10/09/2020

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

szybkie ciasto bez miksera.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa.
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z owocami jest już na naszym blogu, ale dzisiejsze ciasto z gruszkami także będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy zawsze są w biegu i na nic nie mają czasu. Możesz je przygotować w dosłownie 10 minut i to bez użycia miksera.
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie.

ciasto-czekoladowe-z-gruszkami
Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami w 10 minut.

Uwaga: Przed upieczeniem tego ciasta możesz podgotować gruszki przez 10 minut w syropie z 1 litra wody, 3 łyżek soku z cytryny, 1 szklanki cukru pudru, 1 laski cynamonu i 2 goździków, ale nie jest to konieczne.

Przepisy na łatwe ciasta

sernik z blendera - idealny dla początkujących
kubeczkowe ciasto jogurtowe, które możesz upiec razem z dziećmi
ciasto drożdżowe dla leniwych czyli kolejne ciasto łyżką mieszane
szybkie ciasto na niedzielę
łatwa babka majonezowa

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 3 łyżki dobrej jakości kakao 
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy, użyłam kawy o czekoladowej nucie El Salvador la Mayada
  • 200 g mąki pszennej tortowej, typ 450 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 50 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 3-4 niezbyt twarde gruszki, mogą być także gruszki z puszki

Polewa czekoladowo - kawowa składniki i przepis

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy 
  • 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
  • 25 g masła 
  • 50 g mleka
ciasto-czekoladowe-z-gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis

1. Formę o wymiarach 21x10 cm wyłóż papierem do pieczenia
2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
3. Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, ale zostaw ogonek.
4. W jednej misce połącz suche składniki,, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.
5. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą
6. Przełóż ciasto do keksówki i ustaw w nim pionowo gruszki.
7. Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
9. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę i masło, dodaj mleko, cukier i kawę i dokładnie wymieszaj.  Wylej polewę na ciasto i poczekaj aż zastygnie. 

ciasto-czekoladowe-z-gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Uwielbiam!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak, że nie mogę oczu oderwać...Piękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest przepyszne! W dodatku czekoladowe, a ja takie uwielbiam. Ja wcześniej rzadko wykorzystywałam gruszki w deserach, ale w tym przypadku to strzał w dziesiątkę. Dzięki nim ciasto jest jeszcze wilgotniejsze. Poza tym przełamują trochę słodki, czekoladowy smak. To mój faworyt w kategorii desery :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozbudza zmysły! Nie tylko sam widok, bo jest oryginalny i zachęcający, ale i lista składników, musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis