Kawa z adwokatem

Kawa z adwokatem

mleczna kawa z likierem jajecznym.


Kawa z adwokatem, bynajmniej nie tym od spraw sądowych, ale z likierem jajecznym smakuje obłędnie. Ten przepis bazuje na bardzo popularnym w Portugalii gorącym napoju kawowym Galão, który pija się zazwyczaj przed południem. Portugalska kawa galao najbardziej przypomina cafe latte. Podawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją  dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do  ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek.

Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Zastanawiasz się gdzie ustawić ekspres do kawy, aby wygodnie z niego  korzystać, albo czym jest trójkąt roboczy w kuchni? Zajrzyj do naszego artykułu Jak praktycznie urządzić kuchnię

kawa-z-adwokatem
Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak.

Kawa z adwokatem

  • 80 ml espresso 
  • 240 ml mlecznej pianki
  • 40 ml likieru jajecznego adwokat lub ajerkoniak (podana ilość to moja ulubiona proporcja, ale możecie dodać więcej albo mniej alkoholu)
  • opcjonalnie cukier do smaku

Kawa z adwokatem przepis

1. Spień mleko, powinno być bardzo, bardzo ciepłe, niemal gorące.
2. Zaparz espresso. Do tej kawy z adwokatem najlepsze będą ziarna średnio palonej arabiki o jak najniższym stopniu kwasowości. Dobrze sprawdzą się takie kawy jak El Salvador la Mayada (to moja ulubiona kawa) albo Cuba Serrano. Oczywiście możesz użyć tej, która Tobie smakuje najbardziej.
3. Na dno wysokiej szklanki wlej adwokat, delikatnie lejąc po ściance dodaj espresso. Powstaną w ten sposób dwie warstwy.
4. Nałóż na wierzch mleczną piankę.

Ajerkoniakową kawę latte możesz też przygotować w nieco prostszy sposób. Do wysokiej szklanki wlej likier jajeczny ajerkoniak lub adwokat. Na ustawieniach ręcznych ekspresu przygotuj cafe latte zachowując podane w przepisie proporcje.  Tak właśnie przygotowałam kawę, którą widzisz na zdjęciach.

Ajerkoniakowa kawa z bitą śmietaną

Kawa ajerkoniakowa popularna jest także w Holandii. Do około 80 ml ajerkoniaku dodaj, wlewając po ściance szklanki, około 120 ml świeżo zaparzonej kawy. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp szczyptą kakao.

Czym się różni adwokat od ajerkoniaku

Zarówno advocaat (tak brzmi jego oryginalna nazwa), jak i ajerkoniak to likiery na bazie żółtek jaj, cukru i alkoholu. Adwokat jest  tradycyjnym holenderskim napojem alkoholowym z dodatkiem brandy, w którym zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj od 14% do 20%.  Jest mniej słodki od naszego polskiego wynalazku czyli ajerkoniaku.
Nazwa advocaat pochodzi od owocu awokado z którego rdzenni mieszkańcy północnej Brazylii przygotowywali napój alkoholowy „abacate”. Holenderscy koloniści wprowadzili ten napój do Europy właśnie pod nazwą  „advocat / advocaat”. Ponieważ awokado nie mogło rosnąć w północnej Europie, zastąpiono je żółtkiem jaja, uważając że ich smak jest podobny.

Ajerkoniak to polski odpowiednik adwokata, w którym brandy zastąpiono wódką.  Nazwa pochodzi od słów Eier (po niemiecku - jajka) i  francuskiego alkoholu Cognac. Chociaż koniaku nie ma go w składzie tego alkoholu, to jednak nazwa pozostała.

kawa-z-adwokatem
Kawa z adwokatem

Komentarze

  1. Ta kawa wiąże się u mnie ze wspomnieniami mojej Babci, która ją uwielbiała. I specjalnie produkowała do niej advocat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kawą, ale może zaserwuję kiedyś znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama robiła ajerkoniak i lubiła taką kawę. Dla mnie mnie ten likier był za słodki
    Ja kawy nie pijam, ale bardzo chętnie poczęstuję gości.
    Fajny pomysł :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: