sos pomidorowy do wszystkiego

Placek drożdżowy z kruszonką

proste ciasto drożdżowe z owocami


Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat bałam się ciast drożdżowych jak ognia. Ironia losu sprawiła, że nauczyłam się je piec właśnie w Arabii Saudyjskiej od mojej hinduskiej sąsiadki. I wiecie co? Ten placek drożdżowy jest po prostu pycha. 

placek-drozdzowy-z-kruszonka
Puszysty placek drożdżowy z kruszonką i jabłkami.

Placek drożdżowy z kruszonką

moja szklanka ma 250 ml pojemności
proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm albo dwie małe tortownice o średnicy 18 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej (około 420g)
  • 40 g świeżych drożdży albo 14 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka  
  • pół szklanki drobnego cukru (około 100g)
  • 100 g masła 
  • 4 duże żółtka
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2-3 Jabłka Grójeckie albo inne ulubione owoce,
  • opcjonalnie: 1 łyżka masła, jedna łyżka cukru do podsmażenia jabłek i 1czubata łyżeczka cynamonu.

Kruszonka do ciasta - przepis i składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
  • 80 g roztopionego masła
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę i rozgniataj widelcem albo zblenduj, aż składniki się połączą. Rozetrzyj kruszonkę palcami na małe grudki i odstaw do lodówki.


Placek drożdżowy z kruszonką przepis


1. Świeże drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałaś sobie na ciasto). Rozetrzyj łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po 15 minutach drożdże nie chcą pracować, to nagrzej piekarnik do 30 stopni, wyłącz go i wstaw drożdże na kolejne 15 minut do piekarnika.

Jeśli używasz drożdży suszonych to dodaj je do mąki.

2. Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj z żółtkami na gładką, puszystą masę.

3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 10 minut.

4. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaj do ciasta i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 60 do 90 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość.

5. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz je podsmażyć na patelni z 1 łyżką masła, 1 łyżkę cukru i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale pozostaną w kawałkach.

placek-drozdzowy-z-kruszonka

6. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

8. Na wierzch wyrośniętego ciasta nałóż jabłka. Obsyp kruszonką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku

placek-drozdzowy-z-kruszonka
Placek drożdżowy z kruszonką.

Komentarze

  1. Uwielbiam! Placek drożdżowy nieodłącznie kojarzy mi się z moją Babcią - jest mistrzynią w tej dziedzinie. Ja nigdy nie próbowałam piec ciast drożdżowych, bo wydaje mi się, że z moimi umiejętnościami nic dobrego z tego nie będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo długo bałam się ciast drożdżowych, ale wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. Spróbuj, a sama się przekonasz, że nic nie smakuje lepiej niż domowy placek drożdżowy :)

      Usuń
  2. Drożdżowe z jabłkami bardzo lubię.
    Świetnie pasuje do dobrej herbaty i kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ja mogę poprosić o (duuuuuży) kawałek tego pysznego placka? Do tego dobra herbatka i jestem uszczęśliwiona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często w domu robimy drożdżowe z kruszonką, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować przepis, jest świetny :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: