Wolnowar czy multicooker

Wolnowar czy multicooker

co wybrać i co jest lepsze.

Wolnowar czy multicooker, co wybrać i co jest lepsze - to dość częsty dylemat. Wolnowar jest, moim zdaniem, genialnym rozwiązaniem, dla wszystkich, którzy narzekają na brak czasu, lubią dobrze zjeść, a służby się jeszcze nie dorobili. Zawsze gorąco polecam zakup wolnowarów, ponieważ sama korzystam z nich od ponad 8 lat i nie wyobrażam sobie przyrządzania większości dań bez moich crock-potów. Natomiast multicooker z funkcją wolnowaru to już prawdziwe mistrzostwo świata, a takie właśnie urządzenia pojawiły się niedawno na rynku. 

Więcej informacji o wolnowarach znajdziesz w artykułach


Wolnowar czy multicooker z funkcją wolnowaru

Chciałabym dziś pokazać dwa multicookery posiadające funkcję powolnego gotowania czyli wolnowaru. Oba spod znaku Crock-Pot, ponieważ darzę tę firmę bardzo dużym zaufaniem (i nie jest to wcale reklama :D)
  • Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker
  • Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker
Oba urządzenia, podobnie jak tradycyjne wolnowary, umożliwiają przygotowanie zdrowych pełnowartościowych posiłków, które zachowują więcej witamin i właściwości odżywczych, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. 
 
wolnowar-czy-multicooker
Szybkowar, wolnowar, parowar, garnek do ryżu w jednym - czyli multicooker Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker. 
 

Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker

To multicooker, który łączy w sobie zalety kilku niżej wymienionych urządzeń:
  • szybkowaru - posiada m.in. 8 predefiniowanych programów gotowania pod ciśnieniem
  • wolnowaru z dwoma ustawieniami temperatury i podtrzymywaniem ciepła, tak jak we wszystkich wolnowarch marki Crock-Pot.
  • parowaru
  • garnka do gotowania ryżu
  • umożliwia też smażenie (także saute i w głębokim tłuszczu), duszenie potraw oraz przygotowanie domowego jogurtu.

wolnowar-czy-multicooker
Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker  

Okrągła misa z nieprzywierającą powłoką ma pojemnoś 5,6 litra, to pozwala przyrządzać zarówno duże, jak i małe porcje.

Crock-Pot Express to właściwie bardzo solidnie wykonany, duży szybkowar z możliwością smażenia, powolnego gotowania i gotowania na parze. Oprócz zdefiniowanych przez producenta programów gotowania pod ciśnieniem (Mięso/gulasz, Fasola/Chilli, Ryż/Risotto, Jogurt, Drób, Desery, Zupa)  multicooker umożliwia również samodzielne ustawienie  czasu i temperatury oraz opóźnionego startu. Jak każdy wolnowar Crock-Pot  posiada też funkcję podtrzymywania temperatury. 

Ten muliticooker jest wyjątkowo łatwy i przyjazny w obsłudze. Do każdego programu lub funkcji gotowania producent przyporządkował jeden przycisk. Oprócz tego na panelu sterowania są też przyciski do ustawiania opóźnionego startu (maksymalnie cztery godziny),  podtrzymywania temperatury (do czterech godzin) oraz do regulacji ciśnienia i  temperatury. Obsługę uławia duży czytelny panel sterowania z wyraźnym wyświetlaczem.

Sprzęt doskonale sprawdza się w roli urządzeń, które zastępuje. To wszystko, w połączeniu z dużą pojemnością sprawia, że ​​jest idealny dla każdej zapracowanej pani (lub pana) domu. 

Oczywiście Crock-Pot 5.6L Express Multi-Cooker ma też swoje wady. Dla mniej najpoważniejszą jest ilość miejsca, które zajmuje na kuchennym blacie. Mamy stosunkowo niedużą kuchnię i wygospodarowanie wolnej przestrzeni jest nie lada wyzwaniem, ale po spakowaniu parowaru znajdzie się miejsce na multicooker.

Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker CSC024

W przeciwieństwie do omawianego wyżej modelu,  nie posiada funkcji szybkowaru, ale za to z powodzeniem zastępuje wolnowar,  parowar i piekarnik. Upieczesz w nim ciasto, usmażysz frytki, przygotujesz warzywa lub mięso na parze, ugotujesz ryż lub kaszę.
 
Crock-Pot Digital Slow & Multi Cooker posiada 5 predefiniowanych funkcji, z których każdą można indywidualnie dostosować do własnych oczekiwań, poprzez ręczne ustawienie czasu i temperatury. Główne funkcje to:
  • powolne gotowanie (wolnowar z dwoma ustawieniami temperatury i podtrzymywaniem ciepła, tak jak we wszystkich wolnowarch marki Crock-Pot)
  • gotowanie na parze (parowar)
  • pieczenie m.in. ciast (mini piekarnik)
  • smażenie, także saute i w głębokim tłuszczu, dla mnie to świetny sprzęt m.in. do smażenia pączków ponieważ mogę precyzyjnie ustawić temperaturę tłuszczu
  • gotowanie m.in. zupy, curry, gulasze mięsne i warzywne, buliony, ryż i kasze (zastępuje rice cooker), puddingi itd.
wolnowar-czy-multicooker
Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker
 
Duża prostokątna misa o pojemności 5,6 litra pozwala upiec całego kurczaka lub kaczkę, przygotować potężną porcję bigosu lub powideł. W przypadku pieczenia dużych kawałków mięsa jest znacznie wygodniejsza niż misy okrągłe. Prostokątny kształt ułatwia tez ustawienie sprzętu na kuchennym blacie, a boczne uchwyty pozwalają bezpiecznie przenosić misę wraz z zawartością, bez obaw, że się poparzymy. Zaletą jest możliwość mycia misy i pokrywy w zmywarce.
Zakres temperatur mieści się w przedziale od 65 do 230 stopni, a funkcja podtrzymywania ciepła włącza się automatycznie po zakończeniu procesu gotowania. Do zestawu dołączony jest ruszt i miarka.

Ten model nie posiada jednak funkcji szybkowaru oraz opcji opóźnionego startu i to ewentualnie mogłabym uznać za jego najpoważniejsze wady. 

wolnowar-czy-multicooker
Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker
 
Wspomniane wyżej multicookery ułatwiają przygotowanie dosłownie każdej potrawy od najprostszej zupy czy gulaszu, po wyśmienitą pieczeń, indyjskie curry i dania na parze. Dla mnie szczególnie istotne są funkcje szybkowaru, parowaru i ryżowaru, ale mimo, że posiadam kilka wolnowarów o różnych pojemnościach, to w przypadku Crock-Pot Express Multi-Cooker także chętnie z niej skorzystam, zwłaszcza kiedy potrawa wymaga wstępnego obsmażenia. 

Moje doświadczenia z multicookerami nauczyły mnie, że ilość programów gotowania wcale nie jest wyznacznikiem jakości sprzętu. Zazwyczaj korzystamy z zalewie kilku z nich. Pozostałe parametry ustawiamy samodzielnie, ponieważ żaden producent nie stworzył jeszcze multicookera, który jest w stanie ocenić, czy lubimy bardziej miękkie czy raczej twarde warzywa, ryż lub mięso. Ważne są natomiast metody gotowania, które oferuje sprzęt. A w przypadku multicookerów Crock-Pot niczego nie brakuje. Oba wspomniane modele cechuje szeroki zakres regulacji temperatury, piękny, nowoczesny design oraz intuicyjna obsługa. Jeśli nie lubisz czytać instrukcji, to jest to sprzęt dla Ciebie.

wolnowar-czy-multicooker
 Szczegółowe parametry techniczne obu modeli możesz sprawdzić na stronie www.CrockPot.pl

Wolnowar czy multicooker

Komentarze

  1. Mam i wolnowar i multicooker ale tradycyjny i zdecydowanie częściej używam wolnowaru. Jednak jeśli miałabym urządzenie które zawiera oba w sobie to przygarnęłabym napewno. Fajnie że takie powstało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna opcja i wygodna. Nie trzeba mieć 10 urządzeń. Tylko teraz, na który bym miała się zdecydować? Ciężko wybrać, bo oba fajne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każde z tych urządzeń na pewno spełnia się w kuchni. Trzeba przeanalizować ich przydatność indywidualnie, żeby się zdecydować na wybór.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej zalezy mi na opcji wolnowaru, jednak multicook z funkcją szybkowaru też wydaje się fajnym wyborem. Boje się tylko,że brakuje mu jakiejś funkcji ,którą miałąbym kupując wyłącznie wolnowar. Czy ma on wszystkie funkcjonalności samego wolnowaru (długość gotowania,ustawienia czasowe, opóźnienie)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, łącznie z podtrzymywaniem temperatury.

      Usuń
    2. 8 godzin to optymalny czas dla potraw wymagających długiego czasu wolnowarzenia , np. wołowina w dużych porcjach.

      Usuń
  5. Super. Dziękuję za odpowiedź. Czyli dziś zamawiam. Bałam się, że czegoś mu brakuje z funkcji slow Cook, gdzieś czytałam bowiem, że ma ograniczenie czasowe do 8 godzin w trybie Low. Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8 godzin to optymalny czas do potraw wymagających długiego wolnowarzenia, np. wołowina w dużych porcjach

      Usuń
  6. A i że jakoś inaczej działa tam funkcja slow Cook i jedzenie z typowego wolnowar wychodzi zupełnie inne aniżeli z multicookera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystam w zależności od potrzeb i z wolnowara i z multicookera, wszystko zależy od potrawy, którą przygotowuję

      Usuń
  7. Już praktycznie zdecydowałam się na wolnowar, ten największy, mam 9 osobowa rodzinę, ale teraz zaczęłam rozważać multicooker - czy myślicie, jako użytkownicy, że przy takiej dużej rodzinie multicooker nie będzie za mały? będę wdzięczna za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszym zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie wolnowar, ze względu na większą pojemność

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: