11/07/2020

Dietojarska kuchnia żydowska

Dietojarska kuchnia żydowska.

recenzja książki kucharskiej Fani Lewando. 

Dietojarska kuchnia żydowska to tytuł na który czekałam z ogromną niecierpliwością. Jak zapowiadało wydawnictwo Znak, to nie tylko przepisy na wspaniałe dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych.

dietojarska-kuchnia-zydowska

Kim była Fania Lewando

Fania Lewando, autorka Dietojarskiej kuchnii żydowskiej to barwa osobowość nierozerwalnie związana z Wilnem, gdzie w latach 20-tych  XX wieku otworzyła wegetariańsko-koszerną restaurację "Dietojarska Jadłodajnia", lokal słynny wśród elity intelektualnej i wileńskiej bohemy. Fania jest zarazem autorką pierwszej w Europie wegetariańskiej książki kucharskiej napisanej w jidysz i wydanej w nakładzie 3000 egzemplarzy. Znalazło się w niej 400 przepisów na dania z warzyw, co było w tym czasie bardzo nowatorskim i odważnym pomysłem. Fania prowadziła też szkołę gotowania i kierowała kuchnią polskiego statku pasażerskiego "Batory" kursującego na trasie Gdynia - Nowy Jork w latach 1936-1939.  W 1941 roku wraz z mężem musiała uciekać przed Niemcami, została jednak aresztowana przez żołnierzy radzieckich, a następnie zniknęła bez śladu. Na początku XXI wieku jeden z egzemplarzy książki Fani odnalazł się w YIVO Institute for Jewish Research w Nowym Jorku. Pierwsze wydanie angielskie ukazało się w 2015 roku. Dziś mam okazję korzystać z jej przepisów, przetłumaczonych na język polski.

dietojarska-kuchnia-zydowska

Dietojarska kuchnia żydowska recenzja

Dietojarska kuchnia żydowska to wybór przepisów z tej rewelacyjnej, i jak na ówczesne czasy, rewolucyjnej, książki kucharskiej. Opatrzona ciekawym wstępem i dopracowana w szczegółach przez autorki bloga Mecyje, które wiele receptur opatrzyły też własnymi komentarzami, książka ucieszy każdego miłośnika kuchni żydowskiej i bezmięsnej. 

Proste przepisy wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej, nie będą stanowiły wyzwania nawet dla kulinarnego laika. Znajdziesz w niej przepisy na wspaniałe latkes (placki), konfitury, marynaty i kiszonki, ale też rewelacyjną recepturę na oryginalną żydoiwską chałkę i czulent. Urzekły nas przepisy na omlety i naleśniki oraz pełne witamin, kolorowe i zdrowe sałatki. W kolejce do przygotowania czeka  już zupa z kaputy z grzybami i kotlety z kaszy gryczanej oraz wiele innych rewelacyjnych potraw z bogatego menu, które Fania serowała w swojej "Dietojarskiej Jadłodajnii".

Dietojarska kuchnia żydowska to zarazem doskonała książka na prezent. Pięknie wydana, w sztywnej szytej oprawie i bogato ilustrowana z pewnością przetrwa nawet najbardziej intensywne użutkowanie. 

dietojarska-kuchnia-zydowska

 

Tytuł: Dietojarska kuchnia żydowska
Autor: Fania Lewando
Liczba stron: 272
Wydawnictwo Znak
Data wydania: listopad 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dietojarska kuchnia żydowska.

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tej książki. Zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się zapowiada. Muszę jej poszukać. A tort obłędny.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis