Wieprzowina po kubańsku

Wieprzowina po kubańsku

Przepis na wieprzowina Mojo. 

Wieprzowina po kubańsku przepis na wieprzowinę Mojo w soku pomarańczowym. Kubańska wieprzowina w cytrusach jest idealnie miękka i aromatyczna. Wieprzowina Mojo, zwłaszcza łopatka lub karkówka, pasuje zarówno na obiad, jak i na kanapki. To podstawowy składnik naszego ulubionego dania, jakim jest kubańska kanapka na ciepło. Uwielbiamy kubańskie przepisy, a wieprzowina po kubańsku w cytrusach jest pełna smaku i bardzo łatwa do przygotowania. Wieprzowina w stylu kubańskim jest jednym z tych przepisów, które idealnie nadają się do serwowania na imprezach, gdy trzeba nakarmić wiele osób, a portfel zaczyna świecić pustkami. Kubańska pieczeń wieprzowa najczęściej przygotowywana jest z łopatki wieprzowej marynowanej w soku z pomarańczy i limonki, czosnku i przyprawach. Świeży sok z cytrusów zmiękcza mięso, które jest tak delikatne i soczyste, że rozpływa się w ustach. Kubańską wieprzowinę Mojo warto po przygotowaniu podpiec w piekarniku przez kilka minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

wieprzowina-po-kubansku
Wieprzowina po kubańsku przepis na wieprzowinę Mojo w soku pomarańczowym.
 

Wieprzowina po kubańsku

  • 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, ewentualnie polędwiczki wieprzowe.

Marynata Mojo

  • 1 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki, tutaj dowiesz się jak kroić i wycisnąć sok z limonki , ale możesz zastąpić 4 łyżkami soku z cytryny,
  • pół szklanki delikatnej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, dokładnie umytej,
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub więcej do smaku,
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu, jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie świata
  • opcjonalnie pokrojona drobno papryczka chili lub chili w płatkach.

Wieprzowina po kubańsku przepis

1. Przygotuj marynatę Mojo - wymieszaj czosnek, sól, pieprz, oregano, sok z pomarańczy i limonki, skórkę pomarańczową oraz oliwę i ewentualnie pokrojone drobno chili. W ten sposób przygotujesz marynatę do wieprzowiny po kubańsku.

2. Zalej mięso marynatą, zawiń naczynie z mięsem w folię spożywczą i odstaw na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Od czasu do czasu obróć wieprzowinę, aby równomiernie ją zamarynować.

3. Wyjmij mięso z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wlej połowę marynaty.

4. Piecz, bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.  Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 90 minut. Jeśli masz więcej lub mniej mięsa to stosuj zasadę 60 minut pieczenia na każdy kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki.

5. Zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10 minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczona łopatka wieprzowa, żeby była soczysta powinna mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 70-75 stopni. 

6. Upieczoną łopatkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem. 

7. Jeśli chcesz zagęścić sos, to przelej go do rondelka i dodaj około 1 łyżki mąki kukurydzianej rozmieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos Mojo zgęstnieje.

Przepis na kubańską wieprzowinę z wolnowaru 

1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1-2. 

2. Wstaw mięso do wolnowaru, wlej połowę marynaty i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low - 7-9 godzin
  • opcja high - 6-7 godzin

wieprzowina-po-kubansku

3.  Jeśli chcesz, aby wierzch mięsa był chrupiący, ostrożnie wyjmij wieprzowinę z wolnowaru i umieść ją na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 do 20 minut lub do momentu, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij wieprzowinę po kubańsku z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem. 

 4. Jeśli chcesz zagęścić sos, to po wyjęciu pieczeni wieprzowej z wolnowaru, wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką zimnej wody. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Ustaw wolnowar na opcję HIGH, dodaj rozrobioną mąkę kukurydzianą do pozostałego sosu i gotuj około 20-25 minut (podczas gdy wieprzowina jest w piekarniku). Sos lekko zgęstnieje.

Tutaj znajdziesz inne przepisy z wolnowaru

Udostępnij przepis na wieprzowina po kubańsku w marynacie Mojo.

Spodobał Ci się przepis na wieprzowina po kubańsku ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

wieprzowina-po-kubansku

Co to jest marynata Mojo

Marynata Mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich,  główne odmiany to zielone mojo (mojo verde), czerwone mojo (mojo rojo) i pikantne czerwone mojo (mojo picón). Podobne sosy, znane również jako mojo, są popularne na Kubie i sąsiednich wyspach. W kuchni kubańskiej określenie mojo odnosi się do każdego sosu i marynaty z czosnku, oliwy z oliwek oraz soku z owoców cytrusowych i przypraw. Mojo jest powszechnie używany do marynowania pieczeni wieprzowej lub jako sos do mięsa. Oryginalna kubańska marynata mojo to bardzo prosta, świeża i aromatyczna marynata z soku z kwaśnych pomarańczy, czosnku, oregano, kuminu i oliwy z oliwek. Ponieważ kwaśne pomarańcze mogą być trudne do zdobycia w Polsce, większość przepisów wymaga połączenia soku pomarańczowego i soku z limonki lub cytryny. Kubańskie Mojo może być również stosowane jako sos  (także do sałatek) lub przyprawa. Ten przepis na Mojo pochodzi z Kuby, choć występuje również w innych kuchniach Ameryki Łacińskiej. 

Co to jest wieprzowina Mojo

Wieprzowina mojo to klasyczne kubańskie danie przyrządzane z łopatki wieprzowej. Wieprzowina jest marynowana w mieszance soku z cytrusów, czosnku, oliwy i przypraw czyli w opisanej wyżej marynacie Mojo. Kubańska pieczona wieprzowina to jeden z tych  przepisów, które są proste do przygotowania, niedrogie, oszałamiająco pyszne i niesamowicie wszechstronne. Wieprzowina mojo po kubańsku jest podstawowym składnikiem kanapki po kubańsku. 

wieprzowina-po-kubansku
Wieprzowina po kubańsku.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: