1/09/2021

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Prosty przepis na miękkie ciasteczka czekoladowe do kawy. 

Popękane ciasteczka czekoladowe Chocolate Crinkles zrobisz nawet bez użycia miksera. To bardzo prosty przepis na miękkie ciasteczka z kakao i kawą, obtoczone w cukrze pudrze. Podwójnie czekoladowe ciasteczka są wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. |Uwielbiają je wszyscy bez wyjątku. Popękana skorupka to zapieczony cukier puder. Biało czarne lub biało brązowe ciasteczka są idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej kawy. 

Tutaj znajdziesz przepis na szybkie marcepanowe ciasteczka maślane do kawy.

popekane-ciasteczka-czekoladowe
Amerykańskie czekoladowe ciasteczka Chocolate Crinkles czyli popękane ciasteczka do kawy
 

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g roztopionego masła
  • 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie)
  • 60 g dobrej jakości kaka, ale możesz też dodać np. Maltesers Hot Chocolate  
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • dodatkowo: drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek



Popękane ciasteczka czekoladowe przepis

1. Masło rozpuść w dość dużym rondelku, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną i  kakao.  Cały czas mieszając podgrzewaj przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Wyłącz płomień i odstaw do ostygnięcia. 

2. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo po jednym jajku i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Garnek z masą na popękane ciasteczka czekoladowe przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.

3. Następnego dnia z ciasta formuj niewielkie ciasteczka Najłatwiej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta uformuj kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.i obtaczaj je w cukrze pudrze. 

4. Ciasteczka układaj w odstępach około 5 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej (po ułożeniu lekko się rozleją, a w trakcie pieczenia urosną).  

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia na kratce.

Popękane ciasteczka czekoladowe



3 komentarze:

  1. Ciasteczka w sam raz dla mojej córki. Zarwz prześlę Jej przepis. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś piekłam te ciasteczka. Dla mnie dobre do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obtoczone w cukrze pudrze wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis