4/11/2018

Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. 

Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje.
Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe.
Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze się udają i możemy je upiec ze składników, które zazwyczaj mamy domu.
Ponieważ zabrakło mi tym razem papilotek, więc moje muffinki z czekoladą upiekłam w foremkach do babeczek. Prawda, że ładnie się prezentują ?

Muffinki z czekolada
Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą - składniki

proporcje na około 10-12 muffinek
jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
  • 2 szklanki  mąki pszennej 
  • pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka 
  • 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej)
  • 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego***
  • 100g posiekanej czekolady 
*** Od ponad roku nie używam cukru waniliowego, zastępując go ekstraktem waniliowym. Po przetestowaniu ekstraktów różnych producentów, najwyżej oceniam ekstrakt waniliowy z ziarenkami produkowany przez firmę Eurovanille. Nie należy do najtańszych, ale jest bardzo wydajny. W Polsce można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Jak przygotować muffinki z czekoladą

Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu), formę do muffinek wykładam papilotkami.
Kiedy piekarnik się nagrzewa, w jednej misce mieszam wszystkie suche składniki - mąkę, cukier i proszek do pieczenie. W drugiej mieszam rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, tłuszcz (roztopione i przestudzone masło lub margarynę albo olej) i mleko lub wodę.
Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce.

Jak przygotować muffinki z czekoladą w Kohersen Mycook

Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu), formę do muffinek wykładam papilotkami.
Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 10 sekund, obroty 5
Dodaję pozostałe składniki i miksuję 15 sekund,  obroty 5
Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce.

Muffinki z czekolada
Muffinki z czekoladą


25 komentarzy:

  1. Muffinki zawsze wychodzą, to jedyne ciasto, które mogę robić z zamkniętymi oczami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :). Dlatego to idealny pomysł, kiedy z wizytą wpadają niezapowiedziani goście :)

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie, muffinki zawsze się sprawdzają na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję przepis! Mam nowy piekarnik i go uwielbiam! <3 Muffinki też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją opinię, po sprawdzeniu przepisu i piekarnika :)

      Usuń
  4. Uwielbiamy muffinki :) Robię je w różnych konfiguracjach :) Idealne do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne, szybkie i tanie - taki zestaw to najlepszy tercet :)

      Usuń
  5. Muffinki uwielbiamy w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam , choc nigdy nie próbowałam piec sama :) Chętnie wypróbuje ten przepis i w końcu sama spróbuje je stworzyć :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaam wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co mi się w nich podoba to to, że nie są całe czekoladowe, a jedynie mają te kawałeczki czekolady. Wygląda to cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. "100g czekolady posikanej czekolady " - hmmmmmm :-DD

    Ale przepis rzeczywiście przychodzi do mnie w dobrą porę, bo zastanawiam się nad jakimś szybkim-czymś dla gości! I jakoś tak popatrzyłam, że zauważyłam....białą czekoladę! No i chyba zrobię z białą :-D ps. ładne foto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się kończy pisanie postów nocami :)
      Ps. dzięki, zrobione tele 400mm

      Usuń
  10. I jeszcze taki piękny kształt mają! :) Przepis w sam raz na moje umiejętności cukiernicze, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest tak uniwersalny wypiek, że sprawdza sie zawsze i na każda okazje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, najprostszy i najszybszy słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości

      Usuń
  12. Czy to jest takie bardzo geste? Czy powinno byc lejace sie ciasto? Bo wlasnie robie z dokladnie odmierzonymi skladnikami i wychodzi na to ze plynnych jest okolo polowe za malo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno ocenić gęstość ciasta przez Internet, moje ciasto było raczej średnio gęste. Jeśli uważasz że jest zbyt gęste dodaj kilka łyżek wody gazowanej

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger