Prażone pestki dyni

Prażone pestki dyni

Jak zrobić prażone pestki dyni - przepis krok po kroku.

Prażone pestki dyni to jedna z tych uzależniających przekąsek, które mogłabym jeść bez opamiętania. Niezależnie od tego, czy przygotowuję dżem dyniowy na zimę czy tylko zupę krem z dyni, pestek nigdy nie wyrzucam. Uprażone w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują obłędnie. Są świetnym dodatkiem do sałatek, muesli i zup i domowego chleba.

Pestki dyni  są bardzo łatwe do przygotowania i gotowe do zjedzenia w zaledwie pół godziny. Możesz je uprażyć w piekarniku lub na patelni. Warto je zrobić samodzielnie, ale jeśli brakuje Ci czasu to spróbuj kupić tureckie solone pestki, moim zdaniem najlepsze są te z firmy Tadim. 

prazone-pestki-dyni
 Pestki dyni solone i prażone w piekarniku, ale możesz do nich dodać ulubione przyprawy.

Prażone pestki dyni

  • 1 szklanka pestek dyni, najlepszy jest gatunek Junona, ponieważ pestki tego gatunku nie mają łupin
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie ulubione przyprawy np. chili w proszku, wędzona papryka, kumin, pieprz cayenne, sumak, ostry sos chili itp.

Prażone pestki dyni przepis

1. Pestki dyni wysyp na sitko i umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki miąższu. 

2. Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj sól i wymieszaj aż się rozpuści. 

3. Wsyp pestki dyni do osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut. 

4. Odsącz pestki na sitku, przełóż na papierowy ręcznik i osusz.

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Wsyp pestki do miski, skrop olejem i ewentualnie dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie pestki były obtoczone w oleju i przyprawach.

7. Rozsyp pestki pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Piecz około 10-25 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Czas pieczenia jest uzależniony  od wielkości pestek, te mniejsze zazwyczaj są gotowe już po 10-15 minutach.Tak przygotowane pestki można jeść ze skorupką.

Uwaga - pestki dyni możesz też uprażyć na suchej patelni, trzeba jednak uważać, aby ich nie przypalić. Średnio czas prażenia wynosi około 2-4 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć suche pestki bez dodatku tłuszczu. Dopiero po uprażeniu zwilż pestki oliwą lub olejem wymieszanym z przyprawami.

prazone-pestki-dyni
Prażone pestki dyni.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: