Zupa serowa na piwie

Zupa serowa na piwie 

zupa z sera żółtego z grzankami.

Zupa serowa na piwie jest dokładnie tym, co chciałabyś zjeść na obiad, przynajmniej raz w tygodniu. Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Piwna zupa serowa z żółtego sera nie jest dietetyczna, ale zdecydowanie warto zrezygnować dla niej z liczenia kalorii. Wyrazisty w smaku, długodojrzewający ser to podstawa sukcesu. Do tego kilka plastrów wędzonego boczku, papryczka chili,  grzanki i uczta godna królów gotowa. Podobno przepis na zupę serową z piwem pochodzi z amerykańskiego stanu Wisconsin, ale dla mnie najważniejsze jest to, że zupa z sera żółtego smakuje jak milion dolarów ;)

zupa-serowa-na-piwie
Prosta zupa serowa z żółtego sera dojrzewającego. 

Najlepsza zupa serowa wymaga najlepszych składników. Będziesz do nie potrzebować

  • ostrego, wyrazistego w smaku kruchego sera żółtego dojrzewającego, 
  • łagodnego maślanego sera żółtego,
  • odrobinę pikanterii w postaci małej papryczki chili albo ostrej papryki w płatkach,
  • lekkiego jasnego piwa, bo w końcu to zupa serowa na piwie, a nazwa zobowiązuje, w wersji dla dzieci możesz pominąć,
  • wędzonego boczku, ale jeśli lubisz to możesz zastąpić go kiełbasą chorizo,
  • ewentualnie pieczywo do przygotowania grzanek,

zupa-serowa0na-piwie

Zupa serowa na piwie składniki

  • około 150-200 g wędzonego boczku,
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła 
  • 2 średnie ziemniaki
  • około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa
  • około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego, 
  • 100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn 
  • 100 g łagodnego sera, u nas tym razem ser Szafir.
  • około 100 ml śmietanki 30%, ale w wersji dietetycznej może być mleko,
  • pół łyżeczki suszonej papryki w płatkach lub do smaku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ale moim zdaniem szczypiorek lepiej pasuje do zupy serowej,

Zupa serowa z piwem przepis

1. Przygotuj składniki. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na zdjęciu poniżej.

zupa-serowa-na-piwie
 
2. Na patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni. Przełóż podsmażony boczek na talerz i odstaw na bok. 

3. W garnku, w którym będziesz gotować zupę serową, rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze około 1 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.

4. Oprósz cebulę mąką, wymieszaj i mieszając podsmażaj 1 minutę.

5. Wlej piwo i bulion i mieszaj, aż składniki się połączą i nie będzie dużych grudek mąki. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

6. Mieszając dodawaj po 2 łyżki starte sery i gotuj, aż się rozpuszczą, zajmie to około 5-7 minut. Zbledniej całość na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i ponownie zmiksuj.

7. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę serową powoli dodaj zahartowaną śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

8. Do każdej porcji dodaj trochę podsmażonego boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem i płatkami chili. Podawaj z grzankami.

Grzanki do piwnej zupy serowej

  • 3-4 kromki chleba pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki oleju,

Podsmaż pokrojony w kostkę chleb na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumieni.

zupa-serowa-na-piwie
Zupa serowa na piwie.


Komentarze

  1. To konkretna i bardzo pożywna zupa. Chętnie bym spróbowała, bo piwo toleruję wyłącznie jako dodatek do potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sery, które użyłaś bardzo lubię. I zupa bardzo zachęca swoim składem. Chętnie wypróbuję, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega interesujący przepis na zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie widziałam jeszcze zupy na piwie, zapowiada się ciekawie :) w tygodniu zamawiam sobie do biura catering sportowy, ale w weekend na cheat day taka zupka byłaby super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi niestety zupa nie wyszła. Ser nie rozpuścił się tak jak tego oczekiwałem. Próbowałem też blendować, ale bezskutecznie. Można jakoś to naprawić? Szkoda trochę wyrzucać takie sery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzej zupę i spróbuj zblendować gorącą. Nie wiem jakiego sera użyłaś, ale większość powinna się rozpuścić bez problemu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: