj z tej książki kiszony kalafior. Pochwalę się rezultatem. Fajne i zdrowe przepisy są zebrane w tej książce ☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam książki. W domu kisimy wiele warzyw, grzyby (kisimy i marynujemy), liście winogron, szczaw itd., itd...

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis