Popękane ciasteczka czekoladowe
Prosty przepis na miękkie ciasteczka czekoladowe do kawy.
Popękane ciasteczka czekoladowe Chocolate Crinkles zrobisz nawet bez użycia miksera. To bardzo prosty przepis na miękkie ciasteczka z kakao i kawą, obtoczone w cukrze pudrze. Podwójnie czekoladowe ciasteczka są wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. |Uwielbiają je wszyscy bez wyjątku. Popękana skorupka to zapieczony cukier puder. Biało czarne lub biało brązowe ciasteczka są idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej kawy.
Tutaj znajdziesz przepis na szybkie marcepanowe ciasteczka maślane do kawy.
Popękane ciasteczka czekoladowe
- 200 g mąki pszennej
- 120 g roztopionego masła
- 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie)
- 60 g dobrej jakości kaka, ale możesz też dodać np. Maltesers Hot Chocolate
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- dodatkowo: drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek
Popękane ciasteczka czekoladowe przepis
1. Masło rozpuść w dość dużym rondelku, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną i kakao. Cały czas mieszając podgrzewaj przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Wyłącz płomień i odstaw do ostygnięcia.
2. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo po jednym jajku i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Garnek z masą na popękane ciasteczka czekoladowe przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.
3. Następnego dnia z ciasta formuj niewielkie ciasteczka Najłatwiej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta uformuj kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.i obtaczaj je w cukrze pudrze.
4. Ciasteczka układaj w odstępach około 5 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej (po ułożeniu lekko się rozleją, a w trakcie pieczenia urosną).
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia na kratce.
Popękane ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka w sam raz dla mojej córki. Zarwz prześlę Jej przepis. Wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam te ciasteczka. Dla mnie dobre do porannej kawy.
OdpowiedzUsuńObtoczone w cukrze pudrze wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuń