Piernik francuski pain d'epices

Piernik francuski pain d'epices 

słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru. 

Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina nieco piernik żydowski, jednak w  przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi smażona skórka pomarańczowa. Wytrawny piernik francuski jest pyszny, ale niezbyt słodki. Dlatego, moim zdaniem, bardziej pasowałaby do niego nazwa miodowy chlebek piernikowy. Piernik francuski rewelacyjnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz posmarować go masłem lub dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek (foie gras) albo z deską serów.

piernik-francuski-pain-d'epices
Francuskie ciasto korzenne pain d'epices słodzone miodem jest odpowiednikiem polskich pierników.

Piernik francuski pain d'epices 

  • 170 g mąki pszennej
  • 170 g mąki żytniej, najpopularniejszy jest typ 720
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g miodu
  • 170 g wody
  • 50-70 g cukru  
  • 75 g masła
  • 2-3 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie 1-2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Przyprawy do pain d'espices

jeśli nie masz poszczególnych składników, dodaj 2 łyżki przyprawy do piernika, ale większość niżej wymienionych przypraw bez problemu kupisz m.in. w sklepie Kuchnie Świata
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego anyżu 
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 duże szczypty mielonego kardamonu.

piernik-francuski-pain-d'epices

Piernik francuski pain d'epices przepis

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni, grzałka góra - dół. Formę do pieczenia o wymiarach 25x11 cm posmaruj masłem i obsyp mąką. Kandyzowaną skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj.

2. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.

3. W garnuszku podgrzej miód z cukrem, masłem, przyprawami i wodą. Nie doprowadzaj do zagotowania. Podgrzewaj do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. 

4. Wlewaj powoli gorący miód do misy z mąką i przyprawami i mieszaj łyżką lub mikserem, do połączenia składników. Moim zdaniem wygodniej robić to mikserem ręcznym, ponieważ ciasto jest dość gęste.

5. Dodaj skórkę pomarańczową i ewentualnie orzechy i wymieszaj.

6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka.   

7. Po wyjęciu z piekarnik pozostaw piernik francuski w formie do ciasta na około 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.

Co to jest pain d'espices 

Pain d'épices pierwotnie był rodzajem chleba. Na kilka miesięcy przed pieczeniem francuscy piekarze mieszali mąkę żytnią z miodem i przyprawami i pozostawiali do fermentacji. Aby przyśpieszyć przygotowanie pain d'epices w XIX wieku zaczęto dodawać do ciasta proszek do pieczenia i sodę. Od XV wieku do czasów I wojny światowej piernik francuski pain d'espices był specjalnością piekarzy z Reims, jednak 100 lat temu palmę pierwszeństwa przejęło miasto Dijon. Do wypieku francuskiego piernika używano miodu gryczanego z Burgundii, a wielkimi miłośnikami tego ciasta byli m.in.  król Francji Karol VII i jego kochanka Agnes Sorel. Legenda głosi, że za panowania Henryka II Włosi ze świty Katarzyny Medycejskiej używali pain d'epices, aby zamaskować smak trucizny. 

W dosłownym tłumaczeniu pain d'epices oznacza chleb przyprawowy, jednak zaliczany jest do pierników.

piernik-francuski-pain-d'epices
 Piernik francuski pain d'epices

Komentarze

  1. Taki chlebek piernikowy brzmi i wygląda nieziemsko:-) Mam wielką ochotę przygotować go na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. To świetny piernik i ma specjalne miejsce w mojej kuchni. Konieczny dodatek anyżu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny piernik na święta. Kocham anyż wiec z pewnością bardzo by mi smakował. I piękne są te naczynka obok,

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis, ale muszę też pochwalić fenomenalne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: