TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wolnowar - co to za stwór

Szczegółowy opis wolnowarów i linki do przepisów 
W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki.
Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawna dzierży wolnowar (ang. slow-cooker).
W przeciwieństwie do szybkowaru obiad gotuje się w nim bardzo długo, bo nawet kilkanaście godzin, ale .... nie wymaga to przysłowiowego stania przy garach, a zużycie prądu jest minimalne.
Obiad, można wstawić rano, a po powrocie z pracy w zająć się konsumpcją, zamiast gotowaniem lub podgrzewaniem.
Dzięki temu, że temperatura gotowania lub duszenia nie przekracza 93 stopni, potrawy zachowują więcej witamin i mają wspaniały smak i aromat.
Nasz wolnowar ma za sobą już rok użytkowania, a sztandarowym daniem z wolnowara są wszelkie rodzaje duszonych mięs, bigos, powidła i grochówka.
Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę czy wybrany model posiada wbudowany timer, który po odpowiednim czasie przełączy wolnowar z trybu gotowania na podtrzymywanie temperatury.
Wolnowar - co to za stwór
Wolnowar - co to za stwór


Komentarze

  1. Jestem trochę zaskoczona. Szybkowar i parowar znam. Ale tego stwora wolnowaru niestety nie. Chyba muszę się dokształcić:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubiony stwór Małżonki Mej Aleksandry, bo gotowanie w nim odbywa się w myśl zasady:
      - wrzucić wszystkie składniki
      - włączyć i ustawić czas
      - wyłączyć
      - nalożyć na talerz
      - zjeść
      - włożyć garnek do zmywarki
      :) :) :)

      Usuń
  2. Myślę, że mógłby mi również spasować. Chociaż należę do tych osób, które mogą spędzać w kuchni więcej czasu i trochę się pobawić, to czasami działam ekspresowo. A to urządzenie to jeszcze inna bajka i też mi odpowiada:) Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jego zaletą jest to, ze wkładasz w tym samym czasie i mięso i warzywa, a jak wyjmujesz po 8 czy 12 godzinach, to mięso masz miękkie, a warzywa nie są rozgotowane i np. marchewka ma konsystencję i wygląd marchewki :D

      Usuń
  3. Baraninka z wolnowara z warzywami - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki dokladnie model i jakiej fimy polecacie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe urządzenie, dopiero usłyszałam o nim niedawno i bardzo mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę poprosić o przepis na chlebek?
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest aktualnie przepis na włoską focaccię https://www.czteryfajery.pl/2018/02/zioowa-focaccia-z-rozmarynem-i-szawia-z_19.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych