Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję

100 przepisów na każdą okazję.

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję to fascynującą opowieść o zamiłowaniu  do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni. Autorzy Marianna Dushar i Ihor Lylo pozwalają nam poznać smaki, ale też historię i kulturę Lwowa, miasta, na którym swoje piętno odcisnęły wpływy polskie, rosyjskie, tureckie, litewskie, żydowskie, ormiańskie czy tatarskie. Powstała w ten sposób mieszanka smaków i aromatów zachwyca swoim bogactwem i niepowtarzalnością.

Lwów mówi wieloma językami. Mówi się tu po ukraińsku, polsku, niemiecku i jidysz... a jeśli posłuchasz starych kamiennych domów, usłyszysz hałaśliwych Ormian i Włochów, Rumunów i Węgrów... którzy nie szukali szczęścia na tych ulicach. – podkreśla Marianna Dushar, autorka Kuchni lwowskiej.
kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Literanova.
 

Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję – 100 przepisów na każdą okazję

Najnowsza książka Marianny Dushar, rodowitej lwowianki i znawczyni tradycji kulinarnej tego regionu to przede wszystkim przepisy, które tu były od wieków, są i zapewne będą kultywowane przez kolejne stulecia. Ale nie tylko, Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję to także przepiękna, pełna ciepła i tak bliskich nam smaków, podróż do kraju naszych sąsiadów. Kopalnia kulinarnych ciekawostek i opowieści o tym jak przygotować najlepszy kołacz i knysze lwowskie, tradycyjny barszcz ukraiński (przepis) czy fuczki – ukraińskie placki z kiszonej kapusty . Bo we Lwowie potykają  się dwa światy – przedwojenny, za którym przez wiele jeszcze lat tęsknili Polacy, deportowani z miasta podczas radzieckiej okupacji, i dzisiejszy – ukraiński. 

Z doświadczenia wiem, że kuchnia ukraińska nie należy do skomplikowanych. Obfituje w stosunkowo proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i niedrogie potrawy dla całej rodziny. Jej zaletą jest też możliwość zastępowania poszczególnych składników innymi, zgodnie z naszymi preferencjami.  Kuchnia lwowska nie jest wyjątkiem, to zarówno doskonałe zupy, pierogi, gugłyki, bigosy, jak i słodkie wypieki, kiszonki czy też znane mi z rodzinnego domu "awanturki".

Marianna Dushar i Ihor Lylo w sposób niezwykle przystępny przybliżają nam przepisy na klasyczne dania kuchni lwowskiej – warto je wypróbować. Myślę, że wybór potraw zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Poznaj Lwów od kuchni i kuchnię lwowską

Ta książka otworzy przed wami lwowskie domy, w których skrzętnie przechowuje się przepisy babć, i kafejki pamiętające całkiem inne czasy, przypomni przepisy znanych lwowian z różnych epok. Wyjaśni, dlaczego między kuchnią polską i ukraińską zawsze było miejsce dla akcentów ormiańskich i żydowskich albo dla francuskich potraw przyrządzanych na galicyjską modłę. Ta książka to klucz do Lwowa i jego smaku.

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ukazała się w szczególnie bolesnym dla Ukrainy i jej mieszkańców momencie – w czasie wojny z Rosją. Przypadek sprawił, że w ubiegłym miesiącu odwiedziliśmy Lwów. Chociaż, jako turyści, nie doświadczyliśmy trudów wojny, to nie zaskakuje nas zamieszczona w książce dedykacja:

Ta książka powstała w jednym z najtrudniejszych okresów historii Ukrainy i Lwowa, w czasie wojny z Rosją. Dlatego dedykujemy ją Wam, Mieszkańcy Lwowa. Wam, Obrońcy i Wolontariusze. To Wasz heroizm i poświęcenie umożliwiły nam pracę nad tekstem.
Kłaniamy się Wam nisko.
Autorzy
Lwów / Lviv 2023

Spodobała Ci się recenzja książki Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Literanova. Dziękuję wydawcy za przekazanie egzemplarza recenzenckiego.

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje
Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: