Rożki z jabłkami

Rożki z jabłkami

Przepis na rożki z ciasta francuskiego 

Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego. Rożki z jabłkami to domowa i zdrowsza wersja kultowej szarlotki na ciepło z McDonalds. Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami jest naprawdę prosty do wykonania. Użyj ciasta francuskiego kupionego w sklepie i domowego nadzienia do szarlotki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na prażone jabłka do szarlotki . Możesz również przygotować szybki farsz do rożków z jabłkami. Wystarczą 4 Jabłka Grójeckie, troszkę wody, sok z cytryny oraz mielony cynamon i goździki. Nadzienie do rożków z ciasta francuskiego z jabłkami możesz wzbogacić dodając rodzynki i drobno posiekane orzechy. Francuskie rożki z jabłkami to najszybszy deser, jaki możesz przygotować niewielkim kosztem. Idealny na śniadanie na słodko albo popołudniową przekąskę. 

rozki-z-jablkami
Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego.
 

Rożki z jabłkami

  • 1 opakowanie (370 g) ciasta francuskiego,
  • nadzienie jabłkowe z przepisu poniżej.

Nadzienie do rożków

  • 4 Jabłka Grójeckie,
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego,
  • 4-6 łyżek wody,
  • 2-3 łyżki soku cytryny,
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki lub drobno posiekane orzechy włoskie albo migdały. 
  • opcjonalnie 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody do posmarowania rożków.

Nadzienie do rożków z jabłkami przepis

1. Jabłka umyj i obierz. Dwa jabłka pokrój w drobną kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop jabłka sokiem z cytryny.

2. Na patelni umieść te jabłka, które starłaś na tarce. Dodaj 2-3 łyżki wody, cukier i przyprawy. Od czasu do czasu mieszając, smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać na gęsty mus. Wtedy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i ewentualne orzechy i rodzynki. Praż jabłka jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody i podsmażaj, aż odparuje.

Rożki z jabłkami przepis

1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów.  Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego umieść nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony. 

2. Złóż ciasto po przekątnej i zlep brzegi dociskając je widelcem. Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Ułóż rożki z jabłkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. 

3. Wstaw rożki z jabłkami do do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Piecz, do chwili, gdy ciasto się zrumieni, zajmuje to około 20 minut.

rozki-z-jablkami

Rożki francuskie z jabłkami z opiekacza przepis

1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów, powinny mieć wielkość formy

2. Na 4 kawałkach ciasta francuskiego rozłóż nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony i po przekątnej po środku.

3. Na ciasto z nadzieniem połóż czysty płat ciasta francuskiego i zlep brzegi dociskając je widelcem.  Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Rozgrzej opiekacz, umieść w nim rożki, ale nie zamykaj pokrywy na zatrzask, pokrywa powinna jedynie opierać się  na rożkach. Piecz do zrumienienia, w opiekaczu Breville zajmie to około 6-8 minut, w Twoim czas pieczenia może być troszkę inny, zależy to od mocy urządzenia.

Udostępnij przepis na rożki z jabłkami z ciasta francuskiego

Spodobał Ci się przepis na rożki z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie. 

Jak przechowywać ciasto francuskie z jabłkami 

Ciasto francuskie z jabłkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jeśli jednak pozostało Ci kilka rożków z jabłkami, to przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami można zjeść następnego dnia na zimno lub podpiec je w średnio nagrzanym piekarniku przez około 5 minut. 

rozki-z-jablkami
Rożki z jabłkami

Komentarze

  1. Genialny pomysł z tym opiekaczem, nie wpadłabym na niego sama :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: