Sok z winogron na zimę

Sok z winogron na zimę

Przepis na sok winogronowy bez sokownika. 

Sok z winogron na zimę przepis na sok winogronowy bez sokownika. Domowy sok z ciemnych winogron na zimę jest gęsty, pełen składników odżywczych i łatwy do przygotowania, a koniec września to najlepszy czas na przetwory z winogron. Winogrona świetnie nadają się również do sałatek, np. takich jak sałatka Waldorf (przepis), napojów typu sok winogronowy, deserów, sosów oraz do robienia konfitur i dżemów. Ten przepis na sok z ciemnych winogron zajmie Ci nie więcej niż godzinę czasu i zapewniam, że warto z niego skorzystać. Napoje o smaku winogronowym mogą zawierać więcej cukru i wody niż soku z winogron, dostarczają więc dużo kalorii, a mało witamin i minerałów. Jeśli nigdy nie robiłaś soku z winogron, wiele tracisz, jest o wiele lepszy niż sok winogronowy, który kupujesz w sklepie. Sok z ciemnych winogron na zimę możesz dodać do herbaty, albo rozcieńczyć go wodą mineralną.  

sok-z-winogron-na-zime
Sok z winogron na zimę przepis na sok winogronowy bez sokownika 

Żeby przygotować sok winogronowy na zimę będziesz potrzebować tylko 3 składników: winogron, cukru i trochę wody. Opcjonalnie możesz dodać sok z cytryny i korzenne przyprawy np. goździki.

Sok z winogron na zimę przepis

dla ułatwienia podaję proporcje na 1 kg winogron, dzięki temu łatwiej Ci będzie przeliczyć składniki.

  • 1 kg winogron ciemnych lub jasnych,
  • 100 g cukru lub więcej do smaku,
  • 10 łyżek wody,
  • opcjonalnie około 1-2 łyżki soku z cytryny lub 2 goździki lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić sok z winogron na zimę.

1. Usuń łodygi i niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Umyj dokładnie winogrona.

2. Przełóż umyte winogrona do szerokiego garnka z grubym dnem, dodaj cukier, wodę i ewentualnie sok z cytryny lub goździki. Mieszając od czasu do czasu, gotuj winogrona na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 25-30 minut. Rozgnieć winogrona, możesz to zrobić np. tłuczkiem do ziemniaków .

3. Przecedź sok z winogron przez sitko, ja dodatkowo rozcieram łyżką miąższ, dzięki temu sok jest bardzo gęsty.

4. Zagotuj sok z winogron i przelej go do czystych wyparzonych wrzątkiem butelek. Pasteryzuj około 15-20 minut w zależności od wielkości butelek. 

Uwaga: Ten sok winogronowy jest naturalnie gęsty i mętny. Po pewnym czasie sok może przekształcić się w galaretkę i jest to naturalny proces.

sok-z-winogron-na-zime

Jak zrobić sok winogronowy na zimę z wyciskarki 

1. Usuń łodygi i niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Umyj dokładnie winogrona.

2. Wsypuj partiami winogrona do wyciskarki.

3. Sok przelej do garnka, dodaj cukier i ewentualnie sok z cytryny i gózdzki. Zagotuj sok winogronowy i gorący przelej do czystych wyparzonych wrzątkiem butelek. Pasteryzuj około 15-20 minut w zależności od wielkości butelek. 

Jak zrobić klarowny sok z winogron na zimę.

1. Jeżeli chcesz przygotować klarowny sok winogronowy na zimę, to nie przecieraj miąższu ani nie odciskaj go przez gazę. Sok winogronowy powinien naturalnie ściekać przez sitko przez całą noc w lodówce. Nie pozostawiaj soku poza lodówką ponieważ szybko fermentuje.

2. W tym czasie utworzą się kryształy kwasu winowego, które opadną na dno wraz z osadem. Teraz możesz zlać sok do innego naczynia, uważając aby osad pozostał na dnie albo przecedzić sok przez kilkukrotnie złożoną gazę. 

3.  Zagotuj sok z winogron i przelej go do czystych wyparzonych wrzątkiem butelek. Pasteryzuj około 15-20 minut w zależności od wielkości butelek.

Udostępnij przepis na sok z winogron na zimę

Spodobał Ci się przepis na gęsty sok z winogron na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
sok-z-winogron-na-zime

Uwagi do przepisu na sok winogronowy z ciemnych winogron na zimę

Zazwyczaj z jednego kilograma winogron można uzyskać około 500 ml gęstego soku.

Ciemne winogrona mogą plamić. Pamiętaj o ubraniu się i używaniu ściereczek, których nie boisz się pobrudzić przygotowując sok z winogron na zimę.  Dodatkowo staraj się nie rozpryskiwać soku i natychmiast wytrzyj krople, aby zapobiec powstawaniu plam.

Miąższ i sok z winogron szybko fermentują, więc jeżeli nie dasz rady zapasteryzować całej porcji jednego dnia, wstaw pozostałą część do lodówki.

Sok z winogron właściwości

Podobnie jak owoce, sok winogronowy jest pozbawionym cholesterolu źródłem witamin i minerałów. To także napój o niskiej zawartości sodu. Winogrona są bogate w zdrowe flawonoidy, przeciwutleniacze oraz witaminę C (jedna szklanka soku winogronowego zawiera około 70% Referencyjnej Wartości Dziennego Spożycia tej witaminy). Ponadto sok z winogron  zawiera witaminy A, K oraz witaminy z grupy B. Sok z winogron jest znany ze swoich korzyści dla serca. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyka powstawania zakrzepów i poprawia stan naczyń krwionośnych. Sok z winogron spowalnia rozwój zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem. 

Sok winogronowy jest również stosunkowo niskokaloryczny, a przy tym naturalnie słodki. Świetnym wyborem jest także jedzenie całych winogron. Świeże owoce dostarczają bowiem błonnika i dodatkowych witamin. 

sok-z-winogron-na-zime

Sok z winogron na obniżenie ciśnienia

Potas znajdujący się w soku winogronowym może przynieść korzyści osobom z wysokim ciśnieniem krwi, pomagając organizmowi pozbyć się nadmiaru sodu. Potas może również obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych.

Sok winogronowy nie dla cukrzyków

Jeśli chorujesz na cukrzycę lub z jakiegokolwiek powodu musisz kontrolować poziom cukru we krwi, zapytaj lekarza, czy musisz ograniczać spożycie soku winogronowego i innych soków owocowych. Całe winogrona mogą być lepszym rozwiązaniem, ponieważ zawierają błonnik i nie powodują tak dużego wzrostu poziomu cukru we krwi.

sok-z-winogron-na-zime

Źródła:

1.  Dany Paul Baby, MD, Grape Juice: Are There Health Benefits?; https://www.webmd.com/diet/grape-juice-health-benefits 

2. Kim, Min-Ju et al. “Antioxidant activities of fresh grape juices prepared using various household processing methods.” Food science and biotechnology vol. 26,4 861-869. 12 Jul. 2017, doi:10.1007/s10068-017-0120-4. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049554/

3. Grape Juice Brings Down Blood Pressure; William Reed Ltd 2022. 15 November 2022. Accessed 20 December 2022. Link: https://www.nutraingredients.com/Article/2003/04/15/grape-juice-brings-down-blood-pressure

sok-z-winogron-na-zime
Sok z winogron na zimę przepis.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: