Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Najlepsza zupa grzybowa ze świeżych lub mrożonych grzybów.

Zupa grzybowa przepis na klasyczną zupę grzybową ze świeżych lub mrożonych grzybów borowików albo podgrzybków. Najlepszy przepis na zupę grzybową z ziemniakami pozostaje niezmieniony od wielu lat, ale jeśli lubisz grzyby to zasmakuje Ci też czeska zupa grzybowa z ziemniakami (przepis) z koperkiem i jajkiem. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna ma wspaniały smak, który zawdzięcza dodatkowi kilku drobno pokrojonych suszonych grzybów, borowików lub podgrzybków. Suszone grzyby nadają zupie grzybowej mocniejszy aromat i ciemniejszy kolor.  Zupa grzybowa to idealne danie nie tylko na Wigilię, jest pełna smaku i pyszna, takiej zupy nie da się zrobić "z torebki". Jak zrobić zupę grzybową? Bardzo prosto, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na  zupę grzybową z suszonych i mrożonych grzybów, jeśli chcesz podać wykwintne danie, które wymaga niewielu składników i nie zajmie Ci zbyt wiele czasu w kuchni.

zupa-grzybowa

Zupa grzybowa

  • 30 g suszonych borowików
  • 500 g grzybów, o tej porze roku mrożonych borowików lub podgrzybków,
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego w wersji postnej albo drobiowego,
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek śmietany 18%

Uwagi do przepisu na wigilijną zupę grzybową

Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.  

Mrożone grzyby do zupy grzybowej trzeba najpierw rozmrozić. Wystarczy, że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.

Zupa grzybowa przepis

1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej olej lub masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj rozmrożone i pokrojone grzyby i podsmażaj około 10 minut.

3.  W międzyczasie wlej do garnka około 1,5 litra bulionu i zagotuj. Dodaj ziemniaki i marchewkę i gotuj około 5-10 minut. 

4. Dodaj podsmażone grzyby wraz z cebulą oraz drobno posiekane suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotuj na niewielkim ogniu około 10-15 minut albo do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Śmietanę rozmieszaj z mąką, tak aby nie było grudek. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę. 

Zamiast dodawać mąkę do śmietany możesz przygotować zasmażkę, według przepisu poniżej.

Zasmażka do zupy grzybowej

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek zupy

Na patelni na której smażyłaś grzyby i cebulę rozpuść łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę stołową mąki i wymieszaj do połączenia składników. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy.

Zupa grzybowa z wolnowaru

1. Przeczytaj zamieszczone pod listą składników uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.

3. Do misy wolnowaru wlej bulion, dodaj grzyby z cebulą, ziemniaki i marchewkę. Ustaw czas wolnowarzenia

  • opcja Low - 7-9 godzin
  • opcja High - 6-7 godzin
4. Na około 45 minut przed końcem przygotuj zasmażkę wg przepisu powyżej,  dodaj ją do misy wolnowaru i wymieszaj.

5. Na koniec zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.

zupa-grzybowa
Zupa grzybowa

Komentarze

  1. Z wolnowaru na pewno spróbuję:-) Najchętniej już bym zaraz nastawiła, bo wygląda bardzo smakowicie. Normalnie język mi ucieka:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa z leśnych grzybów to jest pyszne danie. U mnie dużo suszonych musi być. I bez mąki.
    Twoja wygląda na bardzo smaczną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: