Grecka sałatka wiejska
Grecka sałatka wiejska.
Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką.
Grecka sałatka wiejska horiatiki (czasem pisana jako "choriatiki") znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie
świeżych warzyw i sera feta pasuje na każdą porę dnia. Grecką sałatkę wiejską często jemy ją na
śniadanie, bo ze świeżo upieczonym chlebem smakuje obłędnie, ale równie dobrze
sprawdza się w roli przystawki. Proporcje składników w sałatce greckiej horiatiki możesz dostosować do
swoich upodobań. Najważniejsze jest to, aby warzywa były świeże, a ser i oliwa
dobrej jakości.
Oryginalna sałatka grecka jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Przygotujesz ją w kilka minut mieszając pokrojone w grubą kostkę warzywa i ser z przyprawami. Jednak dzisiejszy przepis zawiera kilka tricków, które sprawiają, że wiejska sałatka grecka jest jeszcze smaczniejsza.
Sałatka grecka może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy.
Pamiętaj jednak, aby nie dodawać do niej liści sałaty, ponieważ szybko tracą
świeżość i psują smak sałatki.
Grecka sałatka wiejska
proporcje dla 2-4 osób- 4-5 dojrzałych czerwonych pomidorów
- 2 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 średnia cebula czerwona lub biała
- 2 zielone papryki
- 1 mała czerwona papryka
-
10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne
m.in. w sklepie
Kuchnie Świata
- około 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego lub białego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
-
sól do posolenia warzyw i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
W tym przepisie ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, a zamiast sera feta użyć znacznie smaczniejszych białych serów z mleka koziego lub owczego.
Grecka sałatka wiejska przepis
1. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
2. Przełóż pomidory do dużej miski, w której będziesz podawała sałatkę i lekko posól, aby puściły sok.
3. Przekrój ogórki wzdłuż i usuń pestki. Najszybciej zrobisz to wydrążając je za pomocą łyżeczki do herbaty. Oczyszczone ogórki pokrój w pół centymetrowe plasterki, lekko posól, dodaj kilka kropel octu i przełóż do miski z pomidorami.
4. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż na sitko, delikatnie posól i zgnieć lekko w dłoni. Dzięki temu będzie miękka i straci odrobinę ostrości. Dodaj cebulę do pozostałych składników.
5. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki i dodaj do warzyw.
6. Oliwki odsącz z zalewy. Fetę pokrój w dużą kostkę i dodaj do sałatki.
6. Oliwę i pozostały ocet winny wymieszaj z oregano. Polej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Ciekawostki o sałatce greckiej
Grecka sałatka wiejska czyli sałatka horiatiki króluje na stołach od
wczesnej wiosny do późnej jesieni. W dawnych czasach stanowiła podstawę
wyżywienia ubogiej ludności wiejskiej i nie zawierała pomidorów,
ponieważ upowszechniły się one w Grecji dopiero w XIX wieku. Nie dodaje się
też do niej liści sałaty, a ser kroimy zawsze w grubą kostkę lub
plaster, który układa się na wierzchu. Tę, którą widzicie na zdjęciach
przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych "W domu sięgnij po
indyka".




Horiatiki bardzo lubię. Grecy nie dodają rozmarynu i zwłaszcza na wsi zamiast krowiej fety najczęściej owczą lub kozią w jednym dużym kawałku na warzywach. OLiwa koniecznie grecka bez filtrowania i greckie oliwki.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Pyszna lekka sałateczka :)
OdpowiedzUsuńI najlepiej smakuje w Grecji. Bardzo często robimy☺️ Ja dodaję suszone oregano.
OdpowiedzUsuńDość często robimy podobną, bo siostra za nią przepada.
OdpowiedzUsuń