9/22/2013

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną

Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne.
Zasięgnąłem więc "języka" i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem.
Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do zaledwie +15 stopni C
Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu.

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną

  • 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry
  • 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki)
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji
  • ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna

Przepis na aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną

Kawałki kurczaka  podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą.

Źródło

12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, więc może kiedyś się odważę - kiedyś, kiedy będę mieć więcej składników niż tylko sól i pieprz ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze poszukac zurawiny na Cyprze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba powinna być, skoro jest w Saudi to i u Ciebie będzie

      Usuń
  3. Świetnie wygląda i kusi. Brakuje mi w domu tylko kardamonu, ale już wpisuję na listę zakupów. Obiecuję przetestować i dam znać :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz sobie nie wyobrażam życia bez kardamonu.
      Podobnie jak imbir Gadzina dodaje go nawet do rosołu

      Usuń
  4. witam :)
    jestem pierwszy raz ale ,,zaparkuję'' na dłużej :) pyszne i proste.
    lecę zaraz po żurawinę.
    pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgość się w naszej oazie i zapraszamy częściej :)

      Usuń
    2. wyjszło pyszne , tylko swieza żurawina kwasu ,,wypusciła'' sporo i musiałam dodać brazowego cukru.
      idealne danie, również :), na spadającą ponizej zera temperaturę :)
      niestety, nie wiem jak smakuje na drugi dzień, przynajmniej tym razem,wszystko znikło od razu...
      pozdrawiam z Nowego Targu :) Monika

      Usuń
    3. trzeba było zrobić więcej :)

      Usuń
  5. Jak ja sie ciesze, ze na Was trafilam! Chociaz nie...to Wy trafiliscie na mnie;)
    Poczulam sie tu jak w raju! Ile wspanialych przepisow!:)
    Dobrze, ze juz jestem po pierwszym sniadaniu i generelnie rano nie mam zwyt wielkiego apetytu, ale bede musiala pamietac aby nie wpadac tu przed obiadem:)))
    Pozdrawiam was goraco!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy częściej :)
      Wiele przepisów, jak pewnie zauważyłaś, pochodzi od naszych znajomych lub moich od Współpracowników

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis