Nalewka z propolisu

Nalewka z propolisu

naturalny antybiotyk. 

Nalewka z propolisu jest niezastąpiona w  sezonie grypowym i okresach obniżonej odporności. Kiedy zaczyna się kalendarzowa jesień przygotowuję kilka domowych specyfików na bazie miodu, które  pomagają nam uniknąć przeziębień i anginy. Jednym z nich jest nalewka na kicie pszczelim czyli propolisie, która podobnie jak ognisty cydr (domowy syrop na przeziębienie z miodu i octu jabłkowego) wzmacnia odporność, chroni przed grypą, łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz poprawia ogólne samopoczucie i dodaje sił. 

Propolisówkę najlepiej przygotować na początku października, ponieważ czas dojrzewania wynosi około 2-3 tygodni.

nalewka-z-propolisu

Nalewka z propolisu

  • 50 g propolisu
  • 200 ml spirytusu 70%

lub

  • 50 g propolisu
  • 350 ml spirytusu
  • 150 ml wody

Nalewka z propolisu przepis

 
1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku.

2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie. 

3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej :)

4. Po około 14-20 dniach przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Rozlej propolisówkę do ciemnych buteleczek. Jeśli masz taką możliwość, to użyj butelek z ciemnego szkła ze szklanym kroplomierzem (można je czasami kupić w aptekach). Szczelnie zamkniętą nalewkę możesz przechowywać nawet ponad rok, dlatego proponuję, abyś użyła kilku małych buteleczek zamiast jednej dużej.

W trakcie wytrawiania przez alkohol propolis zjaśnienie i jest to naturalne zjawisko. Po przecedzeniu na gazie pozostanie gęsta pasta - maść propolisowa, która także ma szereg cennych właściwości. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania okładów na reumatyzm i bolące staw oraz smarowania wyprysków.  

Maść propolisowa przepis

Maść propolisową można też przygotować odparowując 100 ml nalewki propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawić do drugiego, z gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodać około 100 gramów wazeliny i dobrze wymieszać. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemnej butelce.(przepis pochodzi z Przeglądu Urologicznego 2015/5 (93)

nalewka-z-propolisu
Po odcedzeniu nalewki pozostanie na sitku lub gazie gęsta pasta propolisowa skuteczna w przypadku bólu stawów i zmian skórnych.
 

Nalewka z propolisu dawkowanie

  • wzmocnienie odporności – rozpuść łyżkę miodu w około 150 ml letniej wody, dodaj 25-30 kropel nalewki i pij dwa razy dziennie na około pół godziny przed posiłkiem. 
  • przeziębienia, angina, grypa –  15-30 kropli nalewki propolisowej wymieszaj z łyżeczką miodu lub cukru i trzymaj w ustach do czasu, aż się rozpuści. Stosuj 2- 3 razy dziennie.
  • zapalenie gardła i zapalenie krtani oraz paradontoza i nadwrażliwość zębów  - 50 kropli nalewki rozpuść w 200 ml letniej wody i płucz gardło 3-4 razy dziennie. 
  • katar - 50 kropli nalewki wlej do miseczki z wrzątkiem i wykonuj inhalacje pod ręcznikiem przez około 10-15 minut.
  • skaleczenia, owrzodzenia, niewielkie, trudno gojące się rany, rany żylakowe i grzybica stóp –  pół łyżeczki nalewki rozpuść w 125 ml chłodnej wody i stosuj do przemywania. 
  • stany zapalne żołądka i jelit - 30-40 kropli nalewki rozpuść w 125 ml wody. Pij 2-3 razy dziennie na około 30 minut przed posiłkiem.
  • ból zęba - nasącz wacik i przykładaj u nasady zęba.

Co to jest propolis 

Propolis czyli kit pszczeli to żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z drzew i kwiatów. Podobnie jak miód, propolis się różni się składem, w zależności od tego z jakich roślin powstaje. 

Nazwa propolis pochodzi od greckich słów: pro - przed i polis – miasto. Oznacza zewnętrzny mur obronny otaczający miasto. Ma to związek z rolą ochronną,jaką pełni propolis. Pszczoły wykorzystują go jako substancję wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą jego wnętrze i zabezpieczającą przed rozwojem różnych drobnoustrojów, bakterii i grzybów i procesom gnilnym. W skład propolisu wchodzi około 300 aktywnych biologicznie substancji tj. żywice i balsamy roślinne (50%), woski (30%), olejki eteryczne (10%) i pyłek kwiatowy (5%).

Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego do przygotowania nalewki używamy alkoholu.  

nalewka-z-propolisu

Właściwości propolisu

Propolis to prawdziwy cud natury i jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie mają na niego wpływu mutacje bakterii i wirusów. Prowadzone współcześnie badania naukowe potwierdzają lecznicze właściwości propolisu. Propolis działa silnie przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, hamuje rozwój wszelkich bakterii, grzybów i innych niepożądanych drobnoustrojów. Chroni  wątrobę i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje. Stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz skutecznie niweluje problemy jamy ustnej i dziąseł. 
W lecznictwie wykorzystywany jest także korzystny wpływ propolisu na serce i układ krwionośny,  propolis działa bowiem z jednej strony przeciwmiażdżycowo, z drugiej zaś rozszerza naczynia wieńcowe i zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego.

Propolis może wywołać reakcje alergiczne, dlatego nie powinny go stosować osoby uczulone na produkty pszczele.  Przy miejscowym zastosowaniu propolisu mogą wystąpić: zaczerwienienie, opuchlizna i świąd skóry, natomiast po podaniu doustnym – obrzęk błon śluzowych, nudności oraz spadek ciśnienia tętniczego.

Źródła:

1. Szeleszczuk, Ł., Zielińska-Pisklak, M., & Goś, P. (2013). Propolis–panaceum prosto z ula. Farmakoterapia, Vol. 23, Nr 6-7 (266/267) 
3. Pietrusa A. Derbisz K., Produkty pszczele, Część I: Propolis, Przegląd Urologiczny, 2015, 5, 93

Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. Nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. 
 
nalewka-z-propolisu
Nalewka z propolisu.
 

Komentarze

  1. Znam propolis i myślę, że dla osób, które nie mają na niego alergii to produkt wart używania.
    Pod postacią nalewki szczególnie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: