Sos z kurek

Sos z kurek

Przepis na tradycyjny sos kurkowy na maśle ze śmietaną.

Sos z kurek przepis na danie sezonowe, zawsze przez nas wyczekiwane. Sos z kurek, który robimy i który polecam każdemu miłośnikowi kurek, jest kremowy i aromatyczny i równie pyszny, jak zupa kurkowa. Tradycyjny sos kurkowy na maśle ze śmietaną możesz podać z kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub makaronem. Kremowy sos z kurkami w śmietanie pasuje też polędwiczek wieprzowych, karkówki, schabu oraz drobiu i wołowiny. Sprawdzony i łatwy przepis na sos z kurek przyda się wszystkim, lubiącym tradycyjną kuchnię. Domowy sos z kurek bez mąki, wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim dodatkowi śmietany. Taki sos kurkowy pamiętam z dzieciństwa. Sos z kurek ze śmietaną przygotujesz w kilka minut, bo kurki w śmietanie nie wymagają długiego gotowania. Dowiedz się, jak zrobić sos kurkowy najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłaś.

sos-z-kurek
Sos kurkowy przepis na kurki w śmietanie jak u babci.
 

Sos z kurek

  • 400 g kurek 
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów 18%  lub słodkiej śmietanki 30-36%
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta kurkumy dla koloru oraz do dekoracji 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki

sos-z-kurek

Najlepiej wykorzystać do tego patelnię z powłoką nieprzywierającą, ta na zdjęciu to patelnia z tzw. powłoką Black Cube, marki Kohersen. Na niej nic się nie przypali.
 

Sos z kurek przepis

1. Cebulę pokrój w kostkę, drobno posiekaj czosnek i koperek. Kurki umyj, osusz i pokrój na 2-4 części w zależności od wielkości grzybów, małe grzyby zostaw w całości. 

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wsyp cebulę, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodaj czosnek i często mieszając smaż przez 1 minutę. Na patelnię włóż pozostałe masło i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj kurki i dość często mieszając, smaż około 4-5 minut

3. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dopraw kurki w śmietanie do smaku solą i pieprzem i szczyptą kurkumy. Gotuj około 3 minut.Przed podaniem posyp zieleniną.

Sos z kurek do czego pasuje

Sos kurkowy czyli kurki w śmietanie to pyszny i łagodny sos, który możesz podać z kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi lub makaronem. Ten pyszny sos z kurek pasuje polędwiczek wieprzowych, karkówki, schabu i wołowiny. 

Skoro zainteresował Cię sos kurkowy, to wypróbuj też sos pieczarkowy przepis, na aromatyczny sos do makaronu i wszelkiego rodzaju mięs.

Udostępnij przepis na sos kurkowy

Spodobał Ci się najlepszy przepis na sos z kurek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

sos-z-kurek

Jak przechowywać kurki 

Przed czyszczeniem kurki najlepiej przechowywać w woskowanej papierowej torbie w lodówce. Po ich wyczyszczeniu przechowuj je w misce wyłożonej i przykrytej papierowymi ręcznikami, aby zapobiec ich przemoczeniu. Możesz je w ten sposób przechowywać przez 2-3 dni, zanim przygotujesz sos z kurek lub zupę kurkową. Kurki możesz też zamrozić. 

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie

Przed mrożeniem dokładnie wyczyść kurki, ale staraj się nie moczyć, ponieważ szybko wchłaniają wodę. Oczyść kurki pędzelkiem, miękką szczoteczką z włosia lub lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem. Do mrożenia wybierz świeże, młode kurki. Odetnij twarde końcówki. Żeby kurki po rozmrożeniu nie były gorzkie najlepiej je krótko zblanszować. Zagotuj wodę i wrzuć kurki, gotuj około 2-3 minut, wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Ułóż kurki na ręczniku kuchennym i pozostaw do wyschnięcia na około 3 godziny. Suche kurki ułóż pojedynczą warstwą, tak, aby nie stykały się ze sobą na tacy wyłożonej folią spożywczą i umieść w zamrażalniku. Po około 3-4 godzinach przełóż kurki do pojemników lub woreczków do zamrażania żywności. Mrożąc kurki w ten sposób nie musisz ich dzielić na porcje, ponieważ grzyby nie będą się sklejały. Tak przygotowane kurki możesz przechowywać około 6 -7 miesięcy. 

sos-z-kurek
Sos z kurek.

Komentarze

  1. Uwielbiam wszystko z kurkami, a sos kurkowy jest u mnie najczęściej :-) O widzisz chętnie skorzystam z rady na ich mrożenie. Do tej pory tego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki i sos z nich. Jeśli chodzi o mrożenie, to nigdy tego nie robiłam. Może się skuszę Twoim sposobem :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: