Przepis na żeberka pieczone

Przepis na żeberka pieczone

Soczyste i miękkie żeberka z piekarnika lub z wolnowaru.

Przepis na żeberka pieczone jest prostszy niż się wydaje. Soczyste pieczone żeberka nie wymagają  tajemnej wiedzy, a jednie trochę czasu na marynowanie żeberek. Możesz przygotować marynatę z poniższego przepisu, ale równie dobrze sprawdzi się marynata barbecue. Ten przepis na pieczone żeberka jest bardzo uniwersalny. Mięciutkie żeberka przygotujesz w piekarniku lub w wolnowarze. Możesz też upiec żeberka w rękawie, wybór należy do Ciebie. Obojętnie którą metodę pieczenia żeberek wybierzesz, efekt zawsze będzie doskonały. Pieczone żeberka zazwyczaj podaję z ziemniakami, z frytkami lub z pieczywem i sosem tzatziki.

przepis-na-zeberka-pieczone
Miękkie żeberka pieczone z piekarnika lub z wolnowaru
 

Soczyste i miękkie żeberka pieczone

  • około 1 kg żeberek wieprzowych, 
  • pół szklanki bulionu lub wody, 
  • olej do smażenia
  • marynata
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • pół łyżeczki chilli w proszku,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • 2 łyżki ketchupu,
    • 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanych,
    • 4 łyżki miodu
    • 5 łyżek oleju 
    • 4 łyżki sosu sojowego ale możesz zastąpić dodając pół płaskiej łyżeczki soli.
przepis-na-zeberka-pieczone
Jeżeli używasz patelni z powierzchnią Black Cube marki Kohersen, to możesz wstawić ją do piekarnika.
 

Przepis na żeberka pieczone

1. Żeberka pokrój na kawałki, w taki sposób aby każda porcja zawierała 1 lub 2 kostki

2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty - miód, ketchup, olej, słodką paprykę i chili w proszku, pieprz, sos sojowy (lub sól) i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

3. Dokładnie posmaruj każdą porcję żeberek marynatą, przykryj folią spożywczą lub użyj pojemników próżniowych i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na cała noc. 

4. Na patelnię wlej olej, podsmaż zamarynowane żeberka na ostrym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Dodaj bulion lub wodę.

5. Jeśli Twoja patelnia jest przystosowana do używania w piekarniku, to nałóż pokrywkę i wstaw żeberka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzałka góra - dół.   Możesz też upiec żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w rękawie. Czas pieczenia wynosi około 60-90 minut w zależności od wielkości porcji.

6. Kiedy pieczone żeberka są już miękkie, zdejmij pokrywkę albo rozetnij rękaw do pieczenia i piecz jeszcze około 10-15 minut.

Żeberka z wolnowaru

1. Żeberka pokrój na kawałki, w taki sposób aby każda porcja zawierała 1 lub 2 kostki

2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty - miód, ketchup, olej, słodką paprykę i chili w proszku, pieprz, sos sojowy (lub sól) i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

3. Dokładnie posmaruj każdą porcję żeberek marynatą, przykryj folią spożywczą lub użyj pojemników próżniowych i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na cała noc. 

4. Na patelnię wlej olej, podsmaż zamarynowane żeberka na ostrym ogniu, aż lekko zbrązowieją.

5. Przełóż żeberka do misy wolnowaru. Jeśli zostało ci trochę marynaty, to wlej ją do wolnowaru. Ustaw czas (podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low - 6-7 godzin w zależności od wielkości porcji
  • opcja high  5-7 godzin w zależności od wielkości porcji

Spodobał Ci się przepis na pieczone żeberka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

przepis-na-zeberka-pieczone
Przepis na żeberka pieczone.

Komentarze

  1. Wyglądają normalnie zjawiskowo...Ale nabrałam ochoty na nie. Gdybym jeszcze wychodziła z domu, to pognałabym po żeberka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje przepis, wygladaja bardzo apetycznie, dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym nawet w nocy. Pysznie upieczone. I jest moja ulubiona aptelnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. za żeberkami nie przepadam, ale znalazłam na blogu inne cuda dla siebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeberka upieczone według Twojego przepisu wyglądają bardzo apetycznie. Palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, obłędnie wyglądają i pewnie smakują podobnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: