Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

szybkie ciasto bez miksera.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa.
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z owocami jest już na naszym blogu, ale dzisiejsze ciasto z gruszkami także będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy zawsze są w biegu i na nic nie mają czasu. Możesz je przygotować w dosłownie 10 minut i to bez użycia miksera.
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie.

ciasto-czekoladowe-z-gruszkami
Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami w 10 minut.

Uwaga: Przed upieczeniem tego ciasta możesz podgotować gruszki przez 10 minut w syropie z 1 litra wody, 3 łyżek soku z cytryny, 1 szklanki cukru pudru, 1 laski cynamonu i 2 goździków, ale nie jest to konieczne.

Przepisy na łatwe ciasta

sernik z blendera - idealny dla początkujących
kubeczkowe ciasto jogurtowe, które możesz upiec razem z dziećmi
ciasto drożdżowe dla leniwych czyli kolejne ciasto łyżką mieszane
szybkie ciasto na niedzielę
łatwa babka majonezowa

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 3 łyżki dobrej jakości kakao 
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy, użyłam kawy o czekoladowej nucie El Salvador la Mayada
  • 200 g mąki pszennej tortowej, typ 450 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 50 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 3-4 niezbyt twarde gruszki, mogą być także gruszki z puszki

Polewa czekoladowo - kawowa składniki i przepis

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy 
  • 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
  • 25 g masła 
  • 50 g mleka
ciasto-czekoladowe-z-gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis

1. Formę o wymiarach 21x10 cm wyłóż papierem do pieczenia
2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
3. Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, ale zostaw ogonek.
4. W jednej misce połącz suche składniki,, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.
5. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą
6. Przełóż ciasto do keksówki i ustaw w nim pionowo gruszki.
7. Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
9. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę i masło, dodaj mleko, cukier i kawę i dokładnie wymieszaj.  Wylej polewę na ciasto i poczekaj aż zastygnie. 

ciasto-czekoladowe-z-gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami.

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie. Uwielbiam!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak, że nie mogę oczu oderwać...Piękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest przepyszne! W dodatku czekoladowe, a ja takie uwielbiam. Ja wcześniej rzadko wykorzystywałam gruszki w deserach, ale w tym przypadku to strzał w dziesiątkę. Dzięki nim ciasto jest jeszcze wilgotniejsze. Poza tym przełamują trochę słodki, czekoladowy smak. To mój faworyt w kategorii desery :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozbudza zmysły! Nie tylko sam widok, bo jest oryginalny i zachęcający, ale i lista składników, musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Temp.pieczenia to 185 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od piekarnika, ale zazwyczaj ustawiam na 180 stopni

      Usuń
  6. Bardzo dobre ciasto, upiekłam je z podwójnej porcji na dużej blaszce. Ciasto poszło w oka mgnieniu. Wilgotne, aromatyczne i ta gruszka otulona czekoladową kołderką. Dziękuję serdecznie za podzielenie się przepisem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: