Warsztaty z gwiazdą i z All About Life

Warsztaty z Gwiazdą zagościły już na stałe na kulturalno - kulinarnej mapie Warszawy. Organizowane cyklicznie przez portal Allaboutlife.pl spotkania dziennikarzy, blogerów, gwiazd i renomowanych firm to nie tylko wspaniała okazja by kreatywnie spędzić kilka godzin na wspólnym gotowaniu. To także możliwość poznania najnowszych trendów w kuchni, kosmetyce i modzie.

XII edycja odbywająca się pod hasłem "Jesienne zdrowe smaki" była dla środowiska blogerskiego wyjątkowa. Obok Rafała Maseraka, głównymi bohaterkami wydarzenia były Anna Kosterna - Kaczmarek, autorka bloga Czosnek w pomidorach i Joanna Biernacka, która od 2012 r. prowadzi blog Ash Plum Plum.

Wspólne gotowanie w tak doborowym to niesamowite przeżycie i duża dawka pozytywnej energii. Przepisy na pyszne, pełne witamin dania, które możemy przygotować w niespełna pół godziny opracowała Ania Kosterna - Kaczmarek. Do ich przygotowania użyliśmy produktów dobrze Wam znanych firm.

Sery pleśniowe Lazur stanowiły podstawę wyśmienitej sałatki, przyprawionej solą czosnkową i kolorowym pieprzem ziarnistym Appetita, która właśnie wprowadziła na rynek nowe produkty.

Sałatka z serem pleśniowym Lazur 

Składniki: mix sałat, pomidorki cherry,  gruszka, świeży ogórek, różne rodzaje sera pleśniowego Lazur (np. złocisty, błękitny), prażone pestki słonecznika. 
Przygotowanie: Do miski wrzucamy mix sałat. Gruszkę, ogórek, ser pleśniowy Lazur kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z miksem sałat. Na patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sosem z poniższego przepisu.

Sos do sałatki z serem pleśniowym Lazur

4 łyżki oliwy z oliwek,  łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki

Sałatka z serem pleśniowym Lazur
Sałatka z serem pleśniowym Lazur
Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków od najpopularniejszych (np. sok z jabłka lub sok z pomarańczy) poprzez smaki egzotyczne takie jak sok jabłko – mango, a kończąc na ciekawych  połączeniach np. sok z jabłka, cynamonu i goździków lub sok z kiszonego ogórka i buraka powodują, że produkty Oryginalny Sok nie mają na rynku konkurencji. Co ważne - firma Oryginalny Sok posiada międzynarodowy certyfikat produktów Vegańskich i Wegetariańskic.

Przepis na grzaniec bezalkoholowy

Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk doprawić mielonym cynamonem i cukrem waniliowym  Appetita. Dodać goździki, 4 podsmażone jabłka, kilka łyżek miodu i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Wymieszać i gorący napój rozlać do szklaneczek.

Grzaniec bezalkoholowy
Grzaniec bezalkoholowy
Skoro mamy jesień to nie mogło też zabraknąć grzybów. A jak wiadomo - skoro grzyby to od Runoland. Firma RUNOLAND to producent zdrowej żywności, ale przede wszystkim  gwarancja wyśmienitego smaku i doskonałej jakości przetworów z warzyw i owoców oraz suszonych i  marynowanych grzybów. Podczas Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami.

Przepis na risotto z grzybami 

Składniki:
20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita
Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego.  Za każdym razem dolewaj kolejną porcję jak tylko ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut :) W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Jesień to czas na pyszne sałatki. Ich doskonałym, uzupełnieniem są paluszki z Surimi, sygnowane logo Vici, firmy obecnej na polskim rynku od piętnastu lat.  Poniższy przepis to idealne rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę.

Przepis na sałatkę krabową Surimi

2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita.
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem Appetita i wymieszać.

Sałatka krabowa Surimi
Sałatka krabowa Surimi
Podczas Warsztatów z gwiazdą nie mogło też zabraknąć produktów firmy Mixit. Czytelnicy bloga znają ją doskonale z artykułu,  w którym dokładnie opisałam Batoniki Mixitki - zdrowa alternatywa dla słodyczy. Tym razem wykorzystaliśmy w przepisach pyszne musli i prażone ziarna do sałatek.
Warto też pamiętać, że Mixit umożliwia skomponowanie własnych mieszanek musli i kasz z ponad 90 doskonałej jakości składników w tym liofilizowanych owoców, nasion i orzechów.

Przepis na smoothie bowl z MIXIT

Składniki: 4 duże banany, 1 awokado, 1 szklanka mrożonych jagód, 250 ml mleka ryżowego,2 kiwi, wiórki kokosa, maliny lub borówki
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do miseczki, dekorujemy musli MIXIT.

Smoothie bowl z Mixit
Smoothie bowl z Mixit
Warsztaty z gwiazdą to także ogromna dawka inspiracji i wiedzy o nowościach rynkowych. Nie mogło ich zabraknąć także podczas XII edycji. Hitem okazały się naturalne i organiczne kosmetyki Oway przeznaczone do wszystkich rodzajów włosów. Wolne od parabenów, sztucznych barwników, alergenów zapachowy, olejów mineralnych, amoniaku gwarantują włosom profesjonalną pielęgnację i ochronę. Substancje do produkcji kosmetyków pozyskiwane są z upraw położonych w okolicach Bolonii we Włoszech, gdzie na 50 tys. metrów kwadratowych rośliny uprawiane  bez ingerencji w środowisko naturalne.

kosmetyki do włosów Oway
Kosmetyki do włosów Oway

Swoje produkty i usługi zaprezentowały też takie marki jak Skipwish, Ensoel Electronics i Madonis. A skoro jednym z prowadzących był Rafał Maserak nie mogło obyć się bez tańców. Jednym słowem miło i kreatywnie spędzony czas.
Skipwish
Skipwish
Madonis
Autorzy zdjęć: CzteryFajery.pl i Jarosław Antoniak

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: