Grecka sałatka wiejska

Grecka sałatka wiejska.

Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką.

Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje na każdą porę dnia. Często jemy ją na śniadanie, bo ze świeżo upieczonym chlebem smakuje obłędnie, ale równie dobrze sprawdza się w roli przystawki. Proporcje składników możesz dostosować do swoich upodobań. Najważniejsze jest to, aby warzywa były świeże, a ser i oliwa dobrej jakości.

Oryginalna sałatka grecka jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Przygotujesz ją w kilka minut mieszając pokrojone w grubą kostkę warzywa i ser z przyprawami. Jednak dzisiejszy przepis zawiera kilka tricków, które sprawiają, że wiejska sałatka grecka jest jeszcze smaczniejsza. 

grecka-salatka-wiejskaSałatka grecka może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać do niej liści sałaty, ponieważ szybko tracą świeżość i psują smak sałatki.

Grecka sałatka wiejska

 proporcje dla 2-4 osób
  • 4-5 dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 średnia cebula czerwona lub biała
  • 2 zielone papryki
  • 10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata
  • około 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego lub białego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól do posolenia warzyw i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

W tym przepisie ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, a zamiast sera feta użyć znacznie smaczniejszych białych serów z mleka koziego lub owczego.

grecka-salatka-wiejska

 Grecka sałatka wiejska przepis

1. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. 

2. Przełóż pomidory do dużej miski, w której będziesz podawała sałatkę i lekko posól, aby puściły sok.  

3. Przekrój ogórki wzdłuż i usuń pestki. Najszybciej zrobisz to wydrążając je za pomocą łyżeczki do herbaty. Oczyszczone ogórki pokrój w pół centymetrowe plasterki, lekko posól,  dodaj kilka kropel octu i przełóż do miski z pomidorami.

4. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż na sitko, delikatnie posól i zgnieć lekko w dłoni. Dzięki temu będzie miękka i straci odrobinę ostrości. Dodaj cebulę do pozostałych składników.

5. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki i dodaj do warzyw.

6. Oliwki odsącz z zalewy.  Fetę pokrój w dużą kostkę i dodaj do sałatki. 

6. Oliwę i pozostały ocet winny wymieszaj z oregano. Polej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj. 


Ciekawostki o sałatce greckiej

Grecka sałatka wiejska czyli sałatka horiatiki króluje na stołach od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W dawnych czasach stanowiła podstawę wyżywienia ubogiej ludności wiejskiej i  nie zawierała pomidorów, ponieważ upowszechniły się one w Grecji dopiero w XIX wieku. Nie dodaje się też do niej  liści sałaty, a ser kroimy zawsze w grubą kostkę lub plaster, który układa się na wierzchu. Tę, któą widzicie na zdjęciach przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych "W domu sięgnij po indyka".

grecka-salatka-wiejska
Grecka sałatka wiejska

Komentarze

  1. Horiatiki bardzo lubię. Grecy nie dodają rozmarynu i zwłaszcza na wsi zamiast krowiej fety najczęściej owczą lub kozią w jednym dużym kawałku na warzywach. OLiwa koniecznie grecka bez filtrowania i greckie oliwki.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. I najlepiej smakuje w Grecji. Bardzo często robimy☺️ Ja dodaję suszone oregano.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość często robimy podobną, bo siostra za nią przepada.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: