9/02/2020

Domowa vegeta

Domowa vegeta

mieszanka suszonych warzyw


Domowa vegeta czyli suszona włoszczyzna doda smaku niemal każdej potrawie i jest super prosta do przygotowania. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić znacznie lepszą od oryginału wersję tej popularnej na całym świecie mieszanki suszonych warzyw i przypraw. Od dostępnej w sklepach oryginalnej Vegety chorwackiej firmy Podravka i jej polskich odpowiedników takich jak Jarzynka (Winiary) czy Kucharek (firmy Prymat) Twoja będzie zdecydowanie zdrowsza.

Na blogu znajdziesz też przepis na
domowa zupa pomidorowa w proszku z suszarki do warzyw

domowa-vegeta
Mieszanka suszonych warzyw czyli domowa przyprawa typu vegeta lub jarzynka.

Mieszanka suszonych warzyw i ziół przygotowana samodzielnie nie będzie zawierała glutaminianu sodu, więc bez problemu dodasz ją do dań dla dzieci. Przestaniesz też płacić za sól, której w Vegecie firmy Podravka  jest aż 56,9%, a w Jarzynce z Winiar nawet 78,2% (takie informacje znalazłam na stronie www.czytamyetykiety.pl - poniżej zrzut ekranu - warto przeczytać).

Mieszanka suszonych warzyw pasuje do nieskończonej ilości potraw. Możesz ją dodawać do zup, wieprzowiny,  kurczaka i ryb, a nawet doprawiać krewetki i sałatki.


domowa-vegeta

Domowa wegeta

z tej ilości otrzymasz około 250 g mieszanki suszonych warzyw
  • około 1 kg marchewki
  • 300-400 g korzenia pietruszki
  • 1 średni korzeń seler
  • 2 średnie pory, tylko biała część
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie 3-5 ząbków czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • kilkanaście liści selera korzeniowego
  • duża garść liści lubczyku, może być ten z doniczki
  • 1 łyżka kurkumy, ale możesz zmniejszyć ilość o połowę
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki soli
  • 1 ziarenko ziela angielskiego

Domowa vegeta przepis

1. Warzywa obierz i umyj.
2. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo skorzystaj z tarczy do wiórkowania do Twojego miksera. Warzywa, które widzisz na zdjęciu wiórkowałam na tarczy 4 mm w robocie kuchennym Magimix.
3. Cebulę, pora i czosnek pokrój na cieniutkie plasterki.
4. Rozłóż warzywa na tacach suszarki do żywności wyłożonych matami do suszenia lub papierem do pieczenia.

Proporcje z tego przepisu są dostosowane na 6 tac dehydratora - suszarki do warzyw Zyle Express.

5. Ustaw temperaturę suszenia na 45-60 stopni i czas suszenia na 8 do 12 godzin (dotyczy dehydratora Zyle Express). Czas suszenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności od tego, na jak duże kawałki podzielisz warzywa i modelu suszarki, której używasz. U mnie to zajęło niespełna 8 godzin.
6. Po 3-4 godzinach wyjmij zioła (natkę pietruszki, lubczyk, liście selera), powinny być już suche.
7. Zmiksuj wysuszone warzywa i przyprawy do pożądanej konsystencji. Pod koniec miksowania dodaj zioła.

Spodobał Ci się ten przepis? Będzie nam miło jeśli polubisz blog Cztery Fajery na Facebooku
 
domowa-vegeta
 Domowa vegeta

18 komentarzy:

  1. Nie kupuję gotowych mieszanek. Czasami suszone warzywa eko lub suszę sama w piekarniku. Wszystko ma swoją cenę - domowe suszenie to warzywa eko, praca i proces suszenia.
    Ale warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wygodniej suszy się w suszarce / dehydratorze. Masz pewność, że nie zrumienisz i nie nagrzewasz tak mocno mieszkania

      Usuń
  2. Jestem przeciwniczką wszelkich gotowych przypraw, sosów, zup ze sklepów.
    Swoje własne suszone warzywa i zioła powinien każdy mieć w kuchni.
    Suszarka jest idealna do suszenia.Nie mam suszarki, ale dobry i piekarnik.Zrobię trochę domowej vegety :-)
    Pozdrawiam!
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam gotowców. (niezbyt dużo) Nie mam naprawdę możliwości zrobić tego sama choć żałuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. No takiego czegoś się nie spodziewałam :) jestem pełna podziwu dla tej domowej Vegety. Cowoeknidzie na łatwiznę, kupuje gotowca i nawet nie pomysli że można samemu cos takiego wyczarować :) super...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupnych takowych specyfików nie używam, właśnie przez to, co w nich się znajduje, ale taką Twoja domową to z wielka chęcią zrobię i będę dodawać do czego się tylko da :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka domowa vegeta to jest coś a nie ta paczkowana ze sklepu... koniecznie muszę zainwestować w taką suszarkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa vegeta to wspaniała sprawa, bez konserwantów, same najlepsze warzywa i zioła. U mnie w spiżarni obowiązkowa od lat :) Zdjęcia przepiękne, jak zawsze <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dotychczas sama robiłam tzw."kostkę rosołową". Do kupna suszarki przymierzam się już od jakiegoś czasu. Głównie myślałam o grzybach i owocach. Teraz mam kolejny powód aby dokonać wreszcie tego zakupu. Skorzystam z Twojego przepisu i będę miała też własną "vegete".

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam, że grzeszę i vegete stosuję..nie bij :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam małą kuchnie więc nie zmieściłabym całego sprzętu by zrobić samemu vegete. Jednak świetna to rzecz, przynajmniej wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Często dodaję vegetę do zupy. Koniecznie muszę wypróbować tę z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze dostaję suszone warzywa od mojej cioci. Twoja vegeta wygląda bardzo apetycznie. I faktycznie zupełnie bezpieczna dla dzieci. I ten dehydrator jest boski☺️

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, trochę pracochłonna, ale na pewno warto się poświęcić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pamiętam, że mojej świętej pamięci ciocia jadła kaszę z tą jarzynką zawsze, ale przeżyła prawie 100 lat, więc chyba jej służyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wykluczam że kiedyś zrobimy domową vegetę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Namówiłaś mnie i właśnie zabieram się za domową przyprawę z warzyw. Od lat unikam sklepowych, więc dosmaczę sobie potrawy po swojemu ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis