Syrop z marzanki wonnej

Syrop z marzanki wonnej

Domowy syrop do herbaty, napojów i ponczu majowego.

Syrop z marzanki wonnej jest podstawą przepisu na poncz majowy, niemiecki orzeźwiający napój podawany tradycyjnie w maju i podczas letnich upałów. Jednak syrop z marzanki wonnej ma o wiele więcej zastosowań kulinarnych. Podobnie jak syrop z kwiatów czarnego bzu, możesz go wykorzystać do aromatyzowania galaretek, sałatek owocowych  i herbatek ziołowych. Od średniowiecza marzanka wonna była używana do przyprawiania win, brandy i innych napojów alkoholowych, m.in. piwa. Jeśli nie masz czasu na szukanie albo nie jesteś pewna czy rozpoznasz tą roślinę jej w lesie, to syrop z marzanki wonnej możesz przygotować z dostępnej w sklepach zielarskich suszonej marzanki.

syrop-z-marzanki-wonnej
Syrop z marzanki wonnej możesz zrobić z suszonej rośliny, które bez problemu kupisz w sklepach zielarskich.
 

Syrop z marzanki wonnej

  • 1 litr wody
  • 500-550 g cukru
  • 100 g marzanki wonnej świeżej lub suszonej
  • 3 cytryny,

Syrop z marzanki wonnej jak zrobić

1. Jeśli udało Ci w trakcie spaceru zebrać świeżą marzankę wonną, to przed przygotowaniem syropu trzeba będzie ją ususzyć lub zamrozić. Dzięki temu uzyska charakterystyczny zapach podobny do tego, jaki wydziela siano. Umyte i osuszone liście marzanki rozłóż na papierze kuchennym i pozostaw na cały dzień na słońcu. Alternatywnie możesz je wysuszyć w suszarce lub włożyć na noc do zamrażalnika.

2. Zagotuj wodę z cukrem, gotuj na niewielkim ogniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Cytryny umyj i pokrój na plastry. Dodaj wysuszoną i pokrojoną na mniejsze części marzankę, zalej gorącym syropem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na 48 godzin do lodówki.

4. Przecedź syrop przez sitko, zagotuj i rozlej do czystych, wyparzonych wrzątkiem butelek. Syrop możesz dodatkowo zapasteryzować.

Herbatka z marzanki wonnej

porcja na 1 dzień dla 1 dorosłej osoby

  • 1 mała łyżeczka (nie więcej niż 1 gram) suszonego ziela marzanki wonnej
  • 250 ml wrzącej wody
  • opcjonalnie cukier lub ulubiony słodzik do smaku

Zalej zioła wrzącą wodą i odstaw na 15 minut pod przykryciem do zaparzenia. Przecedź napar. Wypij w ciągu dnia w pięciu porcjach po 50 ml. Po 14 dniach codziennego stosowania należy zrobić 2-tygodniową przerwę. Przepis na herbatkę z marzanki wonnej pochodzi z opakowania tych ziół (producent: Zakład Konfekcjonowania Ziół Flos, Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna)

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na syrop z marzanki wonnej? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Marzanka wonna właściwości

Marzanka wonna, inaczej przytulia wonna to roślina występująca w lasach liściastych niemal całej Europy. Ze względu na piękny zapach, wysuszonego w letnim słońcu siana, chętnie uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Jako roślina lecznicza i przyprawowa była stosowana już w IX wieku w klasztorach Benedyktynów, ale ze względu na zawartość kumaryny nie należy zażywać zbyt dużych dawek.

Marzanka ma działanie przeciwbólowe, uspakajające, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Często stosowana była w celu poprawy krążenia obwodowego krwi oraz obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Kumaryna, która jest źródłem zapachu marzanki wonnej i występuje również w nostrzyku,  jest dobrze znana jako środek przeciwzakrzepowy. 

Działanie uspokajające tej rośliny wykorzystywane jest w leczeniu nerwicy wegetatywnej i problemów z zasypianiem, jednak nie należy przesadzać z ilością suszu dodanego do herbaty, ponieważ  duże ilości mogą powodować zawroty głowy.  Marzanka wonna poprawia przemianę materii i procesy trawienne, z tego względu polecana jest w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dłuższe stosowanie marzanki wonnej powinno być skonsultowane z lekarzem, nie powinny jej używać kobiety w ciąży.

syrop-z-marzanki-wonnej

Inne zastosowanie marzanki wonnej

Suszone liście marzanki pachną świeżo skoszonym sianem. Zapach jest bardzo intensywny, nasila się podczas więdnięcia, a następnie utrzymuje się podczas suszenia.  To zasługa zawartej w tej roślinie kumaryny.Właśnie ze względu na zapach marzanka wonna często jest składnikiem potpourri, działa również odstraszająco na mole.  W średniowieczu wieszano ziele marzanki w kościołach jako symbol pokory i umieszczano w szafach, aby odstraszyć mole i inne owady. Jeszcze w XX wieku suszone ziele marzanki dodawano do wypełniania materacy do spania, aby poprawić jakość snu. 

syrop-z-marzanki-wonnej
Syrop z marzanki wonnej.

Komentarze

  1. Bardzo mnie zainteresowałaś i chętnie spróbuję tego syropu. Będę szukać marzanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że istnieje taka roślina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tą roślinkę na ogródku. Nie wiedziałam że jest taka wspaniała.❤️❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: