Sałatka z ogórka z imbirem

Sałatka z ogórka z imbirem.

Prosta surówka z ogórka w stylu azjatyckim. 

Sałatka z ogórka z imbirem i sezamem nosi nazwę kyuri sunomono. Ta japońska surówka z ogórków doprawionych octem składa się tylko z trzech głównych składników: cienko pokrojonych ogórków, imbiru i słodko-kwaśnego dressingu. Sekretnym dodatkiem do najlepszej sałatki ogórkowej w stylu azjatyckim jest ocet ryżowy, który nadaje jej niesamowity smak. W Japonii prosta sałatka z ogórków podawana jest jako dodatek do obiadu albo przekąska między posiłkami. Sałatka ogórkowa z imbirem i sezamem, podobnie jak sałatka z kiszonych ogórków z majonezem, świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i wszelkiego typu daniami z grilla. Do tej sałatki możesz dodać także inne warzywa.

Azjatycka sałatka z ogórka jest jedną z najprostszych sałatek, jakie możesz przygotować o każdej porze roku. Niemal wszystkie kraje Azji Wschodniej mają swoją wersję sałatki sunomono. W Wietnamie i Tajlandii do sałatki ogórkowej dodaje się orzeszki ziemne, w Chinach zaś czosnek. Wspólnym składnikiem niemal wszystkich wersji azjatyckiej sałatki z ogórka jest ocet ryżowy. 

salatka-z-ogorka-z-imbirem
Sunomono to japońska sałatka z ogórka z imbirem, sezamem, octem ryżowym i sosem sojowym. Możesz ją podać jako surówkę do obiadu, ale po dodaniu makaronu sprawdzi się też jako przekąska.
 

Azjatycka sałatka z ogórka z imbirem z czego zrobić

proporcje dla 3-5 osób

  • 2-3 ogórki perskie (łącznie około 450-550g). Ogórki perskie to te krótsze i grubsze niż ogórki wężowe, kupisz je bez problemu w większości marketów,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru lub więcej do smaku,
  • około 1/4 szklanki (60-65 ml) octu ryżowego, 
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, ale możesz użyć cukru pudru
  • sezam biały lub czarny do dekoracji.

Ocet ryżowy (po japońsku komesu) jest bardzo łagodny i znacznie mniej kwaśny niż polskie octy owocowe lub ocet winny. Można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest  też duży wybór sosów sojowych i innych produktów charakterystycznych dla kuchni japońskiej. Jeśli nie mam w domu octu ryżowego to zastępuję go octem jabłkowym albo octem z granatu i pomijam sos sojowy, za to dodaję 2-3 łyżki wody. Doprowadzam wodę z octem do wrzenia, żeby pozbyć się ostrego smaku i po wystudzeniu ewentualnie doprawiam1 -2 łyżeczkami soku z cytryny.

Sałatka ogórkowa z imbirem przepis

1. Ogórki dokładnie umyj, obierz w "zebrę" (tak jak na zdjęciu poniżej i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Przydaje się do tego mandolina albo robot kuchenny z tarczą do plasterków.

salatka-z-ogorka-z-imbirem

2. Do ogórków dodaj sól, wymieszaj i odstaw na około 30 minut. 

3. Przełóż ogórki na sitko i odciśnij jak najwięcej soku. 

4. W osobnym naczyniu, tym do którego przełożysz ogórki, wymieszaj cukier, sos sojowy i ocet, mieszaj aż cukier się rozpuści. 

5. Dodaj odsączone ogórki, starty na tarce imbir, wymieszaj i odstaw na kilka minut do lodówki.

6. Przed podaniem posyp każdą porcję sezamem.

    • Jeśli sałatka ogórkowa z imbirem ma być przekąską, a nie dodatkiem do obiadu, to możesz też dodać inne warzywa, makaron z fasoli mung i wodorosty wakame, będzie bardziej po japońsku.
salatka-z-ogorka-z-imbirem 

Co to jest sałatka sunomono

Sunomono to rodzaj sałatek z cienko pokrojonych surowych warzyw lub owoców morza przyprawionych octem ryżowym, który po japońsku nazywa się su. Do sałatek sunomono możesz dodać jeden z niżej wymienionych rodzajów sosu na bazie octu ryżowego. 

  • sos nibai-zu, czyli dressing sporządzony z równych ilości octu i sosu sojowego, 
  • sos sanbai-zu wykonany z równych ilości octu, sosu sojowego i mirinu. Określenie sanbai-zu oznacza w dosłownym tłumaczeniu trzy szklanki i odnosi się do proporcji składników tego sosu, ale polecam zmniejszyć ilość sosu sojowego, ponieważ jest dość słony.

Japońska sałatka sunomono jest bardzo podobna do sałatki namasu. Składniki obu tych sałatek są takie same, a główna różnica polega na czasie marnowania ich w occie ryżowym. W sunomono ocet ryżowy traktowany jest jako przyprawa, a w sałatkach namasu jako marynata, przy czym czas marynowania może wynosić nawet kilka godzin. Sałatki namasu przywędrowały do Japonii z Chin w VII wieku. 

Prawdziwa kuchnia japońska książka Sonoko Sakai 

Do opublikowania przepisu na sałatkę z ogórka z imbirem zainspirowała mnie lektura książki "Prawdziwa kuchnia japońska. Proste przepisy, oryginalne potrawy". Jej autorką jest urodzona w Stanach Zjednoczonych, ale wychowana w Japonii Sonoko Sakai, nauczycielka japońskiej sztuki kulinarnej, autorka książek kucharskich i producentka filmów popularyzujących kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni. Podany w książce przepis na japońską sałatkę sunomono jest wzbogacony o mirin, ale zgodnie z sugestią Sonoko Sakai zastąpiłam go cukrem i zmniejszyłam ilość sosu sojowego.

Sonoko Sakai swoje przepisy opiera się na pięciu fundamentalnych zasadach: świeże i sezonowe składniki, prostota wykonania, apetyczny wygląd potrawy i oszczędzanie. Jednak "Prawdziwa kuchnia japońska" to nie tylko wspaniały zbiór 160 przepisów. Autorka wprowadza nas w tajniki przygotowywania japońskich bulionów, ramenów, makaronów, dań głównych i deserów, ale też odsłania kulisy organizacji pracy kuchni oraz przybliża najpopularniejsze składniki i techniki gotowania. Książka stanowi zarazem kompendium wiedzy o tradycyjnej domowej kuchni japońskiej wzbogacone fachowymi poradami. Oprócz prostych (co wcale nie oznacza szybkich) i szczegółowo zaprezentowanych przepisów, znajdziemy w niej również fascynujące, bardzo osobiste historie, a często także kontekst historyczny poszczególnych dań. Na szczególną uwagę zasługują też piękne zdjęcia i wysoka jakość wydania. To książka, której nie może zabraknąć w kulinarnej biblioteczce miłośnika kuchni japońskiej.

salatka-z-ogorka-z-imbirem
Sałatka z ogórka z imbirem

Komentarze

  1. Sałatka wygląda obłędnie. Kolor pobudza wszystkie zmysły. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. MNiammmm....Robię ją też z chińskim olejem chili. Zjadam od razu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo takie warzywa to ja lubię. Ciekawy przepis, idealny na letnie imprezy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie słodko-kwaśne sosy do sałatek!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: