10/25/2020

Grecka sałatka wiejska

Grecka sałatka wiejska.

Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką.

Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje na każdą porę dnia. Często jemy ją na śniadanie, bo ze świeżo upieczonym chlebem smakuje obłędnie, ale równie dobrze sprawdza się w roli przystawki. Proporcje składników możesz dostosować do swoich upodobań. Najważniejsze jest to, aby warzywa były świeże, a ser i oliwa dobrej jakości.

Oryginalna sałatka grecka jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Przygotujesz ją w kilka minut mieszając pokrojone w grubą kostkę warzywa i ser z przyprawami. Jednak dzisiejszy przepis zawiera kilka tricków, które sprawiają, że wiejska sałatka grecka jest jeszcze smaczniejsza. 

grecka-salatka-wiejskaSałatka grecka może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać do niej liści sałaty, ponieważ szybko tracą świeżość i psują smak sałatki.

Grecka sałatka wiejska

 proporcje dla 2-4 osób
  • 4-5 dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 średnia cebula czerwona lub biała
  • 2 zielone papryki
  • 10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata
  • około 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego lub białego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól do posolenia warzyw i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

W tym przepisie ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, a zamiast sera feta użyć znacznie smaczniejszych białych serów z mleka koziego lub owczego.

grecka-salatka-wiejska

 Grecka sałatka wiejska przepis

1. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. 

2. Przełóż pomidory do dużej miski, w której będziesz podawała sałatkę i lekko posól, aby puściły sok.  

3. Przekrój ogórki wzdłuż i usuń pestki. Najszybciej zrobisz to wydrążając je za pomocą łyżeczki do herbaty. Oczyszczone ogórki pokrój w pół centymetrowe plasterki, lekko posól,  dodaj kilka kropel octu i przełóż do miski z pomidorami.

4. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż na sitko, delikatnie posól i zgnieć lekko w dłoni. Dzięki temu będzie miękka i straci odrobinę ostrości. Dodaj cebulę do pozostałych składników.

5. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki i dodaj do warzyw.

6. Oliwki odsącz z zalewy.  Fetę pokrój w dużą kostkę i dodaj do sałatki. 

6. Oliwę i pozostały ocet winny wymieszaj z oregano. Polej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj. 


Ciekawostki o sałatce greckiej

Grecka sałatka wiejska czyli sałatka horiatiki króluje na stołach od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W dawnych czasach stanowiła podstawę wyżywienia ubogiej ludności wiejskiej i  nie zawierała pomidorów, ponieważ upowszechniły się one w Grecji dopiero w XIX wieku. Nie dodaje się też do niej  liści sałaty, a ser kroimy zawsze w grubą kostkę lub plaster, który układa się na wierzchu. Tę, któą widzicie na zdjęciach przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych "W domu sięgnij po indyka".

grecka-salatka-wiejska
Grecka sałatka wiejska

4 komentarze:

  1. Horiatiki bardzo lubię. Grecy nie dodają rozmarynu i zwłaszcza na wsi zamiast krowiej fety najczęściej owczą lub kozią w jednym dużym kawałku na warzywach. OLiwa koniecznie grecka bez filtrowania i greckie oliwki.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. I najlepiej smakuje w Grecji. Bardzo często robimy☺️ Ja dodaję suszone oregano.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość często robimy podobną, bo siostra za nią przepada.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis