Lody rumowe z rodzynkami

Lody rumowe z rodzynkami

najlepsze domowe lody z bakaliami.


Lody rumowe z rodzynkami zapewne jadłaś nie raz, ale domowa wersja jest po prostu pycha. Z kilku prostych składników stworzysz coś naprawdę wyjątkowego i moim skromnym zdaniem lepszego niż kultowa wersja firmy Häagen-Dazs. Sekret tych pysznych lodów z rumem tkwi w rodzynkach, które moczymy w ciemnym rumie przez minimum 24 godziny.

Pamiętaj, że alkohol utrudnia zamrażanie lodów, dlatego nie dodawaj go więcej niż podałam w przepisie. Ponieważ domowe lody nie zawierają żadnych konserwantów ani stabilizatorów, najlepiej po przygotowaniu pozwól im schłodzić się w zamrażalniku przez minimum 24 godziny.  Jeśli chcesz, to możesz pominąć żółtka, wówczas nie musisz zagotowywać mleka ze śmietaną, wystarczy, że podgrzejesz lekko mleko, aby rozpuścić w nim cukier, a następnie wystudzisz.

lody-rumowe-z-rodzynkami
 Bardzo dobre lody z rumem i rodzynkami bez problemu zrobisz w domu.

Lody rumowe z rodzynkami

tym razem użyłam szklanki o pojemności 200 ml
  • pół szklanki rodzynek, ale możesz dodać nieco więcej
  • około 80 ml ciemnego rumu
  • pół szklanki cukru pudru, najlepiej trzcinowego
  • 2 duże żółtka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
lody-rumowe-z-rodzynkami

Lody rumowe z rodzynkami przepis

1. Dzień wcześniej rodzynki zalej rumem i pozostaw do namoczenia na około 24 godziny.
2. Połącz mleko i śmietanę, zagotuj i odstaw z ognia.
3. Żółtka ubij z cukrem na  gęsty puszysty krem, w robocie kuchennym Magimix zajmuje to około 3-4 minut.
4. Ciągle ubijając, wlewaj powoli, cienką strużką bardzo gorące mleko ze śmietaną.
5. Przelej masę ponownie do garnka i ciągle mieszając (najlepiej robić to za pomocą rózgi), podgrzewaj na niewielkim ogniu około 3-5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie przegrzać masy, ponieważ może się zwarzyć.
6. Odstaw rondel z ognia, dodaj ekstrakt lub cukier waniliowy. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Zimną masę wstaw na około 2 godziny do lodówki.
7. Do schłodzonej masy dodaj rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły, ponownie wymieszaj i przełóż do maszyny do lodów.
8. Ustaw wybrany program - soft dla lodów miękkich, hard dla lodów twardych (dotyczy maszynki do lodów Zyle) lub postępuj zgodnie z instrukcją producenta.

Jeśli nie masz maszyny do lodów (choć naprawdę warto zainwestować w to urządzenie, zwłaszcza, że na koniec sezonu są duże promocje), to wstaw lody do zamrażalnika i przez pierwsze 4 godziny zamrażania mieszaj je dokładnie z częstotliwością co pół godziny, aby pozbyć się kryształków lodu.

lody-rumowe-z-rodzynkami
Lody rumowe z rodzynkami.

Komentarze

  1. Dzień dobry.
    Chyba się skuszę na kupno maszynki z doświadczenia Pani lepiej kupić 0,7 l czy litrową
    Anna Fabjańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam z tego modelu https://sklep.ronic.pl/glowna/1317-maszynka-do-lodow-zyle-1-litr-4779025998055.html
      i serdecznie polecam, bo ma agregator i nie trzeba wkładać misy do zamrażalnika

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź już zdecydowałam się na ten model tylko nie wiem jaką pojemność kupić bo jest 0,7 litra i litrowa. Dobrze rozumiem, że jak mam np. 0,7 litrową maszynkę to proporcje podane w Pani przepisie się nie zmieszczą!

      Usuń
    3. Aniu ja mam model o pojemności 1 litra

      Usuń
  2. Podziwiam! Ja zazwyczaj idę na tzw. łatwiznę i kupuję lody gotowe. Oczywiście wybieram te z dobrym składem. Ale takie domowe muszą być naprawdę pyszne! :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te domowe robią się niemal same - najbardziej uciążliwą pracę wykonuje maszyna do lodów

      Usuń
  3. Rumowych lodów jeszcze nie robiłam, więc być może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. W Polsce często określa się je, jako lody Malaga - chociaż nie jest to prawidłowe. Do lodów Malaga dodaje się pochodzące z Andaluzji wino o tej samej nazwie.

      Usuń
  4. Bardzo bogaty skład mają Twoje lody. Chętnie bym je spróbowała, bo wiadomo, że domowe są najlepsze. A za lodami Häagen-Dazs nie przepadam - są dla mnie za słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak uwielbiamy lody tak nie możemy przekonać się do alkoholu w słodkościach :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: