TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na lemoniadę z espresso – idealny napój orzeźwiający na lato i na ból głowy

Lemoniada z espresso jest hitem każdego naszego spotkania z przyjaciółmi. Kiedy robi się ciepło, letnie napoje kawowe właśnie takie, jak klasyczna lemoniada kawowa mazagran, cold brew - kawa parzona na zimno czy lemoniada espresso doskonale orzeźwiają. Choćby dlatego warto znać przepis na lemoniadę kawową. Połączenie orzeźwiającej kawy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny smakuję genialnie w upalne dni.

[Współpraca reklamowa] z Lidl Polska

lemoniada-z-espresso
Lemoniada z espresso to podstawa letnich napojów kawowych. Chcesz poznać najlepszy przepis na lemoniadę z espresso?


Składniki na lemoniadę z espresso – cytrynowy napój kawowy

Na 4 duże porcje lemoniady.

  • 700 ml mocnego espresso ostudzonego do temperatury pokojowej albo cold brew – kawa parzona na zimno,
  • 100 ml rumu,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn (około 120 ml)
  • lód w kostkach,
  • półplasterki cytryny do dekoracji.


Orzeźwiające lemon espresso – jak przygotować lemoniadę kawową w domu?

Zaparz mocne espresso i odstaw do ostudzenia. Do ostudzonego espresso dodaj rum i wymieszaj.

Przygotuj syrop cukrowy do lemoniady z espresso. Do małego rondelka wsyp cukier i dodaj 60 ml wody. Mieszając, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia. Zamiast syropu z cukru możesz użyć np. syropu klonowego.

Przygotuj orzeźwiający napój kawowy. Połącz syrop z cukru i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, w ten sposób powstanie lemoniada cytrynowa. Do dużej szklanki wlej około 60 ml (to mniej więcej 4 łyżki stołowe) lemoniady i około 200 ml ostudzonego espresso z rumem. Dodaj plasterki cytryny, lód i wymieszaj.

Druga metoda przygotowania lemoniady z espresso. Do szklanki włóż kilka kostek lodu i dodaj plasterki cytryny. Wlej porcję lemoniady, a następnie – bardzo powoli, lejąc po łyżce ustawionej tuż nad powierzchnią napoju, dodawaj kawę. Dzięki temu uzyskasz dwie warstwy.

Jak podawać lemon espresso? Każdą porcję lemoniady espresso możesz udekorować plasterkiem cytryny lub limonki i ewentualnie gałązką mięty.


Udostępnij przepis na lemoniadę z espresso

Spodobał Ci się przepis lemoniada kawowa? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub na Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. Próbowałaś już lemon cold brew lub klasycznej lemoniady kawowej? Napisz, jak Ci smakowała.

lemoniada-z-espresso
Sprawdź przepis na lemoniadę z espresso – orzeźwiający napój na lato.

 

Mrożona kawa espresso, cytrusy i rum – pomysły z portalu Winnica Lidla

Limonka lub cytryna i kawa? Brzmi dziwnie, ale właśnie takie połączenia smaków potrafią pozytywnie zaskoczyć. Przeglądając Internet w poszukiwaniu pomysłów na letnie napoje kawowe, na portalu WinnicaLidla.pl trafiłam na artykuł drinki z rumem – 6 najciekawszych. Fajne przepisy, dużo cytrusów i tropikalny klimat – od razu przyszło mi do głowy: a może by tak do rumu... dodać kawy i przygotować klasyczną lemoniadę kawową w nieco inny sposób niż mazagran. Tak powstał orzeźwiający napój kawowy, idealny na leniwe popołudnia – coś w stylu połączenia portugalskiego mazagranu i włoskiej kawy na ból głowy, ale po mojemu.

Jeśli szukacie sprawdzonych pomysłów na letnie napoje – prędzej czy później traficie portal Winnica Lidla. To miejsce, gdzie znajdziecie nie tylko ciekawe przepisy. Na portalu WinnicaLidla.pl można rezerwować alkohole z całego świata oraz kupić je w sklepie przy okazji codziennych zakupów w najbliższym Lidlu. Na stronie pełno jest ciekawych trunków – od wyjątkowych win po mocniejsze klasyki – a do tego mnóstwo wskazówek, jak je podać i jak połączyć z potrawami w domowym zaciszu.


Espresso jako składnik lemoniady? Tak – i to jaki!

To nie żart. Espresso jako składnik lemoniady brzmi dziwnie tylko do momentu, kiedy jej spróbujesz. Podstawą lemoniady kawowej jest oczywiście mocna kawa espresso. Połączenie orzeźwiającej kawy, soku z cytryny i odrobiny słodyczy działa doskonale.

Ten cytrynowy napój kawowy to nie jest zwykła kawa mrożona – bazuje na włoskim przepisie na kawę espresso z cytryną, czyli kawę na ból głowy Jednak to USA i adaptacja lemoniady z espresso do współczesnych gustów przyczyniły się do popularyzacji tego napoju. Mocne espresso trafia do szklanki pełnej lodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny zmieszanego z odrobiną syropu cukrowego. Coraz częściej do tego napoju dodaje się też porcję rumu.


Letnie napoje kawowe – lemoniada kawowa mazagran przepis krok po kroku

Nie tylko Włosi mają sprawdzone przepisy na letnie napoje kawowe. Lemoniada kawowa mazagran przepis pochodzący jeszcze z czasów kolonialnych także cieszy się ogromną popularnością. Na blogu czteryfajery.pl mamy też kultową kawę kuloodporną i lemoniadę kawową mazagran przepis wyświetli się po kliknięciu zdjęcie.


Smak lemon espresso – mocna kawa w lemoniadzie

Smak lemon espresso nie daje się łatwo opisać. Z jednej strony to klasyczny, intensywny aromat kawy (dlatego najlepiej zaparzyć mocne espresso i dobrze je ostudzić). Z drugiej – kwaśność cytryny i subtelna słodycz, którą zapewnia syrop cukrowy do lemoniady z espresso. Dzięki temu otrzymasz orzeźwiający napój kawowy.

Przepis na lemoniadę z espresso jest, jak widzisz, bardzo prosty. Lemoniadę kawową komponujemy niemal identycznie jak kawę na ból głowy, ale podawaną na zimno. Możesz bez problemu przygotować lemon espresso w domu.


Składniki lemoniady z espresso? Większość masz w domu

Nie musisz być baristą, żeby przygotować lemoniadę kawową. Wystarczy kilka składników: mocna kawa (najlepiej ostudzone espresso), świeżo wyciśnięty sok z cytryny, syrop cukrowy albo miód i dużo lodu. Jeśli chcesz – możesz dodać plasterki cytryny albo limonki, pięknie się prezentują jako dekoracja lemoniady z espresso.

Uwagi do składników lemoniady z espresso

  • Porcje lemoniady kawowej możesz dodatkowo ozdobić gałązką mięty.

  • Używaj świeżo wyciśniętego soku z cytryny, ten sklepowy butelkowany sok zmienia smak lemon espresso.


Jak przygotować lemon espresso, by nie zepsuć efektu?

Są różne metody przygotowania lemoniady z espresso, ale wszystkie mają jeden wspólny mianownik – ostudzone espresso to podstawa. Najlepiej najpierw zaparz mocne espresso, odstaw do wystudzenia, a potem połącz z pozostałymi składnikami lemoniady z espresso.

Kiedy przygotować lemoniadę kawową w większej ilości? Zdecydowanie wtedy, gdy planujesz imprezę. Porcje lemoniady espresso możesz przygotować wcześniej i podawać, jak tylko ktoś przekroczy próg Twojej kuchni.

lemoniada-z-espresso

Lemoniada kawowa przepis… z historią w tle

Historia lemoniady z espresso jest nierozerwalnie związana z kuchnią francuską, portugalską i włoską. Francja i Włochy jako kolebka lemoniady z espresso dały podwaliny pod ten styl napoju już wiele lat temu. We Włoszech powstała kawa z cytryną, a we Francji kawowa mazagran przepisy bazowe na lemon espresso. Ile jest obecnie wariantów tego orzeźwiającego napoju na lato, nie wie chyba nikt, ale sprawdź lemoniadę kawową w Google i zobacz, jak dużo jest na nią przepisów.


Orzeźwiająca kawa z cytryną na ból głowy – korzyści zdrowotne lemoniady z espresso

Kawa z cytryną – espresso romano, czyli kawa na ból głowy, ktoś kojarzy nasz przepis?. To podstawa, żeby przygotować lemon espresso. Oprócz orzeźwienia docenisz korzyści zdrowotne tego napoju. Lemoniada z espresso, połączenie orzeźwiającej kawy i cytryny działa pobudzająco, wspiera trawienie i odświeża jak mało co. Zastanawiasz się, czy słodzony napój kawowy może być zdrowy? Jeśli nie przesadzisz z cukrem albo zastąpisz go np. syropem klonowym lub miodem, to z pewnością Ci nie zaszkodzi.


Lemoniada z espresso – idealny napój orzeźwiający na lato

Włochy jako kolebka lemoniady z espresso oraz USA i adaptacja lemoniady z espresso przetarły szlak dla innych kawowo-cytrusowych napojów. Zrób sobie ten orzeźwiający napój na lato, dodaj plasterki cytryny i syrop cukrowy i podziel się z przyjaciółmi albo wypij całą porcję lemoniady espresso sama. Tak po prostu.

lemoniada-z-espresso
 Lemoniada z espresso.

Komentarze