Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa

przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania.

Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy. 

O tej porze roku, na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest doskonałym rozwiązaniem. Mimo dość długiej listy składników jej przygotowanie zajmie ci, łącznie z upieczeniem, nie więcej niż 40 minut.
Krajankę piernikową możesz przygotować już teraz i być pewna, że nie stwardnieje do Świąt. 
 
Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki
piernik żydowski lekach
proste ciasto piernikowe
piernik świąteczny
piernik gryczany za śliwką
piernik staropolski dojrzewający
piernik z automatu do chleba
świąteczny tort piernikowy
piernik czekoladowy
 
krajanka-piernikowa
Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze.
 

Krajanka piernikowa

  • 250 g miodu pszczelego 
  • 125 g cukru 
  • 125 g masła 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cynamonu 
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków, 
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 
  • 20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu, ale w ostateczności można zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego
  • opcjonalnie 100 g zmielonych orzechów włoskich lub drobno posiekanych bakalii

Krajanka piernikowa przepis

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą formę do ciasta posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną w misie miksera lub dużym garnku (musi się w nim zmieścić jeszcze mieszanina miodu, cukru i masła)

3.  Miód, masło, cukier i przyprawy umieść w rondelku z grubym dnem. Podgrzewaj, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz płomień.

4. Ciepłą miksturę miodową wlej powoli do mąki i dokładnie wymieszaj ręcznie lub mikserem. Kiedy nieco przestygnie dodaj jajko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Dodaj rum lub aromat i wymieszaj. Powstanie dość gęsta pasta, którą łatwo można formować w dłoniach. Ps. Ciekawostka dla maniaków sprzętu AGD - mikser na zdjęciu (Breville HeatSoft) ma opcję delikatnego ogrzewania produktów podczas miksowania.

krajanka-piernikowa

5. Ułóż ciasto w miarę równą warstwą o grubości około 18-20 milimetrów w przygotowanej wcześniej formie do pieczenia.

6. Piecz przez około 20 -25 minut, ciasto znacznie urośnie, będzie miało jasno złoty kolor i będzie bardzo miękkie.  Nie piecz krajanki piernikowej dłużej niż 25 minut, zbyt długie pieczenie spowoduje, że będzie twarda. 

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto troszkę opadnie. Nie wyjmuj go z formy dopóki nie ostygnie. Zimną krajankę pokrój w małe prostokąty lub romby i posmaruj ze wszystkich stron glazurą.

Glazura do krajanki piernikowej

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli aromatu rumowego lub Twojego ulubionego

Wymieszaj razem wszystkie składniki. Lukier powinien być bardziej pły niż standardowo.  Za pomocą pędzelka posmaruj krajankę z każdej strony i ułóż na kratce.

krajanka-piernikowa
Krajanka piernikowa

Komentarze

  1. Krajanka pernikowa jest pyszna. I u mnie się ją robiło. Tylko zastanawia mnie kakao do piernika...Nigdy go nie dodawaliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi o niej. O matko jakie to było pyszne. Po świętach będę robić-) Ten smakołyki pachnące w tym okresie są takie cudowne. I smaki, które przypominają dzieciństwo...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzieki, z radoscia zrobię to juz jutro...do tej pory zawsze....tak! O zgrozo , przez lata pierniczki takie kupowalismy na Tamce u Cieslikowskiego az...sie zlikwidowali i otworzyli duzy zaklad na Okeciu przy ulicy Szyszkowej rog Dzwonkowej, gdzie maja sklep firmowy.... a wreszcie zrobie dzieki Tobie sam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja krajanka wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam jak przechowywać tą krajankę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: