Bezalkoholowy poncz majowy

Bezalkoholowy poncz majowy

Przepis na wino majowe, tradycyjny niemiecki napój orzeźwiający. 

Bezalkoholowy poncz majowy jest jednym z tych napojów, którym lubimy delektować się w ciepłe popołudnia i wieczory. Poncz majowy bez alkoholu smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najważniejszym składnikiem jest „Waldmeister”, czyli słodka marzanka wonna (przytulia wonna), wieloletnie zioło, które kwitnie w maju i czerwcu. Możesz przygotować domowy syrop z marzanki wonnej albo kupić gotowy w sklepach zielarskich i w Internecie. Oryginalny poncz majowy ma zielony, symbolizujący naturę kolor, ale zawdzięcza to dodatkowi barwników spożywczych. W naszym przepisie na bezalkoholowy poncz majowy pominęłam barwniki. 

bezalkoholowy-poncz-majowy
Bezalkoholowy poncz majowy doskonale gasi pragnienie.

Bezalkoholowy poncz majowy

  • 1,5 łyżki słodkiego syropu z marzanki wonnej, można go kupić w sklepach zielarskich lub w Internecie albo zrobić samemu tutaj znajdziesz przepis na syrop z marzanki wonnej,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1 litr tłoczonego soku jabłkowego, bardzo dobrze sprawdzi się też sok jabłkowy gazowany :Bąbelkowo" Jabłka Grójeckie
  • 500 ml wody gazowanej,
  • 2 Jabłka Grójeckie.

Jabłka pokrój w kliny, nie obieraj ich najwięcej witamin znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią.  Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj schłodzone lub z dużą ilością lodu.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na poncz majowy ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

bezalkoholowy-poncz-majowy

Co to jest marzanka wonna 

Marzanka wonna znana także jako przytulia wonna to wieloletnia roślina lecznicza, którą znajdziesz w zacienionych miejscach w lasach liściastych. Często sadzona jest także w ogrodach, jako roślina ozdobna. Ma działanie uspakajające, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Polecana jest w przypadku dolegliwości trawiennych, reumatycznych i chorobach układu krążenia, przyśpiesza przemianę materii, poprawia krążenie oraz obniża zbyt wysokie ciśnienia krwi. Ze względu na zawartość kumaryny długotrwałe stosowanie marzanki wonnej należy skonsultować z lekarzem.

Przepis na tradycyjny poncz majowy

W Niemczech poncz majowy znany jest jako maibowle. Tradycyjny przepis na poncz majowy to 1,5 litra wytrawnego białego wina i 0,75 litra półwytrawnego wina musującego.  Do wina dodaje się pęczek ziela marzanki, którą najpierw pozostawia się do wyschnięcia na noc lub krótko zamraża, aby jej aromat mógł się rozwinąć. Następnie marzankę zawiesza się na nitce w wytrawnym białym winie tak, aby w płynie zanurzone były jedynie górne części pędów. Po 30 minutach zioła usuwa się, żeby poncz nie nabrał goryczki, i dolewa się wino musujące. Zamiast wina musującego można również użyć wody mineralnej. Oprócz tego przepisu istnieje wiele innych wariantów ponczu, m.in. w postaci bezalkoholowej z sokiem jabłkowym lub z dodatkiem mięty albo innych owoców.

Pierwsza wzmianka o "winie majowym" pochodzi od benedyktyńskiego mnicha Wandalbertusa z klasztoru w Prüm z 854 r. Podawano je w klasztorze jako napój leczniczy wzmacniający serce i wątrobę. Oryginalna mikstura  zawierała jeszcze liście czarnej porzeczki i winorośli. W średniowieczu poncz majowy uznawano za afrodyzjak.

Bezalkoholowy poncz majowy.

Komentarze

  1. Czyli najpierw muszę przygotować ten syrop z marzanki? ;-) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najpierw trzeba przygotować ten syrop, przepis jest na tym blogu

      Usuń
  2. To brzmi jak przepis na ambrozję. Składniki są niezwykłe, musiałam sprawdzić w grafice jak wygląda marzanka. Taki pyszny i zdrowy napój przebija wszystko to, co jest dostępne w sklepach. Idealne dla rodziny i dla gości, dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, ale to bardzo sobie cenię przytulię czepną! Ma fantastyczne ,lecznicze właściwości!
    Poncz majowy prezentuje się genialnie! Bardzo jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nigdy nie słyszałam o marzance wodnej. Strasznie jestem ciekawa jak smakuje, tym bardziej, że właściwości ma ogromne. Muszę poszukać jej w sklepach zielarskich I wykorzystać do przygotowania Tego smakowitego ponczu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny fajny przepis na poncz i to w wersji dla dzieci. Maluchy zawsze chcą popróbować tego co dorosli to będą i miały szlanczeke dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki poncz mogą pić też dzieci. Dobry przepis na dziecięce party.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: