Przepis na proste brownie z kakao

Przepis na proste brownie z kakao 

klasyczne czekoladowe ciasto brownie.

Przepis na proste brownie z kakao i czekoladą, takie które zawsze się udaje, jest banalnie łatwy. Gwarantuję, że nie sprawi Ci najmniejszych problemów. Nawet jeśli wypieki nie są Twoją mocną stroną, przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Równie proste jest tylko ciasto czekoladowe z gruszkami.

Brownie z kakao i czekoladą ma idealny, chrupiący wierzch i cudowny czekoladowy smak. Takiego brownie nie zrobisz z żadnej gotowej mieszanki ani nie kupisz w cukierni, tym bardziej warto je przygotować samodzielnie. 

przepis-na-proste-brownie-z-kakao
Klasyczne brownie z kakao i czekoladą.

Proste brownie z kakao

forma kwadratowa o wymiarach 24×24 cm 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła 
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy, np El Salvador la Mayada
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka 
  • opcjonalnie pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta  soli
  • 80 g mąki pszennej uniwersalnej 
    przepis-na-proste-brownie-z-kakao

    Przepis na proste brownie z kakao

    1. Formę wyłóż papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzej do temperatury 

    • 180 stopni - grzałka góra - dół
    • albo do 160 stopni  - termoobieg. 

    2. Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, zmieloną kawę, sól, cukier wanilinowy i ewentualnie sodę.

    3. Na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.  Zdejmij rondelek z ognia.

    4. Do miski wybij jajka, dodaj cukier i krótko ubij trzepaczką, lub mikserem na najniższych obrotach.

    5. Nie przerywając ubijania dolewaj powoli masę czekoladową, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia.

    6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie je rozprowadź i wyrównaj wierzch.

    7. Piecz około 25-30 minut na najniższej lub drugiej od dołu półce piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy brownie z kakao jest już gotowe. Na patyczku może pozostać kilka okruchów. 

    8. Odstaw brownie do całkowitego ostygnięcia. Podawaj pokrojone na kwadraty i ewentualnie posypane cukrem pudrem.

    przepis-na-proste-brownie-z-kakao
    Przepis na proste brownie z kakao


    Komentarze

    1. Poproszę dużą porcję. Takie brownie teraz to fantastyczny zastrzyk endorfiny.

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny , prosty przepis dla każdego!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: