Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Najlepsza zupa grzybowa ze świeżych lub mrożonych grzybów.
Zupa grzybowa przepis na klasyczną zupę grzybową ze świeżych lub mrożonych grzybów (borowików albo podgrzybków). Ten przepis na zupę grzybową z ziemniakami pozostaje niezmieniony od wielu lat. Sekretem jej wspaniałego smaku jest dodatek kilku drobno pokrojonych suszonych grzybów. Dodają jej mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.
Zupa grzybowa
- 10 g suszonych borowików
- 500 g grzybów, o tej porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby
- około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 400-500 g ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek śmietany 18%
Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.
Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.
Zupa grzybowa przepis
1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę i namoczone przez noc borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.
3. W międzyczasie wlej do garnka około 1 litra bulionu i zagotuj. Dodaj ziemniaki i marchewkę i gotuj około 5-10 minut.
4. Dodaj podsmażone grzyby wraz z cebulą oraz drobno posiekane suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotuj na niewielkim ogniu około 10-15 minut albo do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj zasmażkę, według przepisu poniżej.
Zasmażka do zupy grzybowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek zupy
Na patelni na której smażyłaś grzyby i cebulę rozpuść łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę stołową mąki i wymieszaj do połączenia składników. Stale mieszając dodaj 4-5 łyżek zupy. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, bez grudek. Dodaj jeszcze kilka łyżek zupy, aby masa nabrała płynnej konsystencji i mieszając dodaj zasmażkę do zupy.
6. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupa grzybowa z wolnowaru
1. Przeczytaj zamieszczone pod listą składników uwagi do przepisu. Grzyby mrożone
pokrój na kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę i namoczone przez noc
borowiki drobno posiekaj. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce o grubych
oczkach albo pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj grzyby i podsmażaj około 10 minut.
3. Do misy wolnowaru wlej bulion, dodaj grzyby z cebulą, ziemniaki i marchewkę. Ustaw czas wolnowarzenia
- opcja Low - 7-9 godzin
- opcja High - 6-7 godzin
5. Na koniec zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupa grzybowa
Mniami, dawno nie jadłem...
OdpowiedzUsuńZ wolnowaru na pewno spróbuję:-) Najchętniej już bym zaraz nastawiła, bo wygląda bardzo smakowicie. Normalnie język mi ucieka:-)
OdpowiedzUsuńZupa z leśnych grzybów to jest pyszne danie. U mnie dużo suszonych musi być. I bez mąki.
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda na bardzo smaczną.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń