10/02/2020

Nalewka z propolisu

Nalewka z propolisu

naturalny antybiotyk. 

Nalewka z propolisu jest niezastąpiona w  sezonie grypowym i okresach obniżonej odporności. Kiedy zaczyna się kalendarzowa jesień przygotowuję kilka domowych specyfików na bazie miodu, które  pomagają nam uniknąć przeziębień i anginy. Jednym z nich jest nalewka na kicie pszczelim czyli propolisie, która podobnie jak ognisty cydr (domowy syrop na przeziębienie z miodu i octu jabłkowego) wzmacnia odporność, chroni przed grypą, łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz poprawia ogólne samopoczucie i dodaje sił. 

Propolisówkę najlepiej przygotować na początku października, ponieważ czas dojrzewania wynosi około 2-3 tygodni.

nalewka-z-propolisu

Nalewka z propolisu

  • 50 g propolisu
  • 200 ml spirytusu 70%

lub

  • 50 g propolisu
  • 350 ml spirytusu
  • 150 ml wody

Nalewka z propolisu przepis

 
1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku.

2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie. 

3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej :)

4. Po około 14-20 dniach przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Rozlej propolisówkę do ciemnych buteleczek. Jeśli masz taką możliwość, to użyj butelek z ciemnego szkła ze szklanym kroplomierzem (można je czasami kupić w aptekach). Szczelnie zamkniętą nalewkę możesz przechowywać nawet ponad rok, dlatego proponuję, abyś użyła kilku małych buteleczek zamiast jednej dużej.

W trakcie wytrawiania przez alkohol propolis zjaśnienie i jest to naturalne zjawisko. Po przecedzeniu na gazie pozostanie gęsta pasta - maść propolisowa, która także ma szereg cennych właściwości. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania okładów na reumatyzm i bolące staw oraz smarowania wyprysków.  

Maść propolisowa przepis

Maść propolisową można też przygotować odparowując 100 ml nalewki propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawić do drugiego, z gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodać około 100 gramów wazeliny i dobrze wymieszać. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemnej butelce.(przepis pochodzi z Przeglądu Urologicznego 2015/5 (93)

nalewka-z-propolisu
Po odcedzeniu nalewki pozostanie na sitku lub gazie gęsta pasta propolisowa skuteczna w przypadku bólu stawów i zmian skórnych.
 

Nalewka z propolisu dawkowanie

  • wzmocnienie odporności – rozpuść łyżkę miodu w około 150 ml letniej wody, dodaj 25-30 kropel nalewki i pij dwa razy dziennie na około pół godziny przed posiłkiem. 
  • przeziębienia, angina, grypa –  15-30 kropli nalewki propolisowej wymieszaj z łyżeczką miodu lub cukru i trzymaj w ustach do czasu, aż się rozpuści. Stosuj 2- 3 razy dziennie.
  • zapalenie gardła i zapalenie krtani oraz paradontoza i nadwrażliwość zębów  - 50 kropli nalewki rozpuść w 200 ml letniej wody i płucz gardło 3-4 razy dziennie. 
  • katar - 50 kropli nalewki wlej do miseczki z wrzątkiem i wykonuj inhalacje pod ręcznikiem przez około 10-15 minut.
  • skaleczenia, owrzodzenia, niewielkie, trudno gojące się rany, rany żylakowe i grzybica stóp –  pół łyżeczki nalewki rozpuść w 125 ml chłodnej wody i stosuj do przemywania. 
  • stany zapalne żołądka i jelit - 30-40 kropli nalewki rozpuść w 125 ml wody. Pij 2-3 razy dziennie na około 30 minut przed posiłkiem.
  • ból zęba - nasącz wacik i przykładaj u nasady zęba.

Co to jest propolis 

Propolis czyli kit pszczeli to żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z drzew i kwiatów. Podobnie jak miód, propolis się różni się składem, w zależności od tego z jakich roślin powstaje. 

Nazwa propolis pochodzi od greckich słów: pro - przed i polis – miasto. Oznacza zewnętrzny mur obronny otaczający miasto. Ma to związek z rolą ochronną,jaką pełni propolis. Pszczoły wykorzystują go jako substancję wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą jego wnętrze i zabezpieczającą przed rozwojem różnych drobnoustrojów, bakterii i grzybów i procesom gnilnym. W skład propolisu wchodzi około 300 aktywnych biologicznie substancji tj. żywice i balsamy roślinne (50%), woski (30%), olejki eteryczne (10%) i pyłek kwiatowy (5%).

Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego do przygotowania nalewki używamy alkoholu.  

nalewka-z-propolisu

Właściwości propolisu

Propolis to prawdziwy cud natury i jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie mają na niego wpływu mutacje bakterii i wirusów. Prowadzone współcześnie badania naukowe potwierdzają lecznicze właściwości propolisu. Propolis działa silnie przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, hamuje rozwój wszelkich bakterii, grzybów i innych niepożądanych drobnoustrojów. Chroni  wątrobę i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje. Stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz skutecznie niweluje problemy jamy ustnej i dziąseł. 
W lecznictwie wykorzystywany jest także korzystny wpływ propolisu na serce i układ krwionośny,  propolis działa bowiem z jednej strony przeciwmiażdżycowo, z drugiej zaś rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego.

Propolis może wywołać reakcje alergiczne, dlatego nie powinny go stosować osoby uczulone na produkty pszczele.  Przy miejscowym zastosowaniu propolisu mogą wystąpić: zaczerwienienie, opuchlizna i świąd skóry, natomiast po podaniu doustnym – obrzęk błon śluzowych, nudności oraz spadek ciśnienia tętniczego.

Źródła:

1. Szeleszczuk, Ł., Zielińska-Pisklak, M., & Goś, P. (2013). Propolis–panaceum prosto z ula. Farmakoterapia, Vol. 23, Nr 6-7 (266/267) 
3. Pietrusa A. Derbisz K., Produkty pszczele, Część I: Propolis, Przegląd Urologiczny, 2015, 5, 93

Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. Nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. 
 
nalewka-z-propolisu
Nalewka z propolisu.
 

2 komentarze:

  1. Znam propolis i myślę, że dla osób, które nie mają na niego alergii to produkt wart używania.
    Pod postacią nalewki szczególnie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis