Bigos orientalny

Bigos orientalny

Przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty gotowany na emigracji

Bigos orientalny przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty gotowany na emigracji. Babciny bigos chodził za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych +30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na najlepszy bigos z kapusty świeżej i kiszonej. Ten nasz bigos to bigos orientalny, bo zawiera szczyptę dosłownie szczyptę kardamonu, który świetnie podbija smak domowego bigosu, ale na blogu znajdzie też bigos staropolski (przepis) oraz bigos z kiszonej kapusty (przepis). Najbardziej nie lubię szatkowania kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym nóż santoku  Postanowiliśmy też zrobić mały eksperyment gotując bigos orientalny równocześnie w Polsce i w Arabii Saudyjskiej. Ola miała nade mną dużą przewagę, ponieważ bez problemu mogła kupić wędzony boczek wieprzowy. W Arabii Saudyjskiej mam do dyspozycji tylko boczek z indyka albo świeży boczek wołowy.  Chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa. W moim wypadku w bigosie orientalnym nie było wieprzowiny, która jest w Arabii produktem niedostępnym. Było za to mięso z wielbłąda, które mogę tutaj kupić w każdym sklepie. Podany poniżej przepis na bigos orientalny jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju.

bigos-orientalny
Bigos orientalny przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty gotowany na emigracji. Najlepszy domowy bigos z kapusty duszonej z mięsem, boczkiem, suszonymi grzybami i śliwkami.


Bigos orientalny przepis

  • 2 kg kapusty kiszonej, zrobiłem prawdziwą domową kapustę z przepisu kapusta kiszona w słoikach w cztery dni,
  • 1 kg świeżej białej kapusty,
  • 0,5 kg wołowiny na gulasz
  • 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)
  • opcjonalnie 0,5 kg dziczyzny,
  • 300 g wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)
  • 300 g dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 60 g suszonych grzybów leśnych,
  • 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej papryki może być zwykła)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam) 
  • szczypta mielonego kardamonu, 
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Jak zrobić bigos orientalny

1. W osobnych naczyniach zalej gorącą wodą śliwki i grzyby i odstaw, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej).

2. Kapustę kiszoną drobno pokrój, jeśli jest zbyt kwaśna przepłucz zimną wodą, przełóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotuj bez przykrycia na niewielkim ogniu około 40 minut.

3. Świeżą białą kapustę poszatkuj i dodaj do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), szczyptę mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej oraz kminek Gotuj około godziny.

4. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmaż pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.

5. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodaj do kapusty.

6. Śliwki i grzyby odsącz, pokrój w paseczki i wraz z wodą z nich dodaj do kapusty. Całość dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, najlepiej przez dwa kolejne dni. Trzeciego dnia, kiedy smaki się wymieszają bigos orientalny jest najlepszy.

Udostępnij przepis na bigos orientalny

Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić bigos orientalny mieszkając w krajach arabskich? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Skąd pochodzi bigos

Bigos uważany jest za uosobienie narodowej kuchni polskiej, ale ze względów historycznych popularny jest także na Litwie, Białorusi i Ukrainie ( ukraiński Бігос Bigos) gdzie stanowi jedną z najbardziej lubianych potraw. Pomimo popularności bigosu nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi. W przeciwieństwie do innych tradycyjnych polskich potraw, nie spisano też zbyt wielu przepisów na bigos. Ze względu na wielokulturowe społeczeństwo i związane z tym różne preferencje, pojawiło się wiele różnych wariantów bigosu i wciąż powstają nowe, jak nasz bigos orientalny. Podział Polski pod koniec XVIII wieku również przyczynił się do tego, że nie mogła obowiązywać żadna jednolita receptura. Podstawowymi składnikami bigosu są kapusta kiszona, i ewentualnie kapusta biała (w różnych proporcjach), wieprzowina i/lub wołowina oraz różne rodzaje kiełbas i przypraw, które gotuje się długo na małym ogniu. Do bigosu dodaje się też suszone grzyby i suszone śliwki, w dawnych czasach bigos był doprawiany także niewielką ilością miodu.

Tradycyjny bigos składa się z takiej samej ilości mięsa, kapusty i boczku kilkukrotne podgrzewanych w ciągu dwóch do trzech, co bardzo poprawia smak bigosu. Nasz bigos orientalny też gotowałem przez trzy dni.

bigos-orientalny
Bigos orientalny.


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie :) . Naprawdę prawdziwa jesień .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo swojsko. Nawet te rozmaite dodatki, choć dla mnie nadprogramowe, nie przerażają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi dodatkami jest bardziej aromatyczny i moim zdaniem smaczniejszy

      Usuń
  3. Ciekawe, nie znam nikogo, kto by przygotowywał bigos z mieszanki kiszonej oraz świeżej kapusty. Być może z innego powodu niż Ty, ale też poczekam na grzyby z Polski i spróbuję. (Zresztą, shitake podczas obróbki cieplnej podobno szybko twardnieją.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My robimy albo z samej kiszonej, albo właśnie taki mieszany

      Usuń
  4. No i znalazłam ten Wasz bigos z wielbłąda! Naprawdę ogromnie zastanawia mnie smak tego wynalazku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom niewiele się różni od tradycyjnego polskiego bigosu :)
      Wielbłądzina przypomina smakiem bardzo delikatną wołowinę lub młodą wieprzowinę

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: